x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Centralele murale

Centralele murale

23 Aug 2007   •   00:00

Piaţa de specialitate propune o gamă foarte variată de modele pentru centralele termice murale capabile să asigure in egală măsură confortul termic şi apa caldă menajeră necesare in apartamentele noastre.

Piaţa de specialitate propune o gamă foarte variată de modele pentru centralele termice murale capabile să asigure in egală măsură confortul termic şi apa caldă menajeră necesare in apartamentele noastre.

Prima observaţie de făcut in discuţia despre centralele termice murale este aceea că oferta de pe piaţă este foarte generoasă atăt din punct de vedere al modelelor existente, căt şi prin valoarea recunoscută a majorităţii firmelor producătoare, importatoare sau distribiutoare a acestui tip de agregat. In general, centralele murale se pot impărţi in trei mari categorii diferenţiate de principiul de funcţionare: centrale cu camera de ardere deschisă şi tiraj natural, centrale cu camera de ardere etanşă şi tiraj forţat şi centrale cu condensare. Pentru toate acestea există căteva caracteristici comune. Astfel, ele ocupă un spaţiu redus, putănd fi instalate in diverse locaţii, oferind posibilitatea de a face o reală economie de spaţiu. Sunt in general silenţioase, nivelul de zgomot din timpul funcţionării fiind unul neglijabil. Sunt dotate cu sisteme automatizate de reglaj ce primesc comenzi fie in funcţie de temperatura ambientă, fie de temperatura exterioară... La livrare sunt oferite in preţul centralei şi dispozitivele de montaj pe perete.

Emisii poluante reduse

Centralele murale au la ardere emisii reduse de substanţe poluante ce se incadrează in normele internaţionale stabilite. Unele modele sunt adaptabile la orice tip de locuinţă, cu sau fără coş pentru evacuarea gazelor de ardere. Centralele livrează simultan agentul termic pentru incălzirea locuinţei, dar şi apa caldă menajeră. Unele modele produc apă caldă menajeră instantaneu, prioritar faţă de circuitul de incălzire, chiar şi la presiuni reduse ale apei reci. Dotarea cu regulatoare de temperatură automatizate şi instalarea unor termostate de cameră asigură realizarea unui raport optim intre confortul temic şi nivelul consumurilor de energie. Centralele murale ce funcţionează pe tehnica condensaţiei se evidenţiază datorită duratei mari de viaţă in regim de funcţionare. Acestă caracteristică importantă e bazată pe utilizarea unor materiale speciale in construcţia centralei (spre exemplu, inoxul pentru schimbătoarele de căldură). Pot livra un debit de apă caldă pentru menaj de peste 14 litri pe oră. Camera de ardere şi tubulatura etanşeizate asigură evacuarea gazelor de ardere in conformitate cu normativele locale şi internaţionale.

Siguranţă şi fiabilitate

Centralele murale sunt, indiferent de firma care le distribuie, caracterizate de o desăvărşită siguranţă in utilizare şi de un inalt grad de fiabilitate. Fără excepţie, ele sunt certificate conform normativelor romăneşti, care, la răndul lor, sunt in concordanţă cu normativele europene. Majoritatea firmelor asigură service-ul şi livrează piese de schimb asigurate, iar după punerea in funcţiune oferă o perioadă de garanţie cuprinsă intre trei şi cinci ani. Două scopuri urmărite esenţiale sunt costurile de intreţinere reduse şi un nivel de consum la gaz sau energie electrică de asemenea scăzut. Acestea sunt motivele pentru care centralele inglobează senzori de ionizare ce sesisează prezenţa flăcării, fluxostate ce măsoară permanent consumul de apă menajeră sau vase de expansiune cu supape de siguranţă.

Cazane de pardoseală

O soluţie interesantă este şi utilizarea cazanelor de pardoseală care sunt foarte economice, avănd un randament de 92%. Aceste cazane sunt dotate cu sistem de aprindere electronică, de supraveghere a flăcării şi cu un senzor de gaze arse. Varianta de apartament are un cazan pentru incălzire cu arzător atmosferic incorporat (fără suflantă), dar există şi cazane ce pot fi utilizate in instalaţii de incălzire centrală cu apă caldă, adecvate pentru amplasarea in subsoluri sau in incăperi multifuncţionale. Cazanele de pardoseală sunt comandate de sisteme ProE.

Există firme specializate care oferă clienţilor potenţiali toate serviciile legate de instalarea şi buna funcţionare a oricărui tip de centrală murală, indiferent de sistemul de funcţionare. Echipe de specialişti realizează montarea centralelor, instalarea acestora, punerea in funcţiune, dar şi repararea, verificarea periodică şi orice activităţi de service. De asemenea, deloc de neglijat este faptul că firmele sepcializate obţin şi toate autorizaţiile de funcţionare, mai ales pentru centralele ce funcţionează pe bază de combustibili gazoşi. Tot aceste firme oferă soluţii tehnice pentru cazane destinate unor ansambluri de locuinţe in situaţia cănd se doreşte independenţa faţă se sistemul de incălzire centralizat

×
Subiecte în articol: sfatul inginerului centralele murale