x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Case cu structura metalica

Case cu structura metalica

de Adela Parvu    |    02 Feb 2006   •   00:00
Case cu structura metalica
ARHITECTURA PENTRU FAMILIE
Alternativa rezonabila ca pret la constructiile din zidarie Este bine de stiut ca structura unei case reprezinta aproximativ 30% din costul final. Asadar, nu e de mirare faptul ca locuintele pe structuri usoare - lemn sau metal - sunt mai ieftine. Important pentru multi este ca ele sa fie durabile si rezistente in timp, criteriu care este indeplinit cu succes de casele pe structuri usoare macar pentru o generatie.

Case pe structura metalica se construiesc deja de multi ani la noi. Francisc Satmari, de la firma Saniterm Oradea, sustine ca de zece ani a acumulat experienta in construirea acestor tipuri de case. Chiar daca la inceput romanii au fost mai reticenti, ulterior, conform afirmatiilor lui Satmari, pretul mic si rapiditatea ridicarii constructiei i-au convins sa apeleze la aceasta solutie. Practic este vorba de oameni care detin propria locuinta de bloc, dar acum vor sa faca un salt catre traiul intr-o casa cu gradina. Cei care nu au incredere in structurile de lemn s-au indreptat catre alternativa structurilor din metal.

TIMPUL INSEAMNA BANI


Rapiditatea realizarii constructiei conteaza foarte mult pentru cei care contracteaza un credit la o data bine stabilita. Au fost cazuri in care proprietari de apartament de bloc au dat in vanzare locuinta cu clauza de a o elibera in termen de patru luni. Aceasta perioada a fost suficienta pentru ca viitoarea lor casa sa fie deja ridicata. Deci s-au mutat din apartament direct in casa, cu un imprumut mic la banca necesar pentru teren. In comparatie cu o locuinta realizata clasic din zidarie, santierul pune multe piedici din cauza perioadei indelungate de finalizare a casei (intre unu-doi ani). Or, un imprumut pentru realizarea unei case clasice s-ar putea sa nu acopere toate costurile dupa mai multe luni de la inceperea constructiei. Si asta atat din cauza inflatiei, cat si din cauza preturilor materialelor de constructie care cresc proportional cu scumpirea energiei necesare producerii lor (gaz, electricitate, benzina etc.). Structurile metalice nu sunt afectate intr-o masura atat de mare.

DESPRE PRETURI


O casa de acest tip poate ajunge la un cost de circa 180-350 euro plus TVA pe metru patrat, media fiind la 250 de euro. Pretul pe metru patrat include finisajele, instalatiile si tamplaria, deci este un pret dat pentru casa la cheie.

REZISTENTA


Tehnologia de constructie pe structuri usoare este cunoscuta si aplicata de multi ani in Occident. Cei care vad la televizor casele americane si au reticente cu privire la comportamentul acestora in conditii climaterice dificile (uragane, tornade) ar trebui sa ia in calcul faptul ca la noi totusi e o clima temperata, fara agresiuni majore. Casa pe structura metalica rezista foarte bine la seisme, pentru ca are imbinarile elastice, iar materialele folosite nu cantaresc mult (de circa zece ori mai putin decat la o casa din zidarie).

DESIGN DE SECOL XXI


Daca la noi structurile metalice in domeniul rezidential sunt foarte putin cunoscute si apreciate, in Occident ele au atins un nivel incredibil. Arhitectul Weber Sobek este recunoscut in lume pentru proictele sale deosebite. Profesor in cadrul Universitatii din Stuttgart, Weber Sobek a dat o alta conotatie constructiilor cu structura din otel. Resedinta privata conceputa de arhitectul german vorbeste despre tehnologie, dar mai ales design. Desigur ca pentru o asemenea capodopera nu au fost folosite structurile metalice din otel galvanizat despre care se vorbeste in acest articol. Dar cu toate acestea trebuie remarcat potentialul structurilor din otel si din perspectiva estetica. Despre activitatea reputatului arhitect gasiti pe www.webersobek.com

DESPRE MATERIALE


Elementele principale ale structurii de metal sunt profile confectionate dintr-un otel special dublu galvanizat. Dupa ridicarea structurii, care se face conform proiectului arhitectului angajat de client, se trece la compartimentari si izolari. Peretii exteriori, spre exemplu, sunt confectionati din straturi succesive de materiale: placi de polistiren (tencuite pe plasa din fibra de sticla); placi din aschii mari de lemn tratate si ignifugate tencuite pe plasa de rabit, prinse peste placi OSB. La interior peretii contin doua straturi de placi de gipscarton, intre care se monteaza un strat de izolatie consistenta din vata sticlata caserata cu folie de aluminiu. Toate aceste materiale imbraca practic structura usoara din otel si se formeaza pereti grosi ce asigura confort termic si fonic comparabil cu zidurile traditionale. La casele cu doua niveluri, intre parter si etaj se realizeaza un planseu a carui structura este tot din profile, dar care pot fi folosite pentru a se turna un strat calculat de beton. In cazul in care nu se doreste strat de beton, se poate opta pentru un planseu usor din OSB sau lemn masiv.

CARTIER IN PITESTI


Tehnologia caselor pe structura metalica este importata din Germania, producatorul garantand 50 de ani pentru profilele de otel galvanizat. Acest lucru a convins inclusiv investitorii imobiliari dornici a oferta pe piata case ieftine, accesibile tinerilor si celor cu venituri din clasa de mijloc. Cel mai bun exemplu este dat de agentia Imobiliar Expert Agora din Pitesti, care deja este in santier cu un ansamblu de 12 case si in proiectarea unui alt minicartier. Pretul unei case cu doua niveluri insumand 130 mp, inclusiv terenul de 350 mp, este de doar 55.000 de euro plus TVA. Este o oferta tentanta pentru pitestenii care detin apartamente de bloc.
×
Subiecte în articol: casa case structura