x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cele mai bune soluții împotriva căpușelor

Cele mai bune soluții împotriva căpușelor

de Anastasia Paul    |    25 Iul 2024   •   23:00
Cele mai bune soluții împotriva căpușelor

Bolile transmise de căpușe s-au dublat în ultimii 20 de ani, așa că este mai important ca niciodată să alegi un repelent eficient pentru căpușe atunci când petreci timp în aer liber.

Acești paraziți care sug sângele pătrund în piele și pot răspândi afecțiuni periculoase, cum ar fi boala Lyme, sindromul Alpha-gal și anaplasmoza.

Pe măsură ce căpușele devin tot mai răspândite în lunile mai calde, este important să ai la tine un repelent de calitate ori de câte ori petreci timp în natură.

Cum să alegi cel mai bun repelent pentru căpușe

Autoritățile competente recomandă folosirea doar a substanțelor aprobate. Așa că verfică pe ambalaj numărul de înregistrare și cât timp va fi eficient. 

Ingredientele active aprobate în repelente pentru căpușe sunt DEET, picaridin, IR3535, ulei de lămâie, eucalipt, para-mentan-diol sau 2-undecanonă.

Însă produsele cu ulei din eucalipt de lămâie și unele produse para-mentan-diol nu ar trebui să fie utilizate la copiii sub 3 ani. 

Dr. Angela M. Tucker, specialist în vectori și boli transmise de vectori la Universitatea din Tennessee, SUA, spune: „Este dificil de recomandat un repelent deoarece fiecare persoană are nevoi diferite.”

„Cel mai important este să-ți verifici corpul atunci când mergi în aer liber. Găsirea și îndepărtarea căpușelor înainte de a se hrăni cu sângele tău va ajuta să reduci riscul de apariție a unei boli transmise de căpușe.”

Cel mai încercat și testat ingredient activ din repelentele pentru căpușe este DEET. Deși eficiența sa este de necontestat, poate deteriora unele materiale plastice și țesături sintetice. De asemenea, are un miros puternic pe care unii îl consideră neplăcut și se poate simți gras pe piele. De asemenea, poate irita ocazional pielea sensibilă.

Alternativa negrasă și fără miros este picaridina, o substanță sintetică.

„Studiile indică faptul că picaridina este la fel de eficientă ca DEET împotriva căpușelor”, spune dr. Goudarz Molaei, director al programului de supraveghere a căpușelor și a bolilor transmise de căpușe la Universitatea Yale.

„Cu toate acestea, deoarece picaridina este relativ nouă pe piață, nu există informații suficiente despre potențialele efecte secundare pe termen lung și riscurile pentru sănătate", adaugă el.

Alege un repellent cu DEET la concentrație de 30% sau picaridină la 20%. Pentru copii,  alegerea unei concentrații de 30% DEET sau între 5% și 10% picaridină.

Dacă găse;ti o căpușă pe pielea ta sau a unui copil ori a unui animal de companie, afl[ cum s[ elimini căpușele în siguranță.

Loțiunea ușoară, care conține 20% picaridină, este eficientă până la 14 ore împotriva căpușelor și țânțarilor. Versiunea spray este eficientă până la 12 ore. Sticla este, de asemenea, convenabil de mică pentru călătorii cu avionul și drumeții. Dezavantajul loțiunii este că poate fi greu de aplicat în timp ce te afli afară, iar concentrația de picaridină poate fi prea mare pentru utilizarea la copii.

Dacă nu ai pielea sensibilă și nu ai probleme cu mirosul înțepător, atunci DEET îți oferă liniște sufletească după peste 60 de ani de utilizare și cercetări considerabile. Sticla cu acțiunea pompei face aplicarea ușoară și este potrivită pentru călătorii cu avionul, notează edition.cnn.com.

×
Subiecte în articol: capuse