x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Casa construita in urma cu 30 de ani arata ca noua

Casa construita in urma cu 30 de ani arata ca noua

de Gabriela Sirbu    |    27 Oct 2005   •   00:00
Casa construita in urma cu 30 de ani arata ca noua

ARHITECTURA PENTRU FAMILIE
Norvegienii sunt foarte grijulii in privinaa aspectului caselor lor
ARHITECTURA PENTRU FAMILIE
Norvegienii sunt foarte grijulii in privinaa aspectului caselor lor

Chiar ma miram de aspectul impecabil al caselor norvegiene, pentru ca nu puteam sa-mi dau seama de varsta lor. Nu am reusit sa apreciez corect vechimea cladirilor, deoarece toate sunt foarte ingrijite si arata ca noi. Dar, dupa cateva intalniri avute la birouri locale de arhitectura, am inteles ca exista niste semnale, mai exact elemente de constructie, care pot trada oarecum perioada in care au fost ridicate diversele locuinte unifamiliale.

In Norvegia, casele vechi sunt considerate valoroase si de foarte buna calitate, pentru ca materialele folosite erau autentice, respectiv lemn masiv si ziduri groase trainice. Asta in comparatie cu noile constructii realizate dupa reguli stricte de protectie a mediului inconjurator, din prefabricate si pereti mai subtiri umpluti cu izolator termic (vata minerala).

In plus, valoarea caselor vechi este mai mare si datorita arhitecturii, deoarece acum cladirile pentru locuinte sunt proiecte standard foarte putin personalizate. Si spre a da un exemplu elocvent am ales sa fotografiez aceasta casa "veche", al carei cost poate ajunge dublu fata de una construita recent, chiar daca se afla la marginea orasului. Astfel de case sunt printre cele mai ravnite de norvegieni, iar cererea pe piata imobiliara de aici este mare.

PARTER DIN CARAMIDA


M-a surprins faptul ca aceasta casa a fost construita in 1975. Din cauza fatadelor impecabile desigur. Fata de alte case pe care le-am fotografiat si prezentat pana acum, aceasta are primul nivel, respectiv parterul, construit din caramida. Terenul stancos a fost bine exploatat, s-a gasit bucatica prielnica ridicarii locuintei. Fundatia si primul nivel al casei sunt realizate din materiale clasice pentru o mai mare rezistenta in solul dificil si pentru adaptarea constructiei la pantele terenului. Se poate observa inclinatia suprafetei de teren si modul in care casa este adusa "la nivel".

Este interesanta locatia. Orientarea casei este catre relieful specific de aici, un mic munte la baza caruia, in vale, se vede orasul. Casa se afla la circa 900 de metri altitudine, iar in spatele ei este un drum forestier catre padurea din zona. Asta in timp ce prin fata casei este traseul soselei asfaltate. Deci nici nu se putea alege o zona mai buna. Liniste, izolare benefica, dar oricand exista posibilitatea de a revenii in randul comunitatii.

HIDROIZOLATIE EFICIENTA


Indiferent ca sunt case vechi sau noi, in Norvegia, unde precipitatiile sunt abundente, preocuparea pentru hidroizolatie este la ordinea zilei. Nu se construieste nimic fara sa aiba fundatia hidroizolata. Astfel ca si aceasta casa veche beneficiaza de "stratul" protector. Norvegienii sunt ingrijorati de umezeala si de efectele acesteia. De aceea, nu intamplator si casele sunt constant revopsite si ingrijite. Orice mica degradare este luata in serios. Astfel ca totul pare imaculat si nou. Dar, fie vorba intre noi, isi si permit sa refaca mereu fatadele sau sa sporeasca confortul interior. Sunt cea mai bogata natiune a Europei!

SUPRAFETE


Gardurile lipsesc, singurul lucru care delimiteaza "curtea" de strada fiind bolovanii, de fapt stancile ornamental asezate, dar care au si rolul de stabilizare a terenului. Suprafata terenului: 534 mp; suprafata construita: 153 mp; desfasurata: 180 mp; parter: bucatarie si sufragerie, hol, baie de serviciu si un dormitor de oaspeti; etaj: 2 dormitoare cu baie comuna si camera de zi cu acces pe terasa.

TERASA ADAUGATA


Terasa a fost construita mai tarziu decat casa pe piloni de lemn. Este protejata cu un perete din lemn, ridicat in spate, catre un drum care duce spre munte. Peretele impiedica zapada si ploaia, sa ajunga pe terasa. Este o solutie si pentru intimitatea terasei, daca ne gandim la drumul care e aproape la nivelul acoperisului.
×
Subiecte în articol: casa