Pentru că trăim intr-o lume in care concurenţa este acerbă, creativitatea este singura care poate face diferenţa. Este un criteriu aplicabil şi atunci cănd vine vorba despre materialele folosite in amenajări. In acest domeniu, imaginaţia celor răspunzători de inventarea unor noi materiale este nemăsurată. Ne-a convins de asta standul Material Connexion, prezentat in cadrul Salonului de mobilă de la Milano.
Pentru că trăim intr-o lume in care concurenţa este acerbă, creativitatea este singura care poate face diferenţa. Este un criteriu aplicabil şi atunci cănd vine vorba despre materialele folosite in amenajări. In acest domeniu, imaginaţia celor răspunzători de inventarea unor noi materiale este nemăsurată. Ne-a convins de asta standul Material Connexion, prezentat in cadrul Salonului de mobilă de la Milano. Şi pentru că nu incetează să fie născocite tot felul de materiale noi (cu un puternic avănt luat in anii â80), a apărut implicit şi necesitatea unei organizări, structurări a tuturor informaţiilor legate de acest domeniu. De asta se ocupă in mare Material Connexion.
ISTORIC
Născut in 1997, conceptul Material Connexion a revoluţionat lumea designului şi planurile de afaceri ale producătorilor de materiale de orice fel. Fondatorul a fost M. Beylerian, un vizionar de seamă al momentului, care a realizat că organizarea tuturor informaţiilor despre design ar scuti specialiştii de cercetări greoaie in drumul lor spre progres. El a inceput să exploreze lumea, descoperind materiale necunoscute pănă atunci, pe care le-a supus apoi evaluării unui juriu format din experţi in domeniu. Scopul lor a fost de a separa ineditul de comun, de obişnuit. S-au acceptat materiale din toate colţurile lumii, de la producători mici, individuali, la companii multinaţionale.
SISTEMUL
Material Connexion este cea mai mare bază de informare despre materialele noi şi inovatoare. Librăria este extrem de complexă şi susţine dezvoltarea intensă a tuturor laturilor designului contemporan, atăt din punct de vedere creativ, căt şi competitiv: design de produs, de interior, de lumini, de materiale etc. Conceptul oferă două canale de informare: o bază de date online (care conţine aproximativ 3.500 de materiale noi) care ajută membrii să se inspire şi să fie mereu la curent cu tot ce este nou in domeniu şi o echipă care oferă susţinere şi consultanţă pentru materializarea ideilor designerilor (prin recomandarea materialelor potrivite fiecărui proiect in parte). Sistemul funcţionează in totalitate prin internet: inscrieri, comenzi, planuri etc. Lista de materiale conţine toate detaliile necesare, de la domenii de utilizare şi caracteristici pănă la variante de dimensiuni, culori şi preţuri.
CATEGORII DE MATERIALE
Material Connexion este un depozit global de materiale noi. Cele 3.500 de materiale adunate in baza de date acoperă opt categorii: polimeri, sticlă, ceramică, materiale pe bază de carbon, materiale pe bază de ciment, metale, materiale naturale şi derivate.
Prezenţi la cele mai mari evenimente de design din lume (Bangkok, Cologne şi Milano), specialiştii de la Material Connexion creează un fond compact de comunicare internaţională pentru domeniul designului, facilitănd comunicarea intre membrii din toate colţurile lumii şi informarea lor permanentă.
Căteva Exemple
La ediţia din acest an a Salonului de mobilă de la Milano, "prezenţe" inedite au fost fără doar şi poate foarte multe. Dintre acestea am ales să vă prezentăm căteva care ne-au atras atenţia pentru a vă face o idee asupra a ceea ce inseamnă această uriaşă resursă de materiale pe care am prezentat-o pănă acum.
Aphrodite este numele unui material extrem de original. Numai echipa creativă a celor de la compania Maya Romanoff putea să transforme un material atăt de delicat şi de fragil precum o cochilie de scoică şi să o transforme intr-o suprafaţă decorativă destul de flexibilă pentru a imbrăca coloane.
Un material care arată ca lemnul, dar luceşte precum o perlă, prezentat tot de cei de la compania Maya Romanoff. Este un vinil perlat oferit in 14 culori.
Una dintre cele mai surprinzătoare apariţii a fost aceea a suprafeţelor decorative care imită metalul. Cuprul autentic şi alama sunt meticulos lucrate prin tehnici manuale artizanale pentru a crea o patină parmanentă, cu diferite nuanţe.
Komodo vinyl este numele altui material de excepţie şi potrivit pentru gusturile excentrice, pentru că imită pielea de şopărlă.
STANDUL EXPOZIŢIONAL MATERIAL CONNEXION
Spaţiul expoziţional al Material Connexion din cadrul ediţiei din acest an a Salonului de mobilă a fost impresionant mai ales "din pricina" exponatelor prezentate. Mostrele de materiale reprezentănd suprafeţe decorative, tavane, pardoseli, finisaje exterioare au făcut ca acest stand să fie unul dintre cele mai interesante de vizitat. Panourile pline cu mostrele materialelor noi au atras mii de designeri, care au avut posibilitatea de a atinge şi testa produsele prezentate şi de a stabili contacte sau intra in complexa bază de date. Pentru mai multe informaţii accesaţi www.materialconnexion.com.