ARHITECTURA PENTRU FAMILIE
Norvegienii sunt foarte grijulii in privinaa aspectului caselor lor
ARHITECTURA PENTRU FAMILIE
Norvegienii sunt foarte grijulii in privinaa aspectului caselor lor
Chiar ma miram de aspectul impecabil al caselor norvegiene, pentru ca nu puteam sa-mi dau seama de varsta lor. Nu am reusit sa apreciez corect vechimea cladirilor, deoarece toate sunt foarte ingrijite si arata ca noi. Dar, dupa cateva intalniri avute la birouri locale de arhitectura, am inteles ca exista niste semnale, mai exact elemente de constructie, care pot trada oarecum perioada in care au fost ridicate diversele locuinte unifamiliale.
In Norvegia, casele vechi sunt considerate valoroase si de foarte buna calitate, pentru ca materialele folosite erau autentice, respectiv lemn masiv si ziduri groase trainice. Asta in comparatie cu noile constructii realizate dupa reguli stricte de protectie a mediului inconjurator, din prefabricate si pereti mai subtiri umpluti cu izolator termic (vata minerala).
In plus, valoarea caselor vechi este mai mare si datorita arhitecturii, deoarece acum cladirile pentru locuinte sunt proiecte standard foarte putin personalizate. Si spre a da un exemplu elocvent am ales sa fotografiez aceasta casa "veche", al carei cost poate ajunge dublu fata de una construita recent, chiar daca se afla la marginea orasului. Astfel de case sunt printre cele mai ravnite de norvegieni, iar cererea pe piata imobiliara de aici este mare.
PARTER DIN CARAMIDA
Citește pe Antena3.ro
HIDROIZOLATIE EFICIENTA
SUPRAFETE
Gardurile lipsesc, singurul lucru care delimiteaza "curtea" de strada fiind bolovanii, de fapt stancile ornamental asezate, dar care au si rolul de stabilizare a terenului. Suprafata terenului: 534 mp; suprafata construita: 153 mp; desfasurata: 180 mp; parter: bucatarie si sufragerie, hol, baie de serviciu si un dormitor de oaspeti; etaj: 2 dormitoare cu baie comuna si camera de zi cu acces pe terasa.
TERASA ADAUGATA
Terasa a fost construita mai tarziu decat casa pe piloni de lemn. Este protejata cu un perete din lemn, ridicat in spate, catre un drum care duce spre munte. Peretele impiedica zapada si ploaia, sa ajunga pe terasa. Este o solutie si pentru intimitatea terasei, daca ne gandim la drumul care e aproape la nivelul acoperisului.