Nucul face parte din familia Jugladaceae şi, aşa cum spune denumirea latină, fructele sale au fost hrana zeilor (Jovis glans înseamnă fructele lui Jupiter).
Nucul face parte din familia Jugladaceae şi, aşa cum spune denumirea latină, fructele sale au fost hrana zeilor (Jovis glans înseamnă fructele lui Jupiter). Romanii îi spuneau “Nux Gallica”, iar în nordul Europei (Germania, Anglia) a fost importat din Italia şi Galia şi redenumit “Walnut” (weathhnutu – primit din străinătate). Este un copac extrem de folositor, care creşte din nordul temperat până în sud-estul Lumii Vechi, din China şi Japonia până în Lumea Nouă (sud-estul Canadei, coasta de vest a Americii de Nord şi sudul Argentinei). Sunt cunoscute 21 de specii, unele intens cultivate, altele sălbatice. Dar celebre şi intens utilizate de om sunt varietăţile din zona de climă temperat-continentală.
Nucul Carpatin
Cea mai răspândită specie de nuc este “Juglans regia”, cu varietăţile de Nuc Persian, Nuc Carpatin şi Nuc comun. Ele cuprind copaci ce pot atinge înălţimea de 10 – 40 metri, au frunze mari, lucioase, cu marginile nezimţate şi fructe cu miezul consistent şi coaja subţire. Această varietate acoperă o arie de răspândire impresionantă, din Balcani până în Himalaya. Pe continentul nord-american este cultivată o varietate de nuc negru (“Juglans nigra”), în special în estul Californiei. Nucul regal şi nucul negru dau, pe plan mondial, cea mai mare producţie de fructe şi lemn, dar trebuie apreciat faptul că aproape toate verietăţile sunt utilizate în domenii extrem de diverse, de la decorarea grădinilor şi parcurilor până la industria farmaceutică sau a maselor plastice.
La ce e bun fructul
Nuca este un fruct foarte hrănitor, bogat în vitamine, substanţe minerale şi uleiuri. Se poate mânca fie crudă (după o necesară periodă de uscare naturală), fie gătită (în special în industria de patiserie şi cofetărie), fie conservată (nucile verzi, materie primă pentru dulceţuri sau murături). Uleiul de nucă, rafinat, este delicios în salate (se găseşte în comerţ la un preţ destul de… piperat), dar este utilizat şi în industria vopselurilor pentru pictură, în obţinerea unor produse cosmetice şi a unor medicamente.
Coaja de nucă are, la rândul ei, utilizări diverse şi surprinzătoare. Măcinată, intră în compoziţia unor abrazivi organici, iar uleiul extras din coajă este folosit pentru lubrifianţi speciali. Tot din coajă se obţine o umplutură necesară în industria explozivilor (dinamita), precum şi substanţe din care se produc săpunuri speciale şi unguenţi ce împiedică exfolierea epidermei.
Lemnul de nuc
Tăiat la timpul potrivit şi prelucrat ştiinţific, lemnul de nuc are o valoare de întrebuinţare excepţională. Nucul este o esenţă dură şi foarte densă. Cu tehnologiile moderne el poate fi tăiat în furnirul cel mai rezistent şi spectaculos. Se şlefuieşte perfect, iar straturile protectoare de ulei sau lac îi pun în evidenţă fibra spectaculoasă. În funcţie de varietate, are o paletă de culori de la un crem deschis până la ciocolatiu închis.
Cea mai intensă utilizare este în industria mobilei, dar este la fel de apreciat şi de producătorii de instrumente muzicale sau de sculptori, care îl socotesc o materie brută ideală. În unele zone (chiar şi în România) este destul de des folosit în construcţii, ca element de rezistenţă sau ca accent decorativ.
Câteva secole de-a rândul a fost utilizat aproape exclusiv la fabricarea armelor de foc (se mai utilizează şi azi, pentru arme de lux), iar valoarea sa estetică e apreciată în industria automobilelor, a decoraţiunilor interioare sau la producţia de aparatură electronică şi electrocasnică.
Un studiu publicat recent de Colegiul American de Cardiologie a relevat faptul că persoanele care mănâncă numai căteva bucăţi de miez de nucă după mesele bogate în grăsimi reduc drastic efectele acestora asupra vaselor sanguine. Alături de uleiul de măsline, nuca este singurul aliment natural care ajută eficient la menţinerea elasticităţii şi flexibilităţii arterelor, chiar şi acolo unde nivelul de colesterol este ridicat. De altfel şi medicina chinezească tradiţională consideră produsele din nucă binefăcătoare pentru activitatea cerebrală, întreţinerea pielii şi sănătatea coloanei vertebrale