x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Bambusul norocos

Bambusul norocos

de Cornelia Constantin    |    20 Oct 2005   •   00:00
Bambusul norocos

Conform principiilor feng shui, bambusul este considerat a fi o planta care aduce noroc. Insa planta care se vinde cu numele de bambus, tunsa si aranjata in diverse feluri, nu este un bambus propriu-zis, ci o varietate de Dracaena sanderia originara din Camerun.

ALEGEREA BAMBUSULUI

Atunci cand va alegeti din magazin o astfel de planta trebuie sa aveti grija sa nu aiba zgarieturi, sa fie de un verde sanatos si solul sa nu fie uscat. Traditia spune ca este mai bine atunci cand alegeti plante cu trei sau opt crengute pentru ca acestea sunt numere norocoase in feng shui. Daca planta are opt crengute se preteaza ca doua dintre ele sa fie ondulate. Puteti s-o udati doar daca nivelul apei este mai mic de 50%. Daca acesta este mai mare, inca doua zile de la momentul cumpararii n-o udati deloc. In acest fel ii permiteti sa se adapteze la noua ei casa. Daca bambusul dumneavoastra este plantat in ghiveci, aveti mare grija sa nu-l udati in exces, dar nici sa lasati solul sa se usuce. Pastrati-l reavan.

DECORATI CU GRIJA

Pentru ca planta sa aiba un aspect deosebit, legati crengutele cu panglica rosie sau aurie, dar cu atentie pentru ca nu trebuie sa strangeti prea tare. Bambusul se raneste cu usurinta si aspectul sau decorativ scade din acest motiv. Dupa ce planta s-a adaptat la noul mediu o puteti uda si muta acolo unde doriti s-o asezati definitiv.

CULTURA FARA SOL

Bambusul este una dintre acele plante care pot fi crescute hidroponic (fara sol). Cu apa de buna calitate, ferita de soare direct, planta se va dezvolta bine. Puteti folosi apa de la robinet, dar numai dupa ce o lasati 24 de ore intr-un vas, asa incat substantele precum clorul si fluorul sa se poata evapora (se purifica partial in mod natural). Daca bambusul dumneavoastra este tinut in apa, trebuie s-o schimbati periodic si-i puteti adauga acelasi ingrasamant care se foloseste pentru plantele de acvariu, dar nu foarte des. Bambusul norocos poate creste pana la 70 cm.

INGRIJIRE

Daca il aveti plantat in sol, acesta trebuie pastrat reavan. Nu necesita ingrasamant pentru ca isi extrage din sol toate substantele necesare. In cazul unei hraniri in exces, crengutele capata un aspect nesanatos, galben. Acest lucru se intampla din cauza ca furnizorii ingrasa plantele, asa incat ele sa creasca repede si ei sa le poata vinde la preturi mai mari. Ce puteti face in astfel de conditii? Schimbati apa imediat si timp de o luna nu hraniti planta in nici un fel. Daca crenguta s-a ingalbenit, nu puteti decat s-o taiati pentru ca nu este un proces reversibil. Taierea zonei afectate poate impiedica raspandirea unor boli. Acest principiu este valabil pentru cele mai multe plante din sortimentele de interior si nu numai.

SPIRALE INTERESANTE

Cu siguranta ati vazut in comert bambusi spiralati si va intrebati cum puteti obtine spiralele si in cazul bambusilor pe care ii aveti acasa. Este chiar mai simplu decat credeti. Bambusul creste orientandu-se dupa lumina. Nu trebuie decat sa rotiti periodic ghiveciul sau vasul, dupa ce vedeti ca se formeaza o bucla. Cu putina rabdare si perseverenta veti reusi sa obtineti spirala mult-dorita.

Â

SFATURI
Bambusul se amplaseaza cat mai aproape de fereastra, dar niciodata in soare direct

Planta poate fi ranita cu usurinta, asa ca manevrarea ei trebuie sa se faca cu grija

Unele varietati de Dracaena sunt otravitoare, asa ca trebuie asezate acolo unde copiii si animalele de casa nu ajung
×
Subiecte în articol: puteţi planta bambusul