x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ce se intampla cu rau-platnicii la intretinere?

Ce se intampla cu rau-platnicii la intretinere?

de Av. Melania Floarea    |    06 Apr 2006   •   00:00
Ce se intampla cu rau-platnicii la intretinere?

Am preluat mai multe mesaje de la cititori care suna sau scriu la redactie pentru a se lamuri asupra unor probleme ce tin de domeniul reglementarilor legale.

CE SPUNE LEGEA
Am preluat mai multe mesaje de la cititori care suna sau scriu la redactie pentru a se lamuri asupra unor probleme ce tin de domeniul reglementarilor legale. Le ofer si de aceasta data raspunsuri la intrebari, dar precizez ca multe situatii nu pot fi rezolvate definitiv decat cu ajutorul instantelor judecatoresti. Pana atunci insa incerc sa ofer o directie, un prim ajutor, pentru o orientare cat mai corecta in diversele dispute ce tin in special de asociatiile de proprietari

Sunt multe probleme ridicate de cititori referitoare la neplata de alti colocatari a cheltuielilor de intretinere pe perioade lungi de timp, de ordinul lunilor. In aceste situatii este pusa in pericol livrarea utilitatilor si catre ceilalti locatari bun-platnici care se vad astfel amenintati, ce este de facut?

Conform Normelor Metodologice din 2 aprilie 2003 privind organizarea si functionarea asocatiilor de proprietari, asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si a altor spatii, proprietate a membrilor sai, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora pentru sumele datorate cu titlu de contributie la cheltuielile comune ale unui condominiu in cazul in care creanta reprezinta o restanta de cel putin 3 luni.

Asadar, astfel cum spune legea, in cazul in care un colocatar intarzie la plata intretinerii mai mult de 3 luni, il puteti actiona in instanta (a se intelege asociatia de proprietari are capacitatea procesuala activa si va demara procedurile necesare, eventual angajand un avocat). In cazul pierderii procesului intentat de asociatia de proprietari, daca restantierul nu va plati toate sumele datorate precum si toate cheltuielile de judecata suportate de asociatie, apartamentul sau poate fi scos la vanzare in cadrul unei proceduri speciale de executare silita, iar legea, asa cum am aratat mai sus, confera asociatiei de proprietari o pozitie preferentiala de recuperare a datoriilor respective.

O precizare importanta care trebuie facuta este ca pentru a exista acest privilegiu, el trebuie intabulat in partea a III-a a Cartii funciare. De acest lucru se va ocupa presedintele asociatiei de proprietari sau o persoana imputernicita.

Animale de companie la bloc

O alta intrebare ne e pusa de o cititoare, proprietara a unui apartament dintr-un bloc bucurestean din Drumul Taberei: "Presedinta asociatiei de proprietari, influentata de cativa vecini varstnici, ma someaza sa-mi instrainez catelul, deoarece prezenta acestuia in blocul nostru ii deranjeaza, le e frica de el, nu vor ca acesta sa foloseasca liftul blocului si ii deranjeaza latratul, ce pot face?"

Situatia este putin delicata, as spune. Nu exista un cadru legislativ mulat pe aceasta problema. Pe de alta parte, situatia nu trebuie tratata intr-un mod absolutist si nici abuziv de ceilalti locatari, deoarece oricine este liber, atat timp cat nu deranjeaza pe ceilalti sa detina in apartamentul sau un animal de companie.

Aveti grija ca animalul dumneavoastra sa fie bine tinut in lesa atunci cand folositi liftul cocomitent cu alti locatari, sa nu murdareasca holurile si alte spatii comune ale blocului si sa incercati sa-l stapaniti cu latratul in timpul orelor de liniste. In aceste conditii nu ar mai trebui sa aveti reclamatii.

Panouri publicitare pe fatada blocului

Alti cititori ne intreaba in ce conditii ar putea accepta amplasarea pe peretii blocului a unor panouri/bannere publicitare si daca acest lucru este legal.

Sigur ca puteti amplasa panouri publicitare pe peretii blocurilor de locuinta. Este chiar o idee buna si daca va fi gestionata corespunzator, se poate dovedi profitabila pentru locatari. Hotararea pentru amplasarea acestor panouri apartine Adunarii generale a asociatiei de proprietari. Aveti insa grija ca asociatia de proprietari sa negocieze foarte bine contractul de inchiriere cu firma care doreste sa-si faca publicitate prin afisarea pe peretele blocului a panoului, deoarece, prin obtinerea unei chirii cat mai rentabile puteti obtine o scadere a costurilor de intretinere sau din banii astfel obtinuti puteti plati alte lucrari necesare imobilului.

Pregatirea administratorului

Mai multe intrebari care ne sunt adresate se refera la calificarea speciala pe care trebuie sa o aiba administratorul.

Conform legii (Normele Metodologice din 2 aprilie 2003 privind organizarea si functionarea asocatiilor de proprietari), consiliile locale au obligatia constituirii unor comisii de atestare care vor organiza examinarea persoanelor fizice propuse de adunarile asociatiilor de proprietari pentru functia de administratori ai condominiilor.

In urma depunerii unor documente, a prezentarii de recomandari, a interviurilor la care va fi supus, a investigatiilor speciale, administratorul va primi de la comisia de evaluare despre care am vorbit mai sus un atestat de administrator eliberat pe o perioada nedeterminata, dar valabil numai pe teritoriul administrat de autoritatea administratiei publice locale emitente.
×
Subiecte în articol: proprietari