AMPLASAMENT PROTEJAT
Acestui arbust îi priesc zonele cu ierni moderat de reci, aşa că este important să potriviţi necesităţile lui la condiţiile climaterice din zona dumneavoastră. Nu este recomandată plantarea lui în zonele de munte şi nici în nordul extrem, acolo unde temperaturile pot coborî iarna până la -30°C. O iarnă moderat de rece are temperaturi cuprinse între -10°C şi -15°C. Dacă va fi situat într-un loc protejat de vânt, va îndrăgi zilele de iarnă mai blânde. Puţina căldură prezentă în aceste zile îl va ajuta să-şi dezvolte mugurii de frunze şi pe cei de flori.
FLORI PARFUMATE
Crengile sunt la început golaşe, iar apoi se îmbracă în muguri. În funcţie de evoluţia temperaturii, la final de iarnă se dezvoltă şi frunzele. Ele sunt medii ca mărime şi uşor zimţate pe margini. Florile sunt tubulare, cu cinci petale şi grupate în inflorescenţe, iar bobocii sunt de un roz plăcut şi, pe măsură ce se deschid, devin... flori albe. Parfumul este dulceag şi destul de puternic. Atât frunzele, cât şi florile apar chiar de la bază, pe toate ramificaţiile.
TUFĂ SAU ARBUST "PE PICIOR"?
În stadiul de plantă tânără se poate decide cum anume doriţi să aibă portul: sub formă de tufă sau de arbust "pe picior". Dacă alegeţi varianta tufă, atunci va trebui să aplicaţi tunderile astfel încât să se ramifice cât mai bine de la bază. Deşi se ramifică destul de bine şi fără intervenţii, îi va prinde bine şi ceva ajutor. În cazul în care îl doriţi cu port "pe picior", va trebui să dezgoliţi baza tulpinii de frunze şi să aplicaţi tunderile pe vârful crenguţelor, astfel încât coroana să se formeze la înălţime.
Aşa cum se întâmplă şi la Forsythia, binecunoscutul arbust cu flori galbene, la Bulgărele de zăpadă apar mai întâi mugurii de flori şi abia după aceea mugurii de frunze. Frunzişul este persistent şi atrăgător cu atât mai mult cu cât toamna capătă o tentă ruginie foarte interesantă.
CREŞTERE LENTĂ
Când ajunge la maturitate, arbustul poate atinge 2-3 m înălţime, dar este catalogat ca având creştere relativ lentă. Consumă destul de mult din mineralele disponibile pentru declanşarea înfloririi pe vreme destul de rece, pentru susţinerea frunzişului persistent şi pentru ramificările bazale. Aşadar, acesta nu este un motiv de îngrijorare.
ÎNTREŢINERE ŞI ÎNMULŢIRE
Din cauza ritmului de creştere, există riscul ca în sezonul cald să fie năpădit de buruieni. Este indicat să le îndepărtaţi, pentru că ele împiedică circulaţia adecvată a aerului şi pot să apară boli fungice. În timp, este posibil ca zona bazală să fie desfrunzită, dar se poate remedia prin tunderi corectoare mai profunde. Se înmulţeşte relativ uşor din crenguţe semilemnificate în perioada de primăvară sau de toamnă. Înrădăcinarea se face în pământ de grădină în amestec cu 20% nisip, totul acoperit cu un pet. Acest aranjament ţine loc de seră şi dă rezultate bune.
Citește pe Antena3.ro