x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Biserica Sfăntul Nicolae din Bălteni

Biserica Sfăntul Nicolae din Bălteni

02 Aug 2007   •   00:00

Biserica din Bălteni este situată la 25 km nord de Bucureşti, in imediata apropriere a lacului de lăngă pădurea Scroviştea. Tradiţia spune că Mănăstirea Bălteni a fost ridicată pe locul unui locaş de cult mai vechi construit la sfărşitul secolului al XVI-lea, care a ars in timpul invaziei tătarilor din 1602.

Biserica din Bălteni este situată la 25 km nord de Bucureşti, in imediata apropriere a lacului de lăngă pădurea Scroviştea. Tradiţia spune că Mănăstirea Bălteni a fost ridicată pe locul unui locaş de cult mai vechi construit la sfărşitul secolului al XVI-lea, care a ars in timpul invaziei tătarilor din 1602. La inceputul secolului al XVII-lea moşia aparţinea boierilor Cojeşti, de la care o cumpără in 1618 boierul Dumitraşcu Armaşul.

Mănăstirea insă a fost rezidită de socrul său, marele vornic Hrizea, primind acum hramul Sfăntului Nicolae. Ulterior, vornicul Hrizea a cumpărat intreaga moşie Bălteni. Din dorinţa ctitorului său, la 28 iulie 1642 Mănăstirea de la Bălteni, impreună cu toate proprietăţile ei, devine metoc al Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti, fiind inchinată Mănăstirii Iviron de la Sfăntul Munte Athos.

Biserica

Frumos proporţionată, biserica a fost construită din materiale simple, nu a avut niciodată turlă din zidărie şi nici nu a fost pictată in interior. Planul bisericii este unul obişnuit. Pronaosul este mic şi acoperit cu o boltă cilindrică, fiind despărţit de naos printr-un zid masiv. Acoperişul, din şindrilă măruntă, se ondulează după zidărie, ridicăndu-se conic in jurul bolţii care inchide pătratul naosului.

Faţadele

Faţadele sunt lucrate in rănduri de cărămizi paralele cu brăul, care, aşezate pe lat, alternează cu spaţii mai mari tencuite cu mortar de var alb, care la răndul lor sunt intrerupte de cărămizi aşezate vertical. Acest sistem de a decora zidurile se regăseşte la majoritatea bisericilor vechi din Oltenia.

Brăul, lat de 1,10 m, este compus din două rănduri de cărămizi dispuse in colţuri şi două fasonate, impărţind faţadele in două registre. Un şir de arcade oarbe şi aproape neregulate decorează registrul superior. Cinci ferestre mici luminează bolţile, intrerupănd partea superioară a brăului. Registrul inferior al faţadelor are patru firide dreptunghiulare in care sunt aşezate ferestrele.

Ceea ce amplifică originalitatea acestei biserici sunt doi din cei patru contraforţi, care au aceeaşi inălţime ca biserica, fiind acoperiţi de invelitoare şi inconjuraţi de brău. Ceilalţi doi contraforţi sunt mici, pănă la nivelul ferestrelor. Cei patru contraforţi, cu o grosime de 80 cm, au rol constructiv, intrucăt susţin clădirea in puncte unde, din cauza terenului care coboară mult spre baltă, clădirea avea nevoie de sprijin.

Pridvorul neobişnuit

Elementul distinctiv al bisericii din Bălteni constă in importanţa acordată pridvorului, care imbracă pronaosul şi pe margini, oprindu-se in pătratul masiv al naosului, fiind o particularitate extrem de rar intălnită la bisericile din ţara noastră. Din punct de vedere constructiv, adosarea pridvorului de zidul bisericii este stăngace, clădirea fiind alipită numai lateral.

Pridvorul are 16 stălpi care susţin arcele in plin centru, ce se suprapun căte două la fiecare arcadă. Are trei intrări una frontală şi două laterale. Arcul de la intrarea principală a pridvorului este in acoladă spre deosebire de celelalte două.

Pridvorul nu e legat constructiv de biserică, ci numai alăturat, neavănd o legătură esenţială arhitecturală nici ca plan, nici ca decoraţie cu faţadele.

Biserica Sfăntul Nicolae din Bălteni, deşi este una dintre cele mai remarcabile exemple de arhitectură medievală din sudul ţării, este mereu ignorată cănd este vorba despre obţinerea de fonduri de restaurare şi consolidare atăt de necesare.

Reparaţii urgente

Istoricul Nicolae Iorga scrie intr-unul din studiile sale că acest lăcaş de cult a fost printre primele reparate de Administraţia Domeniului Coroanei Regale in secolul al XIX-lea. In prezent, biserica monument istoric categoria A, inscrisă in Lista Monumentelor, poziţia 576, cod IF-II-m-A-15265, necesită lucrări urgente de consolidare şi restaurare din cauza terenului care coboară mult spre lac. De asemenea, pridvorul, care prin forma sa deosebită şi modul de construcţie face această biserică unică, trebuie consolidat, intrucăt prezintă numeroase fracturi ale bolţilor.

×
Subiecte în articol: biserica clădiri de patrimoniu bălteni