x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Chiar suntem europeni?

Chiar suntem europeni?

de Melania Floarea    |    30 Noi 2006   •   00:00
Chiar suntem europeni?

Intram in Uniunea Europeana si ar trebui sa ne intrebam cu sinceritate: suntem europeni deja sau macar prin comportament si atitudine, incercam sa devenim?

Intram in Uniunea Europeana si ar trebui sa ne intrebam cu sinceritate: suntem europeni deja sau macar prin comportament si atitudine, incercam sa devenim? Ca ne place sau nu, fiecare dintre noi trebuie sa se comporte ca un cetatean european, si acest lucru nu ne este impus de legislatia europeana, ci de cea romaneasca care este, din pacate, prea putin respectata de vecinii nostri de bloc, de cei cu care ne invecinam la curte, chiar de autoritatile a caror sarcina este sa respecte legile, protejandu-ne astfel impotriva abuzurilor celor cu mai putina educatie civica si chiar impotriva pericolelor la care ne expun unii dintre vecini.

Pastrarea curateniei, autogospodarirea, respectarea unor norme care privesc igiena sunt obligatii care ne incumba tuturor: atat autoritatilor, firmelor, precum, si noua, cetatenilor. Suntem sesizati de cititorii din Bucuresti dar si din restul tarii, care se plang de lipsa de spirit civic si chiar si mai grav, de lipsa de preocupare pentru igiena pe care o manifesta vecinii lor, periclitand de multe ori sanatatea publica si o colocuire fireasca.

Balconul - depozit de vechituri. Astfel, un proprietar de apartament din capitala, dl Victor Nicolae, ne spune ca este pur si simplu terifiat de un vecin - "un batran singur, care aduna de pe strazi cutii de carton, ambalaje de hartie, ziare vechi, a transformat balconul in depozit de vechituri, cartoanele astupand incet-incet intregul spatiu al balconului". Problema a devenit serioasa in momentul in care colocatarii au simtit intr-o dimineata de duminica cum un fum inecacios le inunda apartamentele si au fost spectatorii ingroziti ai unui incendiu izbucnit din casa batranului. "Pompierii au ajuns din fericire repede si au stins incendiul fara a fi afectate celelalte apartamente, dar ce facem data viitoare, daca nu vor reusi sa ajunga la timp, daca ia foc apartamentul meu, care este situat deasupra celui apartinand batranului, daca acasa va fi doar copilul meu? Cui trebuie sa ma adresez? Vecinul nostru are dreptul sa depoziteze orice in balcon, chiar daca aparmanetul ii apartine?".

Ai voie sa faci orice? Dl Bendinski, care locuieste intr-unul dintre cartierele elitiste din Bucuresti, este deranjat de faptul ca, desi a investit foarte multi bani in amenajarea unei gradini si a unei curti civilizate, vecinii din dreapta sa au construit din cartoane si alte materiale improprii cotete peste cotete, in care au ingramadit animale si pasari. Mirosul este greu de suportat, ca si zgomotul care razbate de la vecini. Din cand in cand, din curtea acestora se ridica un fum greu, semn ca ard deseuri si este greu de crezut ca te afli intr-unul dintre cele mai selecte cartiere din Capitala in prag de integrare in Uniunea Europeana. Au voie sa faca ce vor in propria curte, asa cum mi-au replicat?

Obligatii si raspunderi La o parte din raspunsurile pe care le asteptati ne raspunde Ordonanta de Guvern nr. 21 din 30 ianuarie 2002 privind gospodarirea localitatilor urbane si rurale. Acest text de lege stabileste obligatiile si raspunderile care revin autoritatilor (administratiei publice locale) institutiilor publice, societatilor comerciale si cetatenilor in vederea realizarii unei bune gospodariri a localitatilor, pentru "instaurarea unui climat de ordine si curatenie pe teritoriul acestora". Obligativitatea asigurarii si pastrarea curateniei (si ordinii), precum si buna gospodarire a acestora si respectarea normelor de igiena constituie "o obligatie fundamentala a autoritatilor administratiei publice locale, a institutiilor publice, a agentilor economici si a altor persoane juridice, precum si a cetatenilor".

Asadar, fiecare dintre noi, fie ca este reprezentatul unei companii, fie simplu cetatean, este obligat sa respecte predeverile legii privitoare la mentinerea si asigurarea unei igiene riguroase la locul desfasurarii activitatii zilnice si nu in ultimul rand pe proprietatea personala. Faptul ca cineva este proprietar nu atrage dupa sine libertatea de a avea orice fel de conduita in propria curte, de a nesocoti cele mai elementare reguli de igiena, de a creste in oras animale domestice in orice conditii.
Autoritatea publica
Cei care trebuie sa exercite controlul si sa asigure coordonarea activitatilor edilitare in sensul celor de mai sus, sunt autoritatile administratiei publice: consiliile judetene si consiliile locale, precum si primarii. Asa cum spune si legea, "organizarea, derularea si participarea la activitatile edilitar-gospodaresti constituie o obligatie permanenta a consiliilor locale, a consiliilor judetene si a primarilor, a autoritatilor si institutiilor publice, a agentilor economici, cu sau fara personalitate juridica, precum si a cetatenilor." Astfel, autoritatile si institutiile publice, precum si agentii economici au obligatia sa efectueze lucrarile de intretinere si curatenie a cladirilor aflate in proprietatea sau in folosinta lor, a anexelor acestora, a incintelor, imprejmuirilor, precum si a oricaror alte spatii utilizate de acestea.
×
Subiecte în articol: publice precum