Când ne referim la ceas, ne gândim instantaneu la măsurarea timpului şi nu la obiectul în sine. Deşi apreciat de-a lungul timpului ca bijuterie sau accesoriu vestimentar important, ceasul a devenit element de decoraţie a interioarelor şi chiar obiect de studiu pentru designerii contemporani.
Estetica ceasului, reinventată într-un stil minimalist.
Vă mai aduceţi aminte când aţi învăţat să număraţi, să denumiţi culorile sau să citiţi ceasul? Pe măsură ce ne obişnuim cu anumite constante din viaţa noastră, ne este greu să ne imaginăm viaţa fără ele. Unul dintre aceste obiecte esenţiale şi uzuale pentru fiecare dintre noi este ceasul. Acest accesoriu este vital atât în garderoba noastră zilnică, cât şi în spaţiile în care efectuăm activităţile cotidiene. Dacă ceasului de mână i s-a acordat o atenţie exacerbată în ultimul deceniu, ceasul de cameră a fost pe nedrept neglijat.
Şi cine s-ar fi gândit că oameni pasionaţi pot fonda companii de design care să aibă ca tematică ceasul de perete? Din 2001 până acum, firma de origine spaniolă Nomon s-a ocupat de transpunerea într-o manieră contemporană a exteriorului ceasului, deprinzând mai întâi sistemul mecanic de funcţionare a acestuia, ca mai apoi să se ocupe de estetică. Creatorii şi fondatorii firmei sunt Ŕngels Arrufat şi José María Reina, foşti studenţi la Universitatea de Design din Florenţa, care au simţit că revitalizarea aspectului ceasurilor este un câmp bun de extindere şi că astfel îşi pot exprima creativitatea în acest subdomeniu al artei.
Aspectul simplu al ceasurilor din colecţiile lor este determinat voit de designeri, utilizarea lor în diferite tipuri de amenajări fiind o consecinţă a acestei simplităţi.
Materialele utilizate sunt variate: lemn de cireş, lac japonez, metal, fibră de sticlă, carton, sticlă sau plastic. Formele descrise de ceasuri sunt simple, geometrice (cercuri, elipse sau dreptunghiuri), determinate de linii, cercuri sau cifre, limbile având un design mai special (lame de foarfece, beţişoare chinezeşti, pensule de pictură).
FLEXIBILITATE
Ceasurile Nomon răspund oricărui tip de spaţiu, fie unul oficial: birou, bibiliotecă, săli de expoziţii, aeroporturi, recepţii, fie unul personal: livinguri, bucătării, dormitoare, săli de fitness în cadrul locuinţei.
Impactul vizual pregnant asupra privitorului este dat de simplitatea designului şi de transformarea unui ceas greoi, tradiţional, într-un obiect accesibil, practic şi uşor de citit.
Pentru camera copiilor aveţi posibilitatea să achiziţionaţi ceasuri fosforescente în culori neon, care să ţină loc şi de lampă de noapte. Puterea acestora de iluminare este mare şi reîncărcarea se face zilnic prin poziţionarea în apropierea sursei naturale de lumină. Deşi bucătăriile moderne au încorporate un ceas cu cronometru pentru cuptor, este recomandat şi un ceas de perete pentru fixarea meselor şi gestionarea timpului pe perioada gătitului. Într-o sală de recepţie, un ceas este vital pentru punctualitatea interviurilor şi programarea diferitelor întâlniri şi reuniuni.
ABORDARE INEDITĂ
Pentru că alegerile din viaţa noastră sunt de cele mai multe ori limitate de posibilităţile ofertanţilor, firma Nomon dă şansa libertăţii totale în ceea ce priveşte preferinţele asupra culorii, materialului şi formei, realizând la comandă ceasuri cu design personalizat. Astfel, puteţi alege limbile de o culoare, cifrele sau liniile într-o altă culoare, forma şi amplasarea acestuia rămânând deschisă creativităţii personale.
Printre clienţii care au accesat această nouă abordare se numără Primăria Barcelonei şi Aeroportul din Barcelona, precum şi firme internaţionale care şi-au dorit ceasuri personalizate. Versatilitatea produsului este dată de mecanismul mic de măsurare a timpului, încorporat, uneori de dimensiunile limbilor, care permite această mobilitate crescută.
GĂNDUL
Pentru că au fost invitaţi să ia parte la un concept nou de artă în spaţiul public, designerii Nomon au amplasat în zona Forumului din Barcelona un ceas de mari dimensiuni postat pe un stabilopod. Originalitatea conceptului se datorează mecanismului simplu utilizat de producători şi realizării impecabile, lucru care a făcut posibilă postarea ceasului în exterior.
Ceasurile şi corpurile de iluminat flexibile sunt cele mai folositoare accesorii utilizate într-o locuinţă, un birou sau o bibliotecă, fiind indispensabile pentru activităţile zilnice întreprinse. Ceasul Nomon utilizează un sistem simplu pe bază de baterie, fără a necesita vreo altă sursă de energie electrică. Această independenţă permite instalarea rapidă şi simplă. Ceasurile Nomon au eliminat acel ticăit deranjant al ceasurilor de cameră, fiind complet silenţioase.
ISTORIC
Primul dispozitiv de măsurare a timpului care a primit şi numele de ceas a fost inventat în 1280 în Anglia, urmând ca în 1510 să fie inventat ceasul de buzunar de Peter Henlein şi abia în 1670 să fie inventat ceasul de perete de William Clemen. Mult timp, ceasurile de cameră funcţionau cu pendul, închise într-un cadran masiv de lemn, poziţionate de obicei pe holul de la intrare. Tehnologizarea rapidă din secolul al XX-lea a eliminat acest tip de ceas anevoios şi de multe ori inexact, înlocuindu-l cu ceasul electronic, mult mai performant şi cu design mereu adaptat vremurilor.
Citește pe Antena3.ro