x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Clasic si formal in gradina

Clasic si formal in gradina

12 Mai 2005   •   00:00

Gradinile moderne lasa frau liber imaginatiei fiecaruia. Pentru a pastra insa armonia arhitecturala si cromatica in spatiul in care se afla amplasata, nu renuntati la linii de baza bine conturate, de la care sa incepeti planificarea riguroasa a amenajarii spatiului verde din jurul casei.

Exista o serie de tendinte de baza in amenajarea gradinii: gradina clasica, gradina salbatica sau gradina orientala sunt numai cateva exemple. Gradina clasica, pe care o vom prezenta mai jos, are caracteristici bine definite si este cea mai buna alegere pentru persoanele carora le plac liniile clare si ferme, ordinea, sofisticarea si eleganta aleilor taiate riguros si a vegetatiei modelate cu strictete.

Gradina clasica moderna, numita si formala pentru sobrietatea ei, este urmasa gradinilor fastuoase ale regilor din perioada Renasterii europene. Elementele principale ale acesteia sunt gazonul, aleile drepte, gardul viu, tufele cu frunze permanente, rondurile cu flori bine delimitate, precum si fantanile arteziene. Gardul viu este utilizat ca izolator al unor portiuni discrete ale gradinii sau chiar pentru a construi adevarate labirinturi vegetale. Tufele cu frunze permanente sunt cel mai adesea tunse in forme geometrice, conice sau paralelipipedice si, de regula, sunt plantate individual, pentru a puncta un anume colt sau o rascruce a gradinii.

Daca aveti o gradina mica, pe care doriti sa o aranjati in acest mod, trebuie sa stiti ca va necesita o ingrijire atenta si toaletare periodica. Cu uneltele potrivite insa, nimic nu este prea greu. Veti avea nevoie de un ventilator de sol, de o foarfeca pentru gard viu, de un trimer pentru colturile dificile sau pentru portiunile mai mici de gazon, precum si de o masina de tuns iarba, daca suprafata cu iarba depaseste 100 de metri. Etapele pe care trebuie sa le urmati in cultivarea si modelarea unei gradini clasice incep cu pregatirea solului pentru noile plante. Indiferent de geometria pe care v-ati planificat sa o urmariti pentru elementele gradinii, solul trebuie aerisit, grapat si fertilizat. Apoi, achizitionati tufele si gardul viu, tinand seama de conditiile naturale din gradina. Pentru zonele de la baza gardului viu, pregatiti ronduri sau jardiniere cu flori din acelasi soi, eventual monocolore, pentru a pastra nota intregii gradini.

Gardul viu trebuie tuns periodic, pentru a nu depasi nivelul de inaltime pe care ati decis sa il pastrati. De asemenea, tufele carora le dati o anumita forma geometrica vor necesita ajustare permanenta, pentru a nu permite "evadarea" nici unei crengute in afara acestei forme. Cu tunderea gazonului nu veti avea mare bataie de cap: cu ajutorul unui trimer, veti pastra cu usurinta iarba din gradina intr-o conditie excelenta. Daca alocati un spatiu mai mare gazonului si alegeti, pentru intretinere, o masina de tuns iarba, caracteristicile complexe ale acesteia va vor ajuta sa transformat i o activitate necesara intr-una relaxanta.

Gradina formala poate reprezenta solutia ideala pentru gradina unei case cu o arhitectura sobra, clasica. In functie de spatiul avut la dispozitie pentru amenajarea gradinii, puteti opta pentru o combinatie complexa de elemente precum tufele, gardul viu si jardinierele, sau doar pentru doua dintre acestea - o alee marginita de un rond larg, cu gard viu in partea centrala si jardiniere de flori de jurimprejurul acestuia. Orice ati alege, fiti siguri de nota eleganta pe care o va respira spatiul verde din jurul casei voastre.
×
Subiecte în articol: grădina