x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Bucuria amenajării grădinii, pas cu pas

Bucuria amenajării grădinii, pas cu pas

de Cornelia Constantin    |    05 Sep 2009   •   00:00
Bucuria amenajării grădinii, pas cu pas
Sursa foto: /RHS

Cei mai mulţi grădinari îşi doresc să aibă grădina terminată. Dar îşi dau repede seama că acest lucru nu va fi posibil. O grădină, orice fel de grădină, nu este niciodată gata.



Ea este rezultatul unui context mereu în schimbare: al factorilor de mediu, al gusturilor deţinătorilor, al "modei" în domeniu, şi nu numai.

Aşadar, să-ţi doreşti o grădină terminată este doar un concept către care tinzi, dar pe care nu-l poţi atinge. Până la urmă, grădinăritul nu este arta de a construi un spaţiu verde pe gustul tău sau al unui posibil client.

Grădinăritul este o permanentă transformare a unui spaţiu supus unor condiţii, pe care le putem stăpâni doar într-o oarecare măsură.

Cine spune că poate amenaja repede o grădină nu spune decât că poate improviza un spaţiu cât de cât confortabil, dar el nu va reprezenta în mod real persoana care îl deţine.

PERSONALIZAREA GRĂDINII
Sigur că e important să ştii că te poţi baza pe ajutorul unei firme specializate, mai ales la începutul unei amenajări pe lângă casă. Dar secretul nu este să apelezi mereu la firme ca să-ţi reuşească treburile din grădină. O să vedeţi că sunt o mulţime de lucruri mici, o mulţime de variabile pe care nu le ştiţi decât dumneavoastră şi care trebuie puse la treabă exact la momentul potrivit. Firmele cu care puteţi colabora nu au cum să ştie aceste lucruri subtile şi foarte personale despre grădina dumneavoastră. Aşa că în curând veţi aborda problema cu totul altfel: veţi culege seminţe, veţi selecta bulbi, vă veţi gândi la scheme cromatice, veţi compara rezultatele fiecărui an de grădinărit ca să ştiţi ce e mai potrivit de făcut, veţi aloca bugete simţitor mai mici, veţi dori să învăţaţi despre fiecare floare sau copac în parte, aşa încât să-i oferiţi condiţii bune de dezvoltare şi să puteţi rezolva chiar dumneavoastră anumite probleme care ţin de întreţinere.

PAS CU PAS

Dacă porniţi o grădină de la zero sunteţi un caz fericit, pentru că are şansa să fie un spaţiu coerent amenajat. Nu acelaşi lucru se întâmplă când se reamenajează un spaţiu şi trebuie conformat unor principii imposibil sau dificil de aplicat. În aceste condiţii trebuie mutaţi arbuşti sau copaci, schimbată efectiv structura amenajării. Aşadar, dacă o luaţi de la zero este chiar o plăcere să urmaţi pas cu pas drumul către reuşita grădinii dumneavoastră. Primul pas îl reprezintă construcţia elementelor de structură, atât din punct de vedere utilitar, cât şi decorativ (alei, sisteme de irigare şi/sau iluminare, îmbunătăţirea solului, plantarea copacilor şi arbuştilor etc.). Al doilea pas este completarea florilor, amenajarea locului de odihnă, înfiinţarea unui spaţiu pentru păstrarea uneltelor, pregătirea trusei de prim ajutor pentru plante.

Al treilea pas în amenajarea grădinii dumneavoastră ţine de fineţe şi se petrece după câţiva ani de observare a factorilor de mediu şi a evoluţiei plantelor şi asocierilor dintre ele. El constă în înlocuirea unor plante care nu s-au dezvoltat corespunzător şi care e clar că nu se potrivesc grădinii dumneavoastră. Experienţa acumulată vă va spune exact ce cu ce se înlocuieşte, când să vă aşteptaţi la flori, când să le udaţi şi cum anume să le protejaţi peste iarnă. Experienţa acumulată de grădinar este de fapt cheia reuşitei, pentru că grădinăritul tocmai asta înseamnă.

Florile tăiate culese din propria grădină sunt foarte apreciate atât în cazul unor decoruri pentru ocazii speciale, cât şi în zilele obişnuite: crini, cale şi alte minunăţii, pentru bucuria dumneavoastră.

×
Subiecte în articol: mereu verde