Şi dumneavoastră sunteţi printre cei mulţi care nu au foarte mult spaţiu pentru plante? Ei bine, iată o plantă mică şi atrăgătoare care nu cere prea mult în privinţa condiţiilor de mediu.
Deşi n-aţi mai întâlnit-o până acum, chirita este o rudă a violetei africane. E adevărat că încă nu se află la noi pe piaţă, dar pasionaţii şi-o pot cumpăra din magazinele online ale unor furnizori străini. Suportă destul de bine drumul şi se recuperează relativ repede.
ÎNFLORIREA
Un pic mai complicat este cu înflorirea, pentru că între momentul apariţiei primilor boboci şi deschiderea lor, trece destul de mult timp. Aşadar, dacă aveţi un pic de răbdare cu micile plante sigur vă vor încânta cu rozete strălucitoare de frunze şi "mănunchiuri" de flori sub formă de mici clopoţei catifelaţi.
FACTORII DE MEDIU
Dacă aţi îngrijit violete până acum şi ştiţi că le-a mers bine, puteţi să încercaţi şi chirita fără să aveţi emoţii. Lumina este foarte importantă, pentru că în lipsa ei toate plantele se deteriorează. Unele plante se adaptează şi la cultura sub lumină artificială, dar în opinia mea este un efort prea mare care la un moment dat poate să epuizeze planta. Aşadar, un pervaz este mult mai indicat pentru ele. Deşi iubeşte lumina, chirita nu tolerează soarele direct şi mai ales nu în zilele toride de vară. Vor apărea arsuri inestetice într-o primă fază, iar dacă nu se iau măsuri de protecţie ele pot chiar să ucidă planta. Udarea trebuie să fie moderată, pentru că planta are rădăcini mici şi nu are cum să absoarbă o cantitate mare de apă dintr-o dată. Obişnuiţi-vă să verificaţi pământul cu mâna înainte de o nouă udare. Tunderile stimulează apariţia de noi flori şi ajută planta să aibă un aspect plăcut. Frunzele tunse se pot folosi pentru înmulţire. Îngrăşămintele se aplică de primăvara şi până toamna împreună cu apa de udat, de preferat.
În imaginile alăturate vedeţi varietatea chirita tamiana care seamănă cel mai mult cu violetele şi care probabil este şi cea mai îndrăgită datorită portului său compact. Alte varietăţi sunt cu frunzele mai mari şi uşor alungite, iar florile sunt în nuanţe de mov.
EVITAŢI GRUPAJELE
Dacă sunt plăntuţe aşa mici nu înseamnă că se pot grupa foarte multe într-un ghiveci. Există riscul ca îngrijirea să devină dificilă, pentru că plantele se aglomerează treptat şi nu mai pot să respire, să fie udate corespunzător şi să aibă loc să înflorească abundent. Păstraţi-le în ghivece mici, practice şi uşor de manevrat.
Citește pe Antena3.ro