x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ce trebuie să știi despre aerisirea prin ventilație cu recuperare de căldură?

Ce trebuie să știi despre aerisirea prin ventilație cu recuperare de căldură?

21 Mar 2022   •   11:40
Ce trebuie să știi despre aerisirea prin ventilație cu recuperare de căldură?

Aerisirea prin ventilatie cu recuperare de caldura are două avantaje importante pentru bugetul și sănătatea familiei: reduce costurile pentru încălzire sau răcire și asigură un microclimat interior confortabil și sănătos.

De ce este necesară aerisirea prin ventilație a clădirilor termoizolate?

În ultimii ani accentul s-a pus pe termoizolarea clădirilor, în scopul creșterii performanței energetice și reducerii costurilor pentru încălzire. Însă s-a neglijat nevoia de aerisire sporită a acestor clădirii cu etanșeitate ridicată, care nu mai ”respiră” în mod natural. 

În interiorul clădirilor termoizolate dar aerisite clasic prin deschiderea ferestrelor, calitatea aerului se deteriorează rapid iar în timp este afectată sănătatea celor care trăiesc, lucrează sau învață în aceste clădiri.

Printre efectele nedorite și supărătoare cel mai frecvent întâlnite sunt:

  • Mirosuri neplăcute, din cauza creșterii concentrației de dioxid de carbon, mirosuri specifice datorate prezenței umane, mirosuri de la gătit sau alte activități desfășurate în interior: curățenie, bricolaj.

     
  • Creșterea în exces a umidității, apariția condensului, a igrasiei și a mucegaiului pe pereți și în jurul ferestrelor, acolo unde există punți termice. Mucegaiul odată format este greu de eliminat, soluțiile chimice oricât ar fi de eficiente rezolvă problema doar până la următorul sezon rece.

     
  • Deteriorarea calității aerului și formarea noxelor poluante. Principalii poluanți sunt: dioxidul de carbon, formaldehidele, compușii organici volatili, vaporii de apă, oxidul de carbon, particulele de praf și agenți infecțioși în perioadele de gripă.

     
  • Stare de disconfort, stres și concentrație greoaie. Scade randamentul intelectual ceea ce are efecte negative asupra productivității la locul de muncă sau a procesului de învățare în unitățile de învățământ. 

     
  • Acumularea gazului radon, un gaz radioactiv, foarte periculos sănătății umane, ce poate produce cancer pulmonar. Este prezent în cantități mici în pământ și în materialele de construcții. Fiind inodor și incolor se poate acumula în spațiile închise și slab aerisite, fără să se bănuiască că este prezent în locuință.

    Concentrația maximă admisă în interior este de 300BQ/mc. E bine de știut că media măsurătorilor în țara noastră arată o concentrație de 180 BQ/mc în interior, acesta fiind echivalentul a 10 tigari fumate pe zi.

Având în vedere multitudinea de factori poluanți ai aerului atât din exterior cât și din interior, este lesne de înțeles importanța aerisirii corecte și eficiente, astfel ca să avem aer proaspăt, curat și sănătos în interior.

Cu toate astea, aerisirea se face rar și insuficient. De ce? Pentru că este dependentă de condițiile atmosferice de afară. Dacă afară este frig, dacă plouă sau este prea cald, nu vom deschide ferestrele. La fel vom proceda în sezonul polenurilor dacă suntem alergici sau atunci când locuim într-o zonă aglomerată cu trafic intens, mult praf și gaze de eșapament.

Însă principalul motiv pentru care se aerisește rar, este costul ridicat al energiei necesare reîncălzirii locuinței, după aerisire.

Aerisirea prin ventilație mecanică este soluția ideală creată anume pentru aerisirea construcțiilor termoizolate cu grad ridicat de etanșeitate. Astfel aerul viciat din interior este schimbat în mod continuu cu aer proaspăt și filtrat introdus de afară. Tot procesul este controlat de o unitate centrală de ventilație care preia sarcina aerisirii, unitate ce poate fi setată conform nevoilor ocupanților.

 

Ce posibilități de aerisire prin ventilație sunt disponibile la ora actuală?

Deosebim două variante de aerisire prin ventilație mecanica a clădirilor: cu unități punctuale de ventilație sau cu sisteme centralizate de ventilație.

Unitățile punctuale de ventilație pot fi montate în fiecare încăpere, pentru îndepărtare aerului viciat și a umidității în exces, din acea încăpere. Datorită schimbătorului de căldură din dotare, se recuperează căldura aerului viciat, contribuind la reducerea necesarului de căldură a camerei.

Fiind ușor de instalat, se recomandă să fie folosite în clădirile aflate în uz. Nu sunt necesare lucrări laborioase pentru montarea lor. Este suficientă realizarea unor orificii în peretele exterior și o sursă de curent electric.

Sistemul centralizat de ventilație asigură aerisirea întregii locuințe. Sistemul este complex fiind format dintr-o unitate centrală de ventilație și o rețea de tubulatură de ventilație antibacteriană pentru ca aerul proaspăt să fie furnizat în condiții de igienă maximă.

Tubulatura trebuie incorporată în structura clădirii (pereți, pardoseală sau tavan) de aceea această metodă este recomandată pentru clădiri noi sau pentru cele care urmează să fie renovate, în scopul creșterii performanței energetice a locuinței.

 

Cum funcționează sistemul centralizat de ventilație cu recuperare de căldură?

Echipamentul de ventilație schimbă eficient aerul din interior clădirii și menține parametrii de confort: temperatură umiditate și concentrația de CO2 în valori optime.

Nu este nevoie de deschiderea ferestrelor pentru a avea loc aerisirea casei astfel căldura nu se pierde și scade necesarul de energie pentru încălzire. În plus se recuperează energia termică a aerului viciat prin procedeul descris mai jos.

Aerul proaspăt cu aport de oxigen adus din exterior și aerul viciat extras din zonele cu umiditate ridicată (băi, bucătărie, spălător) sunt canalizate către recuperatorul de căldură aflat în interiorul unității centrale de ventilație. Cele două mese de aer sunt circulate prin canale diferite fără să se amestece, cu scopul de a transfera căldură de la aerul viciat, către aerul proaspăt dar rece introdus.

Pentru eliminarea poluanților și protejarea recuperatorului de căldură ambele fluxuri de aer sunt purificate cu ajutorul filtrelor de ventilație. În vederea asigurări funcționării echipamentului în parametrii optimi, este indicat ca filtrele să fie înlocuite periodic. Durata de utilizare a filtrelor depinde de gradul de poluare a zonei în care se află locuința.

Ca să înțelegem rolul sistemului centralizat de ventilație să presupunem că avem o casă termoizolată, aerisită mecanic cu o Unitate Centrală de Ventilație Domekt R 450. Echipamentul este dotat cu un recuperator de căldură care lucrează cu un randament de 86%. Temperatura din interior este de 22°C și umiditatea relativă de 20%.

În sezonul rece când afară sunt -5°C, aerul introdus din exterior este circulat prin schimbătorul de căldură pentru a fi preîncălzit cu energia termică a aerului viciat. Astfel, în camere și dormitoare va fi introdus aer proaspăt la o temperatură de 18,2°C. Dacă se dorește creșterea temperaturii aerului introdus cu încă 1-2°C, se poate pune în funcțiune elementul de încălzire, instalat în unitatea de ventilație. Recuperatorul de căldură fiind rotativ, echipamentul de ventilație poate funcționa și la temperaturi sub -30°C.

Pe timpul verii când afară sunt 30°C, în camere va fi furnizat aer proaspăt la 23,1°C. Astfel costurile pentru răcirea aerului interior se reduc semnificativ.

 

Avantajele caselor termoizolate și aerisite prin ventilație mecanică

Iată 5 avantaje care deosebesc casele termoizolate aerisite mecanic, de cele aerisite clasic.

  1. Crește performanța energetică a clădirii și se scad costurile pentru încălzire
  2. Aer Curat și Sănătos în interior, indiferent de locație
  3. Fără mirosuri neplăcute, fără noxe poluante, fără teama de radon 
  4. Microclimat plăcut, confortabil indiferent de anotimp, pe tot parcursul zilei 
  5. Fără igrasie și mucegai, datorită eliminării continue a umidității în exces. 

În casele termoizolate și aerisite mecanic, calitatea aerului va depinde numai de setările echipamentului de ventilație astfel se pot asigura condiții de viață confortabile prielnice oricărei activități desfășurate în interior: muncă, studiu, relaxare, reuniuni cu prietenii, somn sau joacă. Echipamentul de ventilație poate asigura suficient aer proaspăt pentru toți membrii familiei și invitațiilor lor.

Sursa foto: pexels

 

×