x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cand este nevoie de acordul Inspectiei in Constructii?

Cand este nevoie de acordul Inspectiei in Constructii?

26 Ian 2006   •   00:00
Cand este nevoie de acordul Inspectiei in Constructii?
CE SPUNE LEGEA
In conditiile in care executia lucrarilor de consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora este supusa regimului de autorizare de construire reglementat prin Legea 50/1991 republicata, acordul Inspectoratului de Stat in Constructii este un document obligatoriu, impus in mod expres de catre administratia publica locala prin certificatul de urbanism. Definirea aspectelor specifice privind interventiile in timp asupra constructiilor este facuta prin Regulamentul privind urmarirea comportarii in exploatare, interventiile in timp si postutilizarea constructiilor, aprobat prin HG nr.766/1997.

CLASIFICAREA INTERVENTIILOR

Acest Regulament, in contextul cadrului de reglementare tehnica a activitatilor din constructii, functie de scopul declarat, clasifica interventiile in timp asupra constructiilor in:
  • lucrari de intretinere, determinate de uzura sau de degradarea normala;
  • lucrari de refacere, determinate de producerea unor degradari;
  • lucrari de modernizare, inclusiv extinderi, determinate de schimbarea cerintelor fata de constructii sau a functiunilor acestora.

    Toate aceste categorii de lucrari se pot realiza cu conditia mentinerii sau imbunatatirii starii tehnice a constructiei.

    Regulamentul stabileste obligatiile si raspunderile ce revin proprietarilor si utilizatorilor de constructii, proiectantilor si executantilor de lucrari.

    Solutia propusa pentru interventia asupra unei constructii existente trebuie sa fie fundamentata in urma expertizarii starii tehnice a constructiei la momentul luarii deciziei de interventie de catre un expert tehnic atestat, pe baza unui proiect avizat de proiectantul initial al constructiei sau insusit de catre expertul care a expertizat constructia.

    ACORD IN FUNCTIE DE SITUATIE

    Procedura emiterii acordului ISC se aplica diferentiat in cazul interventiilor in timp asupra constructiilor care au suferit degradari determinate de actiuni accidentale (incendii, explozii, inundatii, alunecari si prabusiri, cutremure etc.) si in cazul constructiilor unde interventiile sunt determinate de actiunile omului.

    MODIFICARI INTENTIONATE

    Pentru constructiile unde interventiile sunt determinate de actiunile omului vor fi depuse de investitori documentatii tehnice cu urmatorul cuprins:
  • cererea investitorului care va cuprinde natura interventiei (transformare, schimbare de destinatie, extindere, supraetajare);
  • certificatul de urbanism;
  • memoriu tehnic intocmit de un inginer structurist si vizat de expertul tehnic atestat care a efectuat expertizarea constructiei in functie de interventia propusa, cu date despre anul edificarii constructiei, modificarile care urmeaza sa se execute, cu precizarea ca acestea nu influenteaza negativ asupra rezistentei si stabilitatii constructiei;
  • planul de situatie cu amplasarea obiectivului respectiv;
  • planse cuprinzand solutiile constructive adoptate.

    Dupa caz se va solicita si breviarul de calcul aferent.

    EXCEPTII SI CLADIRI NOI

    Sunt exceptate de la emiterea acordului cladirile pentru locuinte cu parter si parter plus un etaj si anexele gospodaresti situate in mediul rural, precum si constructiile provizorii.

    Pentru realizarea de constructii noi, solicitarea acordului ISC este necesara numai in situatia in care acestea sunt amplasate adiacent fata de constructii existente sau in imediata lor vecinatate si numai daca sunt necesare masuri de interventie (de ex. subzidiri sau consolidari) asupra cladirilor existente.

    AVERTISMENT

    Realizarea de interventii asupra constructiilor fara acordul Inspectoratului de Stat in Constructii, care pot afecta cerintele esentiale, in special stabilitatea si rezistenta constructiilor, se sanctioneaza contraventional si penal in conformitate cu prevederile legii.

    Inspectoratul de Stat in Constructii Bucuresti, www.isc-web.ro

    DOCUMENTATIA TEHNICA PENTRU OBTINEREA ACORDULUI ISC
    Pentru constructiile care au suferit degradari ca urmare a actiunilor accidentale vor fi depuse de catre investitori urmatoarele documente:
  • 1. cererea investitorului care va cuprinde natura interventiei (consolidare, reconstructie etc.);
  • 2. memoriu tehnic intocmit de un inginer structurist care a efectuat expertizarea structurii de rezistenta, cu date despre: anul realizarii constructiei, descrierea structurii de rezistenta si a starii constructiei, propuneri privind reabilitarea acesteia si a modificarilor care se impun;
  • 3. planul de situatie cu amplasarea obiectivului respectiv;
  • 4. planse explicative de rezistenta cuprinzand solutiile constructive adoptate;
  • 5. breviarul de calcul (ipoteze de calcul, scheme statice, dimensionarea elementelor structurale)
  • sursa: Biroul de presa ISC
  • ×
    Subiecte în articol: constructii construcţiilor constructiei