x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ce este carnea albă și de ce trebuie evitat consumul de carne roșie

0
05 Feb 2021 - 14:42
Ce este carnea albă și de ce trebuie evitat consumul de carne roșie

Toată lumea știe că există o clasificare a tipurilor de carne, anume în carne albă și roșie. Diferențele dintre acestea sunt importante atunci când vrem să avem o alimentație sănătoasă. Desfacem firul în patru și clarificăm detaliile cele mai importante: tipuri de carne albă, diferențele dintre ele și carnea roșie și câteva detalii nutriționale, totul pentru a putea face cele mai bune alegeri.

Tipuri de carne albă

Clasificarea în carne albă și carne roșie se face în funcție de culoarea pe care o are carnea crudă. În fapt, ceea ce contează și ceea ce face cu adevărat diferența dintre carnea roșie și cea albă este nivelul de mioglobină din fibre. Mioglobina este o proteină care există în mușchi și are rolul de a stoca oxigenul ce întreține funcția musculară. Elementul esențial din structura acesteia este fierul. În funcție de nivelul de fier, culoarea cărnii crude variază de la o nuanță roz pal la una de roșu intens. Calitatea și beneficiile sunt date în principal de nivelul de colesterol pe care îl conține și de aportul de proteine, vitamine și minerale din fiecare tip de carne în parte.

 

Carnea albă este carnea păsărilor (pui, curcani, gâscă și altele), dar și carnea provenită de la iepuri și animale foarte tinere (de lapte).

 

Linia care separă carnea roșie și albă este destul de greu de trasat, cu atât mai mult cu cât aceasta depinde de greutatea, sexul și vârsta animalului sacrificat.

Tipuri de carne roșie

Carnea roșie are o concentrație mare de mioglobină, dar vine la pachet cu un nivel ridicat de grăsime. Carnea roșie înseamnă carne de vită, porc, dar și de oaie, rață, precum și vânatul.

 

Ceea ce se știe mai puțin este faptul că același tip de carne poate avea părți care intră în categoria de carne albă, în timp ce altele sunt carne roșie. În general, zonele cu mușchi activi (picioarele, aripile, carnea de pe pulpe) au o carne cu o concentrație mai mare de mioglobină, deci mai roșie, în timp ce zonele „imobile”, cum este pieptul, de exemplu, au o carne mai deschisă la culoare.

Carnea, esențială pentru o nutriție corectă

Omul are nevoie de carne în alimentație. Dentiția este adaptată consumului de carne, dar este specifică pentru o dietă diversă care include toate categoriile de alimente: carne, legume, cereale, fructe.

 

Carnea este principala sursă de proteine, grăsimi și nutrienți foarte importanți: fier, zinc, crom și mai ales vitamina B12, esențială omului și care nu poate fi furnizată decât din alimentele de origine animală. Orice nutriționist va confirma faptul că dieta ideală este aceea în care se consumă o singură dată pe zi carne, niciodată mai mult decât o palmă, și că este recomandat ca, pe parcursul unei săptămâni, să existe cel puțin o zi fără consum de carne. Aceasta poate fi perfect înlocuită cu lactate, ouă sau pește.

Cele mai bune tipuri de carne

Consumată cu moderație, o singură dată pe zi, carnea, indiferent de originea ei, are doar beneficii pentru dieta umană. Calitățile pe care le are carnea depind însă de cantitatea de grăsimi, concentrația de proteine, aportul de minerale și vitamine pe care le aduce. Nu există o carne perfectă, fiecare tip având plusuri și minusuri.

 

La capitolul recorduri ce pot fi asociate cu beneficiile consumului, trebuie spus că cea mai bogată în grăsimi este carnea de porc, urmată îndeaproape de carnea de vită (20%, respectiv 18%). Cea mai săracă în grăsimi este carnea de pui și curcan (10%, respectiv 13%). În ceea ce privește grăsimile sănătoase, clasamentul se inversează. Carnea de curcan are cea mai mare cantitate de grăsimi sănătoase, la care se adaugă și 200 de miligrame de Omega 3 în 100 de grame de carne. Cea de vită conține doar 40 de miligrame de Omega 3 și doar 20% grăsimi sănătoase.

 

Cea mai bună sursă de proteine este carnea de curcan, urmată de cea de porc și de cea de vacă, pui și miel, la egalitate. Curcanul bate recordul și aduce 27 de grame de proteine, în timp ce toate celelalte tipuri se situează sub 25 de grame în 100 de grame de carne.

 

În ceea ce privește mineralele, podiumul este relativ egal împărțit. Curcanul are cea mai mare doză de seleniu și fosfor, carnea de vită cea mai mare cantitate de fier și zinc, iar restul oligoelementelor sunt aproximativ în cantități egale.

 

Luând în calcul toate acestea, se poate spune că o schemă ideală de nutriție recomandă consumul de carne de vită o dată pe săptămână, consumul de carne de porc de două-trei ori pe săptămână și consumul de carne de pui, curcan sau iepure de trei ori pe săptămână sau mai rar de atât, pentru fiecare categorie în parte.

 

Sursă foto: Pixabay 

 


 



Mai multe titluri din categorie

Țara Făgărașului, locul ideal pentru minivacanța de Paște

Țara Făgărașului, locul ideal pentru minivacanța de Paște
Locurile mai puțin populate și populare sunt încă preferate, în această perioadă de restricții. Cei care vor să scape de aglomerație pot evita zonele în care se face, în mod tradițional, turism de masă,...

Vlad Bieltz merge în finala iUmor, sezonul 10! Cheloo: ”Respect! Ai toată admirația mea”

Vlad Bieltz merge în finala iUmor, sezonul 10! Cheloo: ”Respect! Ai toată admirația mea”
La doar 22 de ani, Vlad Bieltz a fost trimis în finala iUmor din cel de-al zecelea sezon, după ce i-a cucerit, seara trecută, pe Delia, Cheloo și Mihai Bendeac cu numărul său de stand-up.     ...

Cum poti comanda flori online si primesti livrare gratuita

Cum poti comanda flori online si primesti livrare gratuita
Galerie Foto De fiecare data cand esti pus in situatia de a oferi un buchet de flori cu ocazia unei zile de nastere sau a unui eveniment special, exista un sentiment de incertitudine si nehotarare in privinta tipului de flori,...

Un alt produs românesc înregistrat în UE

Un alt produs românesc înregistrat în UE
Comisia Europeană a aprobat înscrierea ''Caşcavalului de Săveni'' în registrul produselor cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP). "Caşcavalul de Săveni este o brânză maturată...

Loredana, invitat special în gala Piese de top la Te cunosc de undeva!

Loredana, invitat special în gala Piese de top la Te cunosc de undeva!
Galerie Foto Cu doar câteva săptămâni înainte de marea finală a celui de-al şaisprezecelea sezon, bătălia pentru primele locuri în clasamentul transformărilor devine din ce în ce mai serioasă la Te cunosc de undeva!,...

Nivele laser  - echipamente pentru profesionişti

Nivele laser  - echipamente pentru profesionişti
Nivelele laser sunt echipamente cu aplicabilitate în construcții şi design interior, ce nu mai necesita prezentare. Sunt utilizate de specialişti pentru a îmbunătăți calitatea lucrărilor, mai degrabă a...

Cirque du Soleil va relua spectacolele în această vară

Cirque du Soleil va relua spectacolele în această vară
Cirque du Soleil va relua patru dintre spectacolele sale în această vară, întrerupte de peste un an din cauza pandemiei, scrie AFP. Spectacolele ''Mystere'' şi ''O'' vor fi preluate la Las Vegas din 28...

Un nou câștig pentru chef Sorin Bontea în clasamentul amuletelor: ”În sfârșit!” Chefi la cuţite, lider de audienţă

Un nou câștig pentru chef Sorin Bontea în clasamentul amuletelor: ”În sfârșit!”  Chefi la cuţite, lider de audienţă
Galerie Foto Marți, 20 aprilie, Chefi la cuțite a fost lider de piață cu peste 1,7 milioane de români ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 21.41, la nivel național. Telespectatorii Antena 1 au avut...

Tot ceea ce trebuie sa stii despre pahare din cristal

Tot ceea ce trebuie sa stii despre pahare din cristal
Cristalul, sticla de plumb sau clestarul reprezinta o sticla deosebita, care in loc de calciu contine plumb. Calitatile sale principale sunt cele estetice, in conditiile in care are o putere mare de refractie a luminii,...

Cel mai lung număr de pe scena iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1: ”Vedem toată piesa?!”

Cel mai lung număr de pe scena iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1: ”Vedem toată piesa?!”
Trei actori profesioniști marchează o premieră, astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor, cu cel mai lung număr de până...

Peste 50 de artiști sunt așteptați la SAGA Festival, în București, în luna septembrie

Peste 50 de artiști sunt așteptați la SAGA Festival, în București, în luna septembrie
Peste 50 de artiști vor urma pe scena ediției de anul acesta a SAGA Festival de la București, între 11 și 13 septembrie, în parcul Izvor. Astfel, pe scena principală vor urca Alan Walker, Clean Bandit (DJ...

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 95 de ani

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 95 de ani
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește astăzi 95 de ani. Aniversarea nu va fi marcată prin festivități publice deorece survine la patru zile după înmormântarea soțului ei, prințul Philip....

Un buchet de flori pentru o zi specială – ziua de naștere

Un buchet de flori pentru o zi specială – ziua de naștere
Îți amintești prima dată când ai primit sau ai oferit o floare în dar? I-ai atins petalele, i-ai inspirat mirosul îmbătător, și ai lipit-o de obraz? Te-ai gândit vreodată de ce contează să primești și...

Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite

Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite
Galerie Foto Amuleta serii de luni la Chefi la cuțite a fost adjudecată de Florin Dumitrescu, ce a obținut al nouălea avantaj valoros din acest sezon și a reușit să se claseze astfel pe primul loc în clasamentul amuletelor....

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”
Galerie Foto Iolanda Anamaria Babău, o tânără superbă din Beiuș, a obținut locul doi la concursul internațional de frumusețe Miss Europe 2021, care a avut loc în Beirut, Liban. Iolanda Anamaria Babău are 28 de ani și...
Serviciul de email marketing furnizat de