x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Biserica din Viscri, Deutsch Weisskirch

Biserica din Viscri, Deutsch Weisskirch

de Simina Stan    |    11 Ian 2007   •   00:00
Biserica din Viscri, Deutsch Weisskirch

In apropierea Sighisoarei, intalnim o alta biserica fortificata, inscrisa pe lista UNESCO. Prima atestare documentara a localitatii "Alba ecclesia" (Viscri de azi) este din 1400, cand este mentionata intr-un registru pentru plata impozitului bisericesc.

Cladiri de patrimoniu

In apropierea Sighisoarei, intalnim o alta biserica fortificata, inscrisa pe lista UNESCO. Prima atestare documentara a localitatii "Alba ecclesia" (Viscri de azi) este din 1400, cand este mentionata intr-un registru pentru plata impozitului bisericesc. Din documente reiese ca pe la 1500, concomitent cu fortificarea bisericii, comunitatea din Viscri numara "51 de gospodari, un dascal, 3 ciobani si 2 saraci". 500 de ani mai tarziu in Viscri traiesc "34 de sasi, 275 rromi si 150 de romani".

"Biserica alba" La Viscri se urca dealul cetatii alaturi de doamna Carolina Fernolend sau doamna Sara Dootz, intrucat dansele pastreaza cheile bisericii. O data descuiata poarta turnului intri in incinta, unde asteapta biserica ce impresioneaza prin simplitatea ei. Fara decoratii exterioare, a fost ridicata la inceputul secolului al XIII-lea ca bazilica romanica, si pastreaza acelasi amplasament pana astazi. Din structura romanica mai sunt vizibile un arc si trei coloane cu capiteluri romanice. In prezent unul dintre ele este utilizat drept cristelnita.

Primele transformari au avut loc in secolul al XIV-lea, insa mai importanta a fost etapa de constructie de la inceputul secolului al XVI-lea, intrucat corespunde fortificarii bisericii. Astfel, in 1494 a fost construit turnul de vest cu 6 nivele. Corul a fost inaltat si inconjurat cu un al doilea rand de contraforturi. Corul si sala au fost boltite cu nervuri de teracota. Alte contraforturi au fost adosate intrucat sub presiunea boltii laturile de nord si de sud s-au inclinat. Probabil de aceea in 1743 s-a renuntat atat la etajul fortificat al corului, cat si la bolti, acestea fiind inlocuite printr-un tavan casetat. Din timpul transformarilor din secolul al XVIII-lea, mai exact MDCCXXXXIII (1743) dateaza ferestrele ovale simple si inscriptia de deasupra arcului. Au fost descoperite fragmente de fresca, inclusiv pe peretele de nord care nu are ferestre, dar pictura a fost distrusa prin transformarile dese din interior.

Fortificatia. Primul zid de incinta din secolul al XIII-lea are forma ovala, este din piatra de rau si inalt de pana la 7 m. Al doilea zid de incinta, construit in secolul al XVIII-lea, are azi inaltimea de numai un metru. Cetatea a fost marita si intarita la inceputul secolului al XVI-lea, cand s-au adaugat doua turnuri si doua bastioane. Turnurile, bastioanele, drumul de straja dintre ele parca adancesc senzatia de mister. Turnul din sud, cu trei nivele si coridor de aparare, si bastionul de sud sunt unite sub acelasi acoperis ca si bastionul din est.

In secolul al XIX-lea nivelul inferior al bastionului din est a fost transformat in locuinta cu incalzire, iar la nivelul superior se pastra slanina pana in anii 1960. Primul si al doilea nivel al bastionului din sud au fost comasate intr-o singura incapere. Ministerul Culturii si Cultelor si biroul de arhitectura "Hermann Fabini" din Sibiu desfasoara un proiect de restaurare si amenajarea unui muzeu in doua dintre turnuri, cu fonduri de la Banca Mondiala.
Traditii
In Viscri, in timpul sarbatorilor de iarna se impleteste traditionala "cununa din iedera si brad", iar de Rusalii se organizeaza un festival pentru sasi. Traditional pentru portul sasesc barbatesc este cojocul ornamentat ale carui cusaturi sunt extrem de delicate si elaborate si caciula de blana in timpul iernii sau mantaua albastra cu mansete rosii si palaria cu bor lat vara. Portul femeilor este si el de o bogatie si originalitate deosebita, in special "naframa alba legata in forma de inima in jurul fetei si complicatele fuste amintind de vechile picturi flamande din secolul al XV-lea". Din Viscri pleci cu satisfactia de a fi gasit ceva unic, poate datorita comunitatii care are certitudinea valorii sale exceptionale
In prezent
Viscri este una din povestile de succes. Desi in general succesul este un concept relativ, bunul management al resurselor materiale si imateriale ale comunitatii sasesti a dus intr-o perioada scurta de timp la o imbunatatire evidenta a standardelor de viata. Acesta i se datoreaza in parte interventiei Altetei Sale Regale printul Charles, in parte asociatiilor MET si ProPatrimonio, dar cu siguranta in cea mai mare parte meritul apartine doamnei Carolina Fernolend. Dansa este atat consilier comunal cat si coordonatorul roman al proiectelor MET, implicandu-se activ in proiecte in alte patru sate sasesti din zona.
In colaborare cu Banca Mondiala, METsi Pro Patrimonio scoala, mai multe case particulare, porti, hambare si curti au fost restaurate sau doar reparate. La Viscri este folosit var stins de 6 luni si nu ciment, tigle tipice si nu prefabricate, iar fatadele nu sunt deloc modificate. Supraetajari sau ferestre din tamplarie PVC in Viscri? Exclus!
Altarul din secolul al XIX-lea este opera pictorului Johann Pankratz din Rupea, iar orga care functioneaza si astazi a fost construita in 1817, de catre Johann Thois din Rasnov. Pictate cu motive florale, bogat colorate, stranele si balustradele sunt datate 1694, 1717 si 1783. Amvonul baroc, din lemn, este din anul 1791. Toate evidentiaza caracterul intim al interiorului, particularitatile felului de viata cat mai ales valoarea culturii materiale si spirituale a sasilor
  • Multumiri Mioritics pentru sprijinul acordat www.bisericifortificate.com
  • ×
    Subiecte în articol: secolul viscri