x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Campanula graţioasă în grădină, dar şi în ghiveci

Campanula graţioasă în grădină, dar şi în ghiveci

de Cornelia Constantin    |    07 Noi 2009   •   00:00
Campanula graţioasă în grădină, dar şi în ghiveci
Sursa foto: /FD Marketing

Campanula este o plantă simpatică atât pentru grădină, cât şi pentru interior. Sunt nenumărate varietăţi: unele sunt anuale, altele bienale, altele perene. Unele cresc înalte în grădină în compania altor flori pentru straturi mixte, altele decorează cu lăstarii pendenţi coşurile suspendate sau ghivecele pentru pervaz dacă e vorba de varietăţi cu port compact. Dacă locuiţi într-o zonă în care vara temperaturile nu cresc foarte tare, atunci înseamnă că această floare se poate dezvolta bine în grădina sau casa dumneavoastră.



ÎN GRĂDINĂ
Se poate asocia foarte bine cu plantele perene de înălţime medie şi cromatică rece sau mixtă. Majoritatea varietăţilor au flori în nuanţe de albastru sau de un alb pur. Campanula takesimana are un aspect puţin diferit de al surorilor sale dat de florile roze ca nişte clopoţei alungiţi şi de portul compact. Înălţimea varietăţilor de grădină poate ajunge până la 90 cm, motiv pentru care îi stă bine în preajma delphiniumului, digitalisului, lupinului, physostegiei.

Planta poate să lumineze elegant o zonă umbrită a grădinii sau în plină vară să adauge o notă de răcoare. Probleme pot să apară atunci când vara se face extrem de cald: frunzele se îngălbenesc şi pierd din vigoare, florile sunt mai mici şi durează mai puţin.

Nici umezeala excesivă nu este indicată pentru campanula, aşa cum nu este recomandată pentru multe plante. Aşa că e important ca solul să nu reţină foarte multă apă - în cazul unor precipitaţii abundente să aibă capacitatea necesară de drenare. Dacă solul este suficient de fertil, multe plante din grădină nu au nevoie de ajutor suplimentar în privinţa îngrăşămintelor. De asemenea, fiind o plantă relativ înaltă, în grădină e bine să ţineţi cont că tulpinile ierboase, graţioase, pot fi frânte de eventuale vânturi puternice. Aşa că e important ca amplasamentul să fie măcar parţial protejat din acest punct de vedere.

ÎN INTERIOR

Poate fi destul de dificil de păstrat ca plantă de interior, deşi la momentul achiziţiei putem fi foarte încântaţi de ea. În general, în casele noastre este ceva mai cald decât temperatura de seră temperată care îi place ei. De asemenea, umiditatea în aer poate să reprezinte o problemă şi frunzele să înceapă să se brunifice de la vârf către bază. Dacă se încearcă pulverizarea plantei pentru creşterea acestei umidităţi relative din aer poate să apară un exces de umezeală la bază.

Este o practică printre iubitorii de plante ca după achiziţionare să le schimbe pământul. Acest lucru poate să fie util în anumite situaţii, dar de cele mai multe ori provoacă probleme. Iată şi de ce: la momentul achiziţiei planta este înflorită - nici o plantă nu se mută în alt ghiveci sau nu i se schimbă pământul în timp ce ea se află practic la apogeul vegetaţiei. În loc să provoace bucurie şi încântare cu florile ei, micile minuni se trec repede şi nu mai apar altele decât după multă vreme.

Calitatea solului din magazinele de la noi este majoritar necorespunzătoare. Sunt soluri insuficient igienizate şi în general care reţin multă apă. Aşa că în acest context planta este condamnată la o dispariţie prematură. Păcat, nu-i aşa? Nu cere decât să o cunoaştem puţin şi să-i oferim minimum necesar.

Înmulţirea plantei se face prin seminţe. În mix-urile cu seminţe de pe piaţă sunt în general varietăţi de grădină, foarte frumoase de altfel. Nu sunt secrete anume ale înmulţirii campanulei - se procedează ca şi în cazul altor plante. Răsadniţă, seră temperată, umiditate constantă, repicare şi plantare în grădină. În această situaţie, cele mai multe plante vor înflori abia anul următor de la plantare, aşa că nu vă îngrijoraţi dacă încă nu le-aţi văzut în plin spectacol. Majoritatea plantelor care ne înconjoară au nevoie de timp pentru adaptarea la grădină şi de informaţii minimale în privinţa culturii lor. Nu le neglijaţi pentru că efortul depus va fi răsplătit.

GHIVECE MĂŞTI
Sunt sigură că în faţa unei plante aşa simpatice vă gândiţi că i-ar sta tare bine într-un ghiveci decorativ, însă nu e tocmai indicat. Va fi destul de greu de îngrijit în aceste condiţii. Ghivecele decorative sunt cele fără gaură de scurgere a apei suplimentare şi astfel există riscul să băltească apa la baza rădăcinilor plantei. După o vreme aceasta va muri. Cel mai bine este să puneţi o farfuriuţă la baza ghiveciului cu care aţi cumpărat-o, să aveţi răbdare până se trec florile şi abia după aceea s-o transplantaţi. Folosiţi un ghiveci practic, cu găuri de scurgere şi farfuriuţă potrivită şi care să nu fie prea mare în comparaţie cu planta.

×
Subiecte în articol: mereu verde