x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Bradul de Craciun, asa cum "se poarta" la sfarsitul lui 2006

Bradul de Craciun, asa cum "se poarta" la sfarsitul lui 2006

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    21 Dec 2006   •   00:00
Bradul de Craciun, asa cum "se poarta" la sfarsitul lui 2006
AFLA CE E NOU
Decorarea bradului de Craciun este o chestiune care ne "prinde" in fiecare an in aceasta binecuvantata perioada. Ne dorim "sa reusim" cel mai frumos brad de pana acum, sa avem cu ce ne lauda prietenilor ori familiei

Trebuie stiut ca exista chiar si pentru aceasta operatiune de impodobire a bradului, pe care o efectuam numai o data pe an, tendinte pe care specialistii in design de interior le propun. Iata ce au avut de spus despre decorul bradului din acest an:

NATURAL VS ARTIFICIAL

In primul rand se spune ca brazii artificiali sunt la moda. O tendinta cu care multi dintre noi nu ar fi de acord pentru ca, nu-i asa, mirosul de brad este o componenta de neinlocuit a Sarbatorilor de Iarna. In fine, ceea ce ei au exprimat este in mare masura explicabil si rational. Deja natura este saracita de mare parte dintre resursele sale!

Oricare ar fi varianta pe care ati ales-o, tendinta o reprezinta brazii avand forme conice subtiri si inalte. Este, se pare, o reminiscenta a stilului modernist care a inceput "sa bantuie" prin anii ’70 sau a brazilor de Craciun preferati in era Victoriana. Este adevarat ca si apartamentele zilelor noastre se preteaza mai bine la brazi care sa nu acapareaze cu totul spatiul, sa mai lase putin loc si in jurul lor. Preferabil sa se desfasoare mai mult pe inaltime, decat pe latime. Speciile de pomi naturali care sunt mai degraba inalti si cu circumferinta ingusta sunt molidul si bradul. Nu acelasi lucru se poate spune despre speciile de pin si cedru.

CULORI

Cand vine vorba despre culorile care se poarta, in acest an ne sunt indicate clasicele culori: alb si rosu. Daca alegeti totusi un pom artificial, ati putea sa fiti mai indraznet si sa optati pentru unul in culoarea cea mai traznita pe care o gasiti. Noi nu suntem inca obisnuiti cu ideea de a avea in casa, de Craciun, un brad in alta culoare decat verde, insa in alte tari, brazii artificiali in culori care mai de care se gasesc in diferite variante de materiale, precum PVC, vinyl, si sunt tare apreciati, mai cu seama in randul celor tineri.

MINIMALISMUL

Unul dintre secretele reusirii unui brad de Craciun cu stil este decorarea minimalista a sa. Asta referindu-se la alegerea unor podoabe care sa aiba aceeasi forma ori se pot accepta cel mult doua forme. Asta va asigura o aparenta organizata si eleganta bradului nostru. Se vor folosi una sau maximum doua culori.

Cand vine vorba despre forme, decoratiunile care sunt "la moda" in acest an sunt globurile conice si subtirele sau cele de forma unei sfere aplatizate. Decoratiunile conice sunt o influenta a stilului retro din anii ’70.

INCALCATI REGULILE

Aceasta este una dintre primele reguli ale modei si ale designului de interior. Se poate aplica cu brio si pentru decorul bradului de Craciun. O regula care se poate aplica exact pe dos este aceea de a pune decoratiunile in ordinea marimii, incepand cu cele mai mari de sus. O tendinta care de cativa ani incoace a bulversat cu totul regulile care priveau decorarea pomului de Craciun este aceea de al agata. Orice, numai pe piciorul lui sa nu stea! Aceasta include vestita agatare a bradului cu varful in jos de care se tot pomeneste de cativa ani.

Tot felul de modele de brazi materia prima: sticla, hartie, margele…


UN BRAD GONFLABIL. Ei, la asta sigur nu v-ati fi gandit! Exista chiar si aceasta varianta in ton cu o actuala tendinta de amenajare a interiorului in care se pune accentul pe materiale noi precum plexiglasul sau corianul.


DIN HARTIE. La birou, acum, cat tin sarbatorile, poti sa-ti aranjezi notitele adezive (post-it-urile) astfel incat sa formeze un brad. Daca esti destul de indema- natic poti chiar sa-ti creezi un brad de hartie folosindu-te de arta origami.

STICLA SI MARGELE. Ai spart o sticla din greseala sau ai cateva siraguri de margele rupte pe care le pastrezi printr-o cutiuta, sperand sa le repari la un moment dat. Chiar si din aceste materiale poti sa creezi un minibradut.


BRAZI SUSPENDATI. O spirala impodobita cu podoabe de Craciun, pe care sa o agatati de tavan, poate sa dea tare bine! Avem o propunere si pentru edilii oraselor: forme de brazi cu varful in jos care sa imbrace stalpii de lumina din orase.
×
Subiecte în articol: craciun brad