x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Carele cu flori sau stilul austriac in decoratiunile exterioare

Carele cu flori sau stilul austriac in decoratiunile exterioare

de Alexandra Teodor    |    01 Dec 2005   •   00:00
Carele cu flori sau stilul austriac in decoratiunile exterioare
GRADINA TA, MEREU VERDE
In aceeasi serie in care comentam putin elementele prea dragute din gradinile de pe la noi este si tema carelor cu flori.

Le vedem pe la noi prin gradini, mai ales de vreo cinci-sase ani incoace: carute din lemn, mai mari sau mai mici, transformate in piese decorative pentru exterior. Ele sunt amplasate pe peluzele din fata intrarilor, la marginea teraselor, sau chiar si pe accesul auto, intre poarta si garaj si sunt neaparat umplute cu jardiniere din care curg rauri-rauri de flori multicolore. In paranteza fie spus, mai este si cazul dezastruos, in care aceste flori sunt din plastic! ("Ca sa arate frumos si iarna, dragutele...")

Acest stil isi are originile in Germania, dar mai ales in regiunea (de altfel, superba) a Tirolului din Austria. Tot de acolo se trag si cascadele extrem de bogate de muscate si petunii de diferite nuante de la toate ferestrele si balcoanele, jardinierele improvizate din trunchiuri de mesteacan, roabele cu flori, decupajele in forma de inimioare din obloanele ferestrelor si din balustrade. Sa nu uitam nici de piesele de mobilier pictate cu motive floral-vegetale in verde-rosu, alb si galben.

Toate aceste detalii creeaza un ansamblu general cu un aer de decor pentru povestea Heidi, o atmosfera de Cinderella - Alba ca Zapada. Mai lipsesc doar cei sapte pitici ca totul sa fie complet si doi porumbei albi care sa gangureasca sus pe acoperis, cocotati pe aparatoarea de horn in forma de cocos. Din pacate, apar si piticii de cele mai multe ori, chiar mai multi de sapte, si inconjurati si de un alai de broscute, ciupercute, broaste testoase, iepurasi...

Dar sa nu credeti ca astfel de decoruri apar doar in gradinile vreunei familii pasionate de stilul Alba ca Zapada, cu usoare tendinte spre dulcegarii decorative. Gasim asa ceva chiar si in revistele de amenajari din Romania, si inca in cele mai bine cotate dintre ele. Desigur... "de gustibus non disputandum" erau si stramosii nostri latini de acord ca in materie de gusturi lucrurile nu sunt foarte clare si ca totul e discutabil, mai ales in domenii unde argumentele nu pot fi luate din tabele sau calculate prin formule matematice.

Ca lucrurile sunt subiective, asta e adevarat. Dar mai este un adevar, si anume ca dispunem de libertate deplina in modelarea spatiului verde pe care il avem la dispozitie. Putem da ambientului aerul unui budoar, al unei cutii de bomboane fondante foarte dulci, tot asa cum putem alege, dimpotriva, sa imprimam spatiului distinctie si rafinament. Ne putem inspira din traditiile autentice populare sau din stilul arhitecturii alpine, fara dulcegarii, cu materiale naturale si fara decoratiuni stupide, pe cat posibil.

Totul tine de imaginatia de care dam dovada si nu in ultimul rand de educatia estetica pe care o avem sau nu.

SFAT
Daca tineti la obiectele de factura rustica, pastrati autenticitatea lor, lasati-le patina si nu le impopotonati vopsindu-le in culori stridente

COMMENT
De multe ori, o jardiniera sau o roaba nu ar fi atat de stridenta daca nu ar fi pictate in fel si chip sau vopsite direct in strat gros cu nuante care mai de care mai pestrite si mai "dulci".
×