x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ce fel de tarif alegi pentru plata energiei electrice?

Ce fel de tarif alegi pentru plata energiei electrice?

de Catiusa Ivanov    |    15 Iun 2006   •   00:00
Ce fel de tarif alegi pentru plata energiei electrice?
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Chiar daca schimbarea sistemului de tarifare a inceput acum doi ani (trecerea de la tariful monom la tariful binom), oamenii nu stiu nici pana astazi care este sistemul dupa care li se calculeaza factura la energie electrica. Furnizorii de energie electrica practica astazi sapte tipuri de tarife, fiecare tarif avantajand doar un anumit tip de consumator. Daca sistemul de tarifare nu a fost ales in functie de nevoile de consum, veti avea dupa sine un cost mult mai ridicat al facturii la energie electrica.

TARIFUL CD, TIP MONOM

Acesta este echivalent vechiului sistem de tarifare si este destinat consumatorilor casnici care nu doresc aplicarea unui tarif cu abonament consumului propriu de energie electrica. Tariful este compus dintr-un pret unic pentru energia electrica, indiferent de perioada in care se inregistreaza consumul. Acest tarif este avantajos pentru persoanele care au perioade lunare de consum.

TARIFUL CI, CU CONSUM INCLUS

In cazul acestui sistem de tarifare consumatorii platesc: n un abonament zilnic (lei/zi) care acopera cheltuielile fixe, precum si asigurarea unui consum zilnic de 1kWh; n un pret unic al energiei electrice care se aplica consumului inregistrat peste cota zilnica, in perioada de facturare, indiferent de momentul din zi sau noapte cand se inregistreaza consumul.

Acest tip de tarif se adreseaza celor care doresc includerea in abonament si a unei cote fixe de energie electrica si are ca avantaj un pret mai mic al energiei pentru primul kWh consumat.

TARIFUL CR, CU REZERVARE

Conform informatiilor oferite de societatea Electrica, acest tarif este unul dintre cele mai utilizate tipuri de tarife si se adreseaza persoanelor cu obiceiuri de consum normale.

Tariful se compune din: n o rezervare zilnica (lei/zi) pentru a acoperi cheltuielile fixe (rezervarea se percepe indiferent daca se consuma sau nu energie electrica, prin intermediul acesteia asigurandu-se in orice moment disponibilitatea serviciului de furnizare a energiei electrice); n un pret unic al energiei electrice, care se aplica intregului consum inregistrat in perioada de facturare.

TARIFUL CR2, DIFERENTIAT PE DOUA ZONE ORARE

Acest tip de tarif se adreseaza familiilor la care ponderea consumului de energie electrica din orele de noapte si week-end depaseste 60% din consumul total inregistrat. Tariful se compune din: n o rezervare zilnica, care are rolul de a acoperi cheltuielile fixe; n un pret al energiei electrice consumate in orele de noapte, care se aplica pentru consumul efectuat de luni pana vineri intre orele 22:00-7:00, precum si la sfarsitul saptamanii, in intervalul vinerii, ora 22:00, pana luni ora7:00; n un pret al energiei electrice consumate in orele de zi, de luni pana vineri. Pentru aplicarea acestui tip de tarif este necesar un contor special pentru inregistrarea consumului de energie electrica in cele doua intervale orare.

TARIFUL CR3, DIFERENTIAT PE TREI ZONE ORARE

Acest sistem de tarifare poate avantaja persoanele care au alte obiceiuri de consum decat majoritatea populatiei. Tariful diferentiat pe zone orare se compune din: n o rezervare zilnica, care are rolul de a acoperi cheltuielile fixe; n un pret mai ridicat al energiei in zona de varf; n un pret mai mic al energiei in zona normala; n un pret mic al energiei in zona de gol.

TARIFUL CTP, PE TRANSE DE PUTERE CONTRACTATA

Acest tip de tarif este destinat consumatorilor casnici racordati la joasa tensiune si este diferentiat pe trei transe de putere contractata: cel putin 3kw/zi, intre 3 si 6 kw/zi si peste 6 kw/zi. Tariful este compus din: n pretul unei rezervari zilnice, diferentiat valoric pe fiecare transa de putere: cu cat puterea contractata este mai mare, cu atat pretul rezervarii creste; n un pret unic al energiei electrice consumate.

TARIFUL CS, TIP SOCIAL

Acest tarif se adreseaza persoanelor care au venituri lunare mai mici decat salariul minim pe economie, un consum de energie electrica redus si poate fi aplicat doar daca ai domiciliul in locuinta pentru care ai cerut acest sistem de tarifare. In cazul acestui tarif, consumul de energie se factureaza pe trei transe: primii 2kWh/zi se factureaza cu un pret scazut, intre 2 si 3 kWh/zi se factureaza la pretul mediu de vanzare, iar ceea ce depaseste 3 kWh/zi se factureaza la pretul transei a treia, un pret mai ridicat. Mai mult decat atat, aici nu se plateste partea fixa, abonatii platind doar consumul efectiv.

Pentru a beneficia de acest tip de tarif trebuie sa depuneti urmatoarele documente la sediul societatii distribuitoare de energie: n copie buletin identitate; n cerere de acordare a acestui tip de tarif; n declaratie pe propria raspundere privind venitul lunar pe membru de familie.

ATENTIE!
Sistemul de tarifare nu poare fi schimbat decat o data la 12 luni.

Daca in perioada de 3 luni in care se desfasoara ciclul de facturare are loc o scumpire a energiei electrice, regularizarea se va plati la noul pret.

Unele categorii sociale, cum sunt pensionarii sau cei cu consumuri mari pe timpul noptii, pot realiza economii importante printr-o optiune corecta
×