x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ceasurile florale - Utilitare si decorative

Ceasurile florale - Utilitare si decorative

de Cornelia Constantin    |    21 Sep 2006   •   00:00
Ceasurile florale - Utilitare si decorative
MEREU VERDE
Ceasurile florale sunt amplasate de obicei in spatii largi si au dublu rol: utilitar - aflam cat este ora - si mai ales decorativ. O sa-mi spuneti ca sunt mult mai practice ceasurile electronice stradale, dar ia ganditi-va cum ar arata acestea intr-un parc? Ar fi doar niste simple ceasuri, nimic decorativ in asta. Parcurile au in schimb nevoie de culoare, caldura si vor sa te surprinda prin ceva special. Ele sunt niste elemente care atrag atentia si unele devin chiar simboluri ale oraselor in care se afla. Un astfel de simbol este ceasul floral din zona centrala a orasului Geneva - din acest loc pornesc mai toate traseele turistice. Dar, daca este sa revenim pe pamant romanesc, trebuie sa spunem ca sunt multe orase care au ceasuri florale. Mentionam aici ceasurile din Bucuresti si Braila pe care le puteti vedea in imaginile alaturate.

CE CONTINE UN CEAS FLORAL?

Ansamblul contine o centrala orara, un mecanism de actionare a aratatoarelor, axul si aratatoarele, fundatia si cadranul cu flori. Cadranul are 6 m in diametru, o inclinatie de pana la 45 de grade si este vizibil de la o distanta de 600 m. Mecanismele ceasului sunt etanse, asa ca udarea plantelor sau schimbarea lor periodica nu afecteaza functionarea lui. Sunt mai multe modele de amenajare a cadranelor, dar in general se merge pe ideea de contrast obtinut din plante putin inalte care au fie inflorire abundenta, fie frunzis decorativ rezistent la conditiile noastre de mediu. Romburi, cercuri, semicercuri decorate in albastru si galben, in roz si rosu, toate inconjurate de verde intens. Unele cadrane au marcate toate orele, altele doar din trei in trei, dar chiar si asa surprind placut. In unele orase, ceasurile florale sunt luminate peste noapte, asa incat capata un farmec aparte.

CUM SE ALEG PLANTELE?

Un prim criteriu de selectie a plantelor este sa raspunda acelorasi pretentii din punct de vedere al mediului (expunere la soare, rezistenta la seceta etc.). Dupa aceea, o alta selectie se face in functie de inaltimea plantei la maturitate si de perioada de inflorire. Ar arata dezordonat un ceas cu plante mai inalte decat nivelul aratatoarelor, nu-i asa? Evident ca si cadranele ceasurilor necesita ingrijiri periodice, ca si rondurile cu flori: buruienile se indeparteaza, se uda de cate ori este necesar, plantele care au crescut mai inalte decat trebuie se tund etc. Pe masura ce anotimpurile se schimba este posibil sa fie nevoie sa se schimbe si plantele folosite la decorarea cadranelor. Depinde de alegerea initiala a plantelor si de posibilitatile financiare.

×