x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Biblioteca, independenta sau fixa, integrata intr-un ansamblu

Biblioteca, independenta sau fixa, integrata intr-un ansamblu

13 Oct 2005   •   00:00
Biblioteca, independenta sau fixa, integrata intr-un ansamblu
IDEI PENTRU CASA TA
Din pacate, o data cu explozia mass-media si a facilitarii accesului la Internet, interesul pentru lectura a scazut simtitor, pierzandu-se astfel adevaratul sens al cuvantului "biblioteca". Sunt surprinsa in mod neplacut, ca designer, de faptul ca oamenii isi cumpara astazi biblioteca pentru a-si aseza televizorul si cateva obiecte decorative. In adevaratul ei sens, biblioteca este suport de cultura si stiinta, depozitarea cartilor fiind obiectul inventarii ei.

In functie de preocuparile familiei care o foloseste, de nivelul profesional si de spiritualitate a ei, biblioteca se poate constitui intr-un depozit unic, intr-un spatiu special alocat acestei functiuni sau poate fi parte integranta a unei alte incaperi din locuinta, raspunzand astfel cerintelor de varsta si profesionale. Biblioteca poate fi o piesa de mobilier independenta sau poate fi introdusa intr-o nisa (deja existenta sau creata special), situatie recomandata pentru spatiile mici. De asemenea, ea poate fi inglobata intr-un ansamblu, desfasurata pe toti peretii unui birou sau poate da functiunea unei camere intregi.

CARACTERISTICI


Nu exista piese standard, dar puteti gasi corpuri modulare cu dimensiuni fixe, care pot fi compuse in functie de spatiul existent. Adancimea acestor corpuri variaza de la 40 cm la 50 cm. Dimensiunile cele mai des intalnite sunt in jur de 350 cm lungime si 260 cm inaltime. Pentru mobila din lemn masiv, grosimea placilor folosite variaza de la 16 mm la 40-42 mm. Culorile sunt de o varietate infinita pentru tratarea lemnului masiv, preparandu-se in laborator baituri de orice alta culoare decat cea a esentelor naturale. Finisajul poate fi mat, lucios, opac sau transparent. In cazul pieselor din PAL, culorile si grosimile placilor sunt standardizate.

Biblioteca este piesa de mobilier care se poate adapta oricarui stil arhitectural, de la cel clasic pana la cele mai futuriste modele.

Pentru incaperile cu forme obisnuite, puteti alege din oferta variata existenta pe piata modelul convenabil pentru spatiul dumneavoastra.

Bibliotecile facute la comanda au avantajul ca pot copia forma peretilor prin construirea mobilierului dupa sabloane sau masuratori prealabile. Atat pentru bugetele reduse, cat si pentru cele generoase, mai presus de design trebuie sa va intereseze calitatea si rezistenta materialelor, pentru ca o biblioteca este o investitie pe termen lung. De aceea, mobila din lemn masiv este recomandata pentru durabilitatea ei in timp, atat ca obiect functional, cat si ca obiect artistic. Dezavantajul este ca e un pic mai pretentioasa decat restul tipurilor de mobilier, in ceea ce priveste pastrarea in conditii optime termice si de umiditate, iar costurile sunt mai ridicate.

PRETURI


Pentru mobila din lemn masiv, preturile variaza in functie de cat material intra in compunerea ei. Un metru cub de lemn costa in jur de 3.500 de euro. Pentru o biblioteca normala, ca aceea din imaginea de sus, e nevoie cam de 0,600 metri cubi de lemn. Pretul include si accesoriile.
×
Subiecte în articol: biblioteca