x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Casele cu structură din lemn

Casele cu structură din lemn

de Adela Parvu    |    03 Iul 2008   •   00:00

Alternativă de cost şi tehnologie la casele din beton şi cărămidă
Reticenţa românilor cu privire la casele din lemn poate că e inspirată de povestea celor trei purceluşi sau de aspectul degradat în timp al cabanelor de munte ori al anexelor dintr-o gospodărie ţărănească.



Alternativă de cost şi tehnologie la casele din beton şi cărămidă
Reticenţa românilor cu privire la casele din lemn poate că e inspirată de povestea celor trei purceluşi sau de aspectul degradat în timp al cabanelor de munte ori al anexelor dintr-o gospodărie ţărănească. Dar o casă actuală pe structură din lemn nu se poate compara cu aşa ceva. Indiferent de motivul invocat ca neîncredere în casele modulare cu structură din lemn, este clar că lipsa de informare duce la tot felul de zvonuri neîntemeiate, coroborate cu preţul acestor case.

Există modele de locuinţe unifamiliale pe structură din lemn foarte ieftine, în jur de 80.000 de euro, şi altele foarte scumpe, pînă la 700.000 de euro. Dar preţul reflectă calitatea în sine a sistemului constructiv sau a structurii de rezistenţă, cît mai ales dotările, finisajele şi în special gradul de elaborare al arhitecturii exterioare şi interioare. Există case modulare pe structură din lemn calitative, dar preţul final este mai mic din cauza unei arhitecturi mai simple şi finisaje, dotări mai ieftine, existînd acelaşi sistem constructiv care permite realizarea unei case impunătoare cu o arhitectură sofisticată şi finisaje de lux, al cărei preţ este, evident, foarte mare.

Tehnologii de ultimă oră

Sistemul constructiv modular a fost inventat şi perfectat pentru a reduce timpul necesar unei familii de a se bucura de propria locuinţă. Pe de altă parte, acest lucru înseamnă onorarea multor comenzi în acelaşi timp, deci companiile producătoare de materiale de construcţii ar fi trebuit să aibă din ce în ce mai mulţi oameni specializaţi care să ducă la bun sfîrşit lucrările. Şi profitul companiilor producătoare creşte pe măsură ce comenzile sînt mai multe, dar au nevoie de personal calificat într-un număr controlabil. Ideea caselor modulare cu siguranţă a fost inspirată, în materie de tehnologie, de liniile tehnologice inventate odinioară de Ford în industria de automobile. Dacă se putea face într-un timp-record o maşină, de ce nu s-ar putea face şi o casă? Astfel au apărut companii producătoare de case, firma care în incinta unei fabrici proiectează şi pune în practică cele mai ingenioase idei cu privire la locuire.

Într-o fabrică, evident contează forţa de muncă, dar din ce în ce mai mult tehnologiile şi materialele de construcţii. Aşa că un număr limitat de specialişti foarte bine plătiţi şi linii de producţie foarte performante pot asigura în timp record casele visate de foarte multe familii.

Structura acestor case modulare este excelent gîndită. Este una flexibilă şi rezistentă totodată. Pereţii sînt masivi, fiind realizaţi din straturi succesive de materiale durabile şi termorezistente, etanşeizînd la final întreaga construcţie. Finisajele exterioare sînt de foarte bună calitate, care impermeabilizează toate celelalte straturi pe care le acoperă. Oricum, cele mai multe inovaţii în materie de construcţii fiind din sfera caselor modulare şi pe structură din lemn.

Economie de timp şi bani

Pe lîngă tehnologiile avansate, casele modulare mai au unele avantaje, de care e bine să se ţină cont. Ele sînt realizate într-un mediu perfect controlabil, respectiv în incinta unei fabrici, unde, faţă de casele din sisteme clasice, nu sînt expuse intemperiilor vremii, nu se află sub ploaie, frig, cicluri de îngheţ-dezgheţ. Ele sînt gata făcute, cu pereţii ce înglobează şi ţevile diferitelor instalaţii necesare unei case şi se montează rapid, curat, pe fundaţia hidroizolată. Asta înseamnă economie de timp şi de bani. Practic, nu numai timpul construirii casei se diminuează absolut fantastic, la doar cîteva zile sau săptămîni, dar totul este protejat şi perfect curat, neatacat în timpul execuţiei. Tocmai de aceea garanţia oferită pentru aceste case modulare este mai mare.

Pentru orice familie

Cele mai performante sisteme constructive în materie de case modulare pe structură din lemn le-au dezvoltat firmele germane. Baufritz, Huf Haus, Schwörer Haus, Kampa Haus şi Weber sînt doar cîteva nume dintr-o adevărată industrie specializată, necunoscută la noi. Au împreună milioane de locuinţe în întreaga Europă. Nu numai termo şi hidroizolare, ci o întreagă dotare ecologică însoţesc aceste construcţii, care le fac să fie eficiente şi cu costuri mici de întreţinere în timp.

×