CE SPUNE LEGEA
Ce faci pentru a primi inapoi sumele de bani imprumutate
CE SPUNE LEGEA
Ce faci pentru a primi inapoi sumele de bani imprumutate
Doamna R.V. spune ca a imprumutat acum un an unei cunostinte o suma consistenta de bani, iar imprumutatul, ca in multe asemenea situatii, refuza categoric sa mai restituie suma imprumutata, desi intre parti (asistate de un martor) s-a semnat o chitanta de mana, prin care s-a consemnat imprumutul. Cineva i-a sugerat ca ar putea incheia un contract de cesiune de creanta. Ce inseamna cesiunea de creanta?
Asa cum o defineste doctrina, cesiunea de creanta este un contract, o conventie prin care un creditor transmite catre alta persoana creanta sa, aceasta din urma devenind la randul sau creditor. Partile acestei conventii sunt: cedentul, adica acel creditor care transmite creanta sa catre cesionar - cel care devine creditor. Cel care datoreaza in speta de fata suma imprumutata se va numi dupa incheierea contractului de cesiune debitor cedat. Conventia devine valabila, in cazul nostru, din momentul predarii chitantei de mana de catre cedent cesionarului. Pentru a fi opozabila si debitorului, adica imprumutatului, cesiunea trebuie notificata, in caz contrar fata de acesta nu produce efecte. Asadar, acesta va fi anuntat in scris (cu confirmare de primire, pentru a avea o dovada scrisa a trimiterii) despre conventia dintre primul creditor si cel de-al doilea. Daca debitorul accepta cesiunea, acesta va trebui sa confirme in scris acceptarea, dar aceasta nu este neaparat necesara pentru ca cesiunea sa produca efecte juridice.
Dupa incheierea conventiei intre cedent si cesionar, cesionarul devine unicul creditor in raport cu imprumutatul si are aceleasi drepturi fata de acesta pe care le avea si primul creditor.
Desigur ca pentru cesiune cedentul trebuie sa primeasca de la cesionar o suma de bani, in general inferioara celei ce i se cuvenea in temeiul chitantei de imprumut, insa grija recuperarii banilor de la imprumutat va apartine celui de-al doilea creditor. Insa, chiar daca cesiunea a fost gratuita, debitorul va datora cesionarului exact suma de bani inscrisa in chitanta.
*****
Citește pe Antena3.ro