x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sfaturi pentru iubitorii de animale. Ce trebuie să știi despre odihna câinilor

Sfaturi pentru iubitorii de animale. Ce trebuie să știi despre odihna câinilor

de Redacția Jurnalul    |    14 Feb 2025   •   15:30
Sfaturi pentru iubitorii de animale. Ce trebuie să știi despre odihna câinilor
Sursa foto: Hepta

Câinii dorm în cea mai mare parte a timpului iar mulți oameni se întreabă de ce se odihnesc atât de mult.

Desigur, fiecare etapă a vieții lor vine cu anumite nevoi. Smnul puilor îi ajută să crească iar câinii seniori au nevoie de odihnă din cauza vârstei. Ș raza are un cuvânt  de spus, unele fiind mai active decât altele.  Și stilul de viață le influențează nevoia de somn, lipsa stimulării făcându-i să stea tolăniți prea mult. Boala sau depresia pot crește nevoia de odihnă, mai ales după intervenții medicale sau schimbări majore, potrivit Petmd.com., citat de dcnews.ro.

Ce poți să faci dacă patrupedul tău e leneș și doarme toată ziua?

Dacă observi că patrupedul tău doarme toată ziua, este important să îi asiguri suficientă mișcare, respectiv mai mult timp pentru plimbările zilnice, schimbă traseele pentru a descoperi mirosuri și locuri noi, activități dinamice, precum alergatul, jocul cu mingea, etc. 

Dacă ai acces la un spațiu sigur, îl poți lăsa liber să alerge sau să se joace cu alți câini. Jocurile interactive, cum ar fi aportul cu mingea sau frisbee-ul, sunt excelente pentru a-l ține în mișcare și pentru a-i spori energia. Dacă îi place apa, înotul este o opțiune excelentă, mai ales în zilele călduroase.

Însă câinii au nevoie și de stimulare mentală, iar jucăriile care eliberează recompense sau ascunderea gustărilor prin casă pot fi utile. Dresajul este o modalitate de a-l ține ocupat, învățarea unor comenzi noi sau a unor trucuri mai complexe îi va oferi o provocare intelectuală și îl va face mai activ. Și sporturile pentru câini, cum ar fi parcurgerea u nui traseu cu obstacole sau căutarea obiectelor după miros, sunt opțiuni excelente.

Toodată, încearcă să creezi o rutină zilnică în care să alternezi mișcarea și jocurile. Uneori, câinii au nevoie de mai multă motivație și de o schimbare în stilul de viață pentru a deveni mai activi.

Și alimentația  este mportantă. O dietă dezechilibrată sau prea bogată în calorii poate duce la letargie, la fel cum o hrană săracă în nutrienți poate afecta vitalitatea câinelui. Este important să îi oferi o hrană de calitate, să respecți un program fix de mese și să te asiguri că nu consumă mai mult decât are nevoie. Hidratarea este esențială, așa că oreă-i în peermanență apă proaspătă. 

De asemenea, condițiile de mediu au efecte asupra nivelul său de activitate. Dacă este prea cald sau prea frig, câinele va prefera să doarmă mai mult. Ș un pat prea moale sau lipsa stimulării din jur îl pot face să devină mai leneș.

În plus, dacă somnul excesiv este însoțit de alte simptome, cum ar fi lipsa poftei de mâncare, apatia sau pierderea în greutate, este bine să consulți un medic veterinar, notează dcnews.ro.

Subiecte în articol: caini somn