x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Bromeliile, frumuseti la inaltime

Bromeliile, frumuseti la inaltime

de Madalina Mateuca    |    12 Ian 2006   •   00:00
Bromeliile, frumuseti la inaltime
MEREU VERDE
Flori care isi pastreaza frumusetea chiar si cateva luni. In padurile tropicale din America Centrala si de Sud, bromeliile sunt la ele acasa

Guzmania, cu frunze lungi si carnoase, din mijlocul carora tasnesc vesele flori colorate, Tillandsii gri care te duc cu gandul la miriapozi aerieni, ananasul cu frunze rigide, bordate de spini si fructe suculente - toate fac parte din familia Bromeliaceelor, care cuprinde 60 de genuri diferite si ofera o incredibila diversitate.

PLANTE EPIFITE

Majoritatea sunt plante epifite, precum orhideele. Aceasta inseamna ca ele se instaleaza la inaltime, pe furcile crengilor sau in scobiturile din scoarta copacilor. In padurile tropicale doar 2% din lumina soarelui ajunge pana la baza uriasilor copaci, iar bromeliile ar fi fost sortite pieirii daca nu ar fi avut aceasta adaptare interesanta. Frunzele formeaza o rozeta in care se acumuleaza apa de ploaie, planta luandu-si in acest fel necesarul de apa. Natura a inzestrat bromeliile cu o captuseala ceroasa care previne deshidratarea.

ANCORATE CU ... CRAMPOANE

Dar in inima acestor paduri intalnim si specii de bromeliacee care cresc pe roci (xerofite). Ele nu au radacini, dar au crampoane solide pentru a se agata ferm de blocurile de piatra. Aceste plante sunt prevazute cu puf absorbant sau solzi cu ajutorul carora isi aduc necesarul de umiditate, oligoelemente si minerale. O abundenta de plante cu personalitate puternica, care prefera o buna vaporizare si un pamant bogat.

O UNICA INFLORIRE

Bromeliaceele sunt specii monocarpice - infloresc o singura data. Aceasta inflorescenta poate dura mai multe luni inainte ca frumusetea ei sa paleasca. In perioada de inflorire planta dezvolta mici lastari laterali (pui). Este recomandat a se preleva aceste mladite cand ating a treia parte din talia plantei-mama. Odata plantati, acesti vlastari trebuie sa creasca doi-trei ani, inainte sa infloreasca la randul lor.

SFATURI DE INTRETINERE

Bromeliaceele necesita un pamant usor si bine drenat, un amestec de turba si de muschi le convine. Chiar daca ele stiu sa se adapteze la lipsa apei, rozeta si pamantul nu trebuie sa fie uscate. Udarea trebuie sa fie moderata pentru a se evita putrezirea radacinilor, iar administrarea de ingrasaminte (de orhidee) sa fie regulata. Dar cum ele adora atmosfera umeda, pulverizarile vor fi frecvente. Prefera o amplasare luminoasa, dar fara soare direct. Ele rezista bine bolilor si daunatorilor. Pentru a pune in valoare aceste plante, este important sa alegem bine ghiveciul in care le vom pastra. Forma lui, volumul, culoarea si textura trebuie sa dezvaluie personalitatea plantelor. Putem sa alegem ghivece emailate bleu, turcoaz, rosii sau portocalii. Jucandu-ne cu contrastele, aducem o nota vesela in saloanele noastre, in bai sau bucatarii.
×