x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Casa de lemn pe malul lacului

Casa de lemn pe malul lacului

de Adela Parvu    |    17 Noi 2005   •   00:00
Casa de lemn pe malul lacului
ARHITECTURA PENTRU FAMILIE
Compartimentare interioara cu mici inconveniente

Construita in zona Corbeanca, aceasta casa are destinatia de resedinta permanenta. Dar pozitionarea ei in ansamblul terenului, respectiv cu terasa ampla de la parter catre malul lacului ii dau un aer de vacanta permanenta. Culorile atipice alese pentru finisajele exterioare o scot in evidenta, mai ales ca este o casa mare. Interesant ca desi este integral costruita din materiale lemnoase, la exterior parterul pare ca ar fi zidit. De fapt s-a optat pentru tencuiala clasica a peretilor exteriori (tip sandvis din panouri de lemn) pentru o mai buna protectie pe timpul iernii.

ARHITECTURA SIMPLA

CLICK PE IMAGINI PENTRU A LE MARI
Click pentru a mari
PARTER Aria construita a parterului, fara terase, este de 95,75 mp, din care livingul are o suprafata utila de 27,5 mp
Click pentru a mari
MANSARDA Aria construita a mansardei este egala cu cea a parterului 95,75 mp, fara balcon. Aici exista trei dormitoare de 18,14 si respectiv 12 mp
Ca si arhitectura, casa nu este deloc sofisticata. Are doua aripi perpendiculare, ceea ce ii da o nota mai aparte comparativ cu o casa banala. Acoperisul in patru ape si volumul evidentiat pe fatada laterala, corespunzator la parter sufrageriei si la mansarda dormitorului matrimonial, sunt singurele elementele care dinamizeaza constructia. De asemenea si culorile alese pentru exterior, tamplaria si invelitoarea de nuanta verde in contrast cu finisajul peretilor galbui, vin sa accentueze proportiile destul de echilibrate ale casei, insa mai putin armonioase in privinta ferestrelor.

Casa are pe langa cele doua nivele evidente, parter, si mansarda, si subsol, configurat sub holul de la parter. Proprietarii au dorit sa aiba un loc de depozitare traditional. Pentru asta a trebuit realizata o fundatie mult mai elaborata pentru casa din lemn decat in mod obisnuit. Practic, pentru o casa din lemn este suficienta o fundatie de mica adancime, pana intr-un metru, iar apoi construita talpa casei pe care se asaza efectiv structura si panourile de lemn ce formeaza locuinta. De aceea a fost nevoie de un studiu geotehnic pentru a se constata daca solul permite o fundare corespunzatoare realizarii subsolului. Toate aceste lucrari au costat in plus, dar au fost in final in avantajul proprietarilor, care au mai castigat un spatiu util, practic un al treilea nivel al casei.

ORGANIZARE INTERIOARA

Parterul este destinat activitatilor zilnice, iar accesul la interiorul acestuia se realizeaza de pe o mica terasa ce evidentiaza usa principala. De la intrarea in casa se trece printr-un mic hol, dupa care se ajunge intr-un spatiu deschis unde se poate observa in stanga sufrageria, in fata bucataria continuata cu livingul, iar in dreapta scara de acces la mansarda. Este atipica impartirea casei, deoarece, de regula, intrarea in casa coincide cu cea in living. Aici insa camera de zi a fost pozitionata in relatie directa cu terasa larga, orientata catre lac.

Compartimentarea interioara este destul de confortabila, dar totusi holurile de la parter si mansarda sunt prea mari comparativ cu dimensiunile incaperilor. Fiind o casa din lemn, impartirea este flexibila, astfel ca proiectul poate fi adaptat cu usurinta diverselor cereri. Pretul scazut al casei, respectiv 350 de euro pe metru patrat construit este accesibil, ceea ce face ca aceasta constructie sa fie agreata de cei ce doresc o casa care sa fie construita repede, ieftin si sa aiba minimum trei dormitoare.

REFERITOR LA INCONVENIENTE
Intrarea in casa este evidentiata prin terasa mica de 8 mp acoperita printr-un sistem gen pergola. Se observa pe fatada intrarii pricipale ferestrele cam mici, acestea fiind corespunzatoare la parter anexelor tehnice (camera centralei termice si a grupului sanitar), iar la mansarda scarii interioare si a unuia dintre dormitoare. In functie de forma terenului si a peisajului inconjurator ar fi recomandat ca cei ce opteaza pentru acest tip de proiect sa ia in considerare dimensiunea ferestrelor, iar pentru mansarda sa aleaga ferestre in acoperis, ca alternativa la lucarne.

foto: BIANCA INTERNATIONAL
×
Subiecte în articol: casa lemn mansarda parter