x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Calistemon, rosu seducator

Calistemon, rosu seducator

de Cornelia Constantin    |    29 Iun 2006   •   00:00
Calistemon, rosu seducator

MEREU VERDE
Un arbust interesant in magazinele noastre
MEREU VERDE
Un arbust interesant in magazinele noastre

Pentru iubitorii plantelor decorative, aparitia Calistemonului in magazinele noastre este un adevarat eveniment, pentru ca pana acum singurele surse de la care se putea achizitiona se aflau in strainatate. Arbustul seamana la frunze cu Leandrul, insa florile sale sunt cu adevarat deosebite: arata precum peria de spalat sticle. Varietatea comercializata la noi are flori de un rosu intens, dar in sortimentul horticol mai sunt si varietati cu flori roz si albe. La noi in tara, Calistemonul este planta de interior, dar, incepand de primavara si pana toamna, el poate fi pastrat pe terase si in balcoane. Iarna se multumeste cu un spatiu neincalzit, dar bine luminat. Planta creste repede, dar are avantajul ca poate fi dirijata prin taieri. Udarea se face cu generozitate in perioada calda a anului, pentru ca, daca nu are suficienta apa, frunzele tinere din varful lastarilor se vestejesc, iar cele mature aflate la baza se usuca efectiv. Insa nici prea multa apa nu este recomandata, pentru ca asa apar dereglarile de udare, care pot face ravagii printre flori. Arbustul degaja la atingere un miros asemanator celui de cetina de brad. Daca si dumneavoastra ati fost cuceriti de aceasta planta, trebuie sa stiti ca pretul sau de achizitie nu este chiar mic: aproximativ 55 RON. Insa un pasionat adevarat nu se impiedica de pret, nu-i asa?

ORIGINILE SI ADAPTAREA


Planta este originara din Australia si Noua Caledonie, creste ca un arbust, are frunzele lanceolate si florile alcatuite din inflorescente cilindrice, de culoare rosu aprins, cu varful galben. Ii place penumbra, dar suporta bine si temperaturile ridicate, cu conditia sa fie udata mai des in perioada de vegetatie. Recomandam sa asezati pe fundul ghiveciului un strat de pietris pentru a asigura drenajul apei.

INMULTIRE


Calistemonul se inmulteste atat prin seminte, cat si prin butasi. Insamantarea se face in lunile martie-aprilie, iar butasii trebuie sa aiba la plantare o lungime de 7-10 cm.

×