x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ca în grădinile mănăstireşti

Ca în grădinile mănăstireşti

de Cornelia Constantin    |    04 Iul 2009   •   00:00
Ca în grădinile mănăstireşti
Sursa foto: /RHS

V-aţi gândit să încercaţi şi altfel de grădină? Una accesibilă ca preţ, utilitară şi decorativă, care să nu vă consume tot timpul liber?

Iată un proiect de grădină care a participat la Chelsea Flower Show 2009 şi care se numeşte The Pilgrim's Rest (Refugiul pelerinilor). Este o grădină care ne tri­mite în trecut, pe vremea când pelerinii îşi găseau adăpost în mânăstiri. Aici grădinile erau mai mult utilitare, cu scop medicinal şi gastronomic.

Călugării aveau cunoştinţe vaste despre utilizarea ierburilor şi le cultivau pentru a trata boli, pentru a aroma mâncarea şi pentru a-şi ţese pânzele necesare hainelor. Peisagistul Chris O'Donoghue a făcut un pas în trecut ca să ne amintească de scopul utilitar-medicinal al grădinilor. Haideţi să vedem cum a reuşit să facă acest lucru.

DECOR CU PLANTE MEDICINALE
Grădina ocupă un spaţiu dreptunghiular şi este împărţită sime­tric de alee. Dacă vă doriţi o astfel de grădină nu este obligatoriu ca şi faţada casei dumneavoastră să arate la fel, puteţi să improvizaţi. O varian­tă ar fi să folosiţi faţada existentă, alta ar fi să utilizaţi elementele deco­rative din proiect, dar la dimensiuni mai mici. Pentru decorul grădinii s-au folosit doar câteva plante florifere şi multe plante medicinale.

Pentru o grădină de acest fel nu este nevoie de lucrări migăloase de întreţinere, dar este nevoie de o răsadniţă, pentru că nu găsiţi pe piaţa românească toate plantele folosite. În schimb, găsiţi seminţe primăvara devreme şi vă puteţi folosi de acest lucru pentru că plantele cresc repede: fenicul, mentă, coada şoricelului, salvie, lavandă, rozmarin, cimbru...
Ele prezintă efect decorativ la maturitate.

×
Subiecte în articol: mereu verde