x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cimbrul, in gradina cu plante aromatice

Cimbrul, in gradina cu plante aromatice

de Cornelia Constantin    |    09 Noi 2006   •   00:00
Cimbrul, in gradina cu plante aromatice
MEREU VERDE
Ierburile aromatice n-ar trebui sa lipseasca din nici o gradina, fie ea mai mare sau mai mica. Ele cresc bine si in jardiniere datorita portului compact, sunt utile in bucatarie, au calitati decorative apreciate si se folosesc cu succes in medicina naturista

Cimbrul este una dintre cele mai cunoscute plante aromatice si are utilizare larga in gastronomie si medicina traditionala. Frunzele sale mici au un miros deosebit si daca sunt foarte proaspete dau un gust interesant mancarurilor. Pe langa cimbru mai sunt multe alte plante din aceeasi categorie (busuioc, oregano etc.) care merita atentia noastra. Nu ne trebuie decat o jardiniera amplasata la lumina buna si cat mai la indemana gospodinei care trebaluieste la bucatarie.

Daca aveti un pervaz generos la bucatarie, o terasa insorita sau un colt de gradina in care sa le puteti planta sunteti niste oameni fericiti - veti observa curand schimbarile: gustul mai bun al bucatelor, odihna eficienta si buna dispozitie de zile mari. Sunt numeroase varietati de cimbru care se remarca prin forma interesanta a frunzei, dar si prin intensitatea mai mare sau mai mica a gustului.

CIMBRU SI... CIMBRISOR

Exista cimbru de gradina, cimbru de camp si cimbrisor - o ruda salbatica a cimbrului. Cimbrul de gradina creste pana la 60 cm in inaltime si este putin pretentios in privinta tipului de sol si a umiditatii la radacina. Insa este posibil sa fie invadat de buruieni, motiv pentru care trebuie plivit. Cimbrul de gradina este o planta anuala cu inflorire vara si toamna. Cimbrul de camp are gust putin amarui, iar Cimbrisorul are frunze putin iuti.
El mai este numit popular si tamaita si creste numai 15 cm in inaltime, avand port tarator.

IN PLIN SOARE

In general plantele aromatice se pot achizitiona mai degraba din piete decat din magazinele de specialitate. Mai simplu ar fi chiar sa cumparati primavara pachetele cu seminte, sa le plantati in spatii protejate si cand obtineti rasaduri maricele sa le plantati in gradina sau in jardiniere. Daca stiti exact ce varietate de planta aromatica aveti, o sa va fie mai usor sa aflati ce aveti de facut. Unele se multumesc cu apa de ploaie, altele trebuie udate in perioadele secetoase, dar toate iubesc soarele. Daca aveti o gradina umbrita, e posibil ca plantele sa creasca alungite si sa aiba putine frunze. Frunzele se culeg la scurt timp dupa ce planta a inflorit. Florile pot fi albe, roz sau mov si prezenta lor indica maturitatea plantei.

×
Subiecte în articol: grădina