x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ce plantam in jurul piscinei

Ce plantam in jurul piscinei

de Alexandra Teodor    |    08 Iun 2006   •   00:00
Ce plantam in jurul piscinei
IN AER LIBER
Designul, atmosfera, intimitatea, dar si aspectele practice sunt lucruri de care este bine sa tinem cont atunci cand facem amenajari peisagere in jurul unui bazin in aer liber

Plantele pot adauga mult farmec ambiantei unei piscine. Ele pot aduce putina umbra, pot feri de priviri indiscrete, creand un cadru mai intim ori pur si simplu pot decora spatiul, schimband total aspectul acestuia. Atentie insa, nu orice plante sunt potrivite, si trebuie sa facem alegeri intelepte atunci cand vine vorba despre vegetatie in apropierea luciului de apa. Prin alegerea speciilor potrivite se poate usura intretinerea piscinei si se previn unele neplaceri create celor care o folosesc.

DE EVITAT


Marea problema este aceea a resturilor vegetale care ajung in apa: frunze, petale, fructe, polen, seminte etc. Foioasele par sa fie cele mai neplacute prin cantitatea mare de frunzis cazator, dar nici rasinoasele (pin, molid) nu se dovedesc mai potrivite: acele lor cad putin, dar sigur in tot cursul anului.

Astfel, o posibila solutie ar fi specii cu frunzis persistent (ex. Ilex aqutifolium, buxus) sau plante ale caror frunze cad dintr-o data, permitandu-va sa scapati cu o singura curatare (artar, forsythia).

Arborii/arbustii fructiferi nu sunt potriviti, fructele murdarind apa si pavajul perimetral, creand si pericol de alunecare. Mai mult, fructele si majoritatea florilor atrag albine si alte insecte, ceea ce pentru zona de plaja poate fi neplacut.

Tot deranjante pentru cineva care se plimba in costum de baie, si mai ales pentru copiii care se zbenguie in jurul piscinei, sunt plantele cu spini sau varfuri intepatoare (yucca, pyracantha, berberis, trandafiri), acestea trebuind amplasate la distanta de zona de baie (minimum 3-4 m).

RECOMANDARI


O solutie destul de practica si de efect este decorarea bazinului cu plante in ghivece. Asa se pot folosi specii variate de palmieri, care, pe langa faptul ca se incadreaza bine in decorurile acvatice, nici nu lasa multe impuritati in apa. Desigur, iarna acestea vor fi aduse in spatii interioare. Ideal ar fi ca ghivecele sa fie mai degraba mari si din materiale naturale (ceramica, lemn), decat mici, multe si din plastic.

Pentru categoria florilor, in general cele anuale sunt mai "curate" decat cele perene, begonia si coleus fiind alegeri inspirate. De asemenea, cautati ca perioada de inflorire a speciilor folosite sa coincida cu sezonul de baie, pentru ca efectul decorativ sa fie maxim.

Incercati sa amplasati vegetatia mai abundenta, astfel incat directia dominanta a vantului sa fie dinspre piscina inspre plante, si nu invers, pentru ca frunzele uscate sa nu fie purtate inspre apa.

Desi pare ca majoritatea plantelor pacatuiesc cu ceva fata de piscine, nu va descurajati. Cu putina rabdare veti gasi si combinatii vegetale inofensive, tinand cont de aceste indicii si de experienta unor peisagisti sau horticultori pe care va sfatuiesc sa ii consultati.
Va doresc o vara insorita si o piscina fara frunze!


Pentru a crea o suprafata acoperita de umbra alegeti, daca terenul o permite, o zona in imediata vecinatate a bazinului Atentie si la dezvoltarea radacinilor! De-a lungul anilor, acestea pot invada instalatiile aferente piscinei sau pot deteriora bazinul. Teiul, dudul, plopul sunt ca si interzisi in zona si, din pacate, nici mesteacanul sau salcia nu sunt recomandate - din acelasi motiv
Piscinele supraterane pot fi inconjurate cu aranjamente ce completeaza imaginea restului gradinii
Apelati la specialisti pentru a crea in jurul piscinei un spatiu in egala masura atractiv si relaxant
Amenajarile verzi nu trebuie sa impieteze asupra functionarii instalatiilor termice sau asupra circulatiei in jurul piscinei
×
Subiecte în articol: piscinei