x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Clauza de incetare a conventiei

Clauza de incetare a conventiei

de Melania Floarea    |    15 Feb 2007   •   00:00

CE SPUNE LEGEA
Cum ar trebui formulata o clauza de incetare a unei conventii astfel incat rezilierea sa opereze fara mari complicatii pentru cel care si-a respectat promisiunile asumate? Cum trebuie procedat pentru a nu mai ajunge la judecata in cazul in care mi-am respectat in mod strict obligatiile, iar celalalt le-a incalcat permanent?
CE SPUNE LEGEA

Cum ar trebui formulata o clauza de incetare a unei conventii astfel incat rezilierea sa opereze fara mari complicatii pentru cel care si-a respectat promisiunile asumate? Cum trebuie procedat pentru a nu mai ajunge la judecata in cazul in care mi-am respectat in mod strict obligatiile, iar celalalt le-a incalcat permanent?

Raspundem la intrebarea adresata de cititorul nostru Cosmin Radulescu din Cluj, care a incheiat un contract de antrepriza constructii si este extrem de nemultumit de modul in care decurg lucrurile, termenele de predare a diferitelor parti din constructie fiind cu mult depasite, calitatea lucrarilor, in majoritate, lasand de dorit etc.

Este vorba desigur de o clauza de incetare unilaterala a unui contract, in cazul in care, de regula, una dintre parti doreste intreruperea contractului, fie ca cealalta si-a incalcat obligatiile contractuale, fie ca a gasit o oferta mai buna.

Daune pentru reziliere prematura

De altfel, pe principiul libera asociere, libera disociere extins la o conventie obisnuita, practic oricine ar trebui sa poata renunta la o intelegere contractuala atunci cand nu si-o mai poate permite, daca este cazul cu plata unor eventuale daune (catre pagubit) stabilite in contract pentru o reziliere prematura.

Un contract de antrepriza, ca de altfel orice contract, trebuie atent studiat si completat daca este cazul. Lipsa unor prevederi si clauze contractuale sau dimpotriva prezenta unora incomplete sau gresit formulate poate conduce la o serie intreaga de neplaceri.

Una dintre problemele generate de lipsa clauzelor importante din contracte apare atunci cand una dintre parti respecta in totalitate obligatiile asumate, pe cand cealalta ignora respectarea lor.

Un contractant plateste la timp, ca in speta noastra, iar celalalt nu preda lucrari de calitate sau le preda cu intarziere. Daca si conventia dintre parti este lacunara in partea legata de reziliere, atunci, chiar de buna-credinta fiind, beneficiarul are de suferit si, mai grav, de cheltuit pentru a indrepta in final lucrurile si pentru a fi despagubit.

Interventia instantei judecatoresti

Astfel, o clauza extrem de importanta asupra careia trebuie sa va concentrati toata atentia este, asa cum am amintit in treacat mai sus, cea legata de rezilierea contractului. In acest sens, ambele parti ar trebui sa aiba posibilitatea sa rezilieze contractul. Desi poate parea ceva banal si in acelasi timp firesc sa existe aceasta posibilitate, am intalnit din ce in ce mai des contracte in care ori numai una dintre parti putea rezilia unilateral contractul, ori raporturile contractuale incetau doar prin intelegerea partilor, consemnat in act aditional la contract.

O clauza mai puternica

Asadar, doar daca partile se puneau de acord contractul se putea considera reziliat, insa daca una dintre ele se impotrivea, cealalta era nevoita sa o actioneze in instanta pentru a obtine incetarea contractului.

Chiar si daca exista in contract o clauza simpla prin care se prevede ca rezilierea opereaza in cazul in care una dintre parti nu-si executa obligatiile o anumita perioada de timp sau le executa necorespunzator sau cu intarziere, tot nu putem vorbi despre o reziliere in adevaratul sens al cuvantului, fiind necesara interventia instantei de judecata pentru incetarea contractului.

Pentru ca raportul dintre parti sa inceteze, intr-un astfel de caz este nevoie de o clauza mult mai puternica, formulata corect si care in limbaj juridic se numeste pact comisoriu de gradul patru.

Prevederi obligatorii

"Neexecutarea sau executarea in mod necorespunzator de una dintre parti a obligatiilor asumate prin contract sau executarea lor cu intarziere mai mare de «x» zile (lucratoare) da dreptul celeilalte parti la rezilierea doar in baza unei notificari scrise prealabile privind rezilierea contractului transmise catre partea in culpa. In acest caz, rezilierea contractului va opera de drept la data mentionata in notificarea scrisa prealabila, fara punere in intarziere sau fara indeplinirea unei alte formalitati prealabile, inclusiv obtinerea unei hotarari judecatoresti."

Fara o astfel de clauza completa si clara veti ajunge ca atunci cand, de exemplu, constructorul va trateaza cu dispret, depaseste fara prea multe mustrari de constiinta termenele de predare a lucrarii (obligandu-va astfel sa inchiriati un spatiu de locuit pana la finalizarea lucrarilor), sa nu puteti "rupe" legatura contractuala cu acesta, sa fiti nevoiti sa trimiteti notificari peste notificari si in final sa-l actionati in instanta pentru rezilierea contractului. Exceptia ar face cazul in care constructorul este de acord sa incetati intr-un mod "prietenos" legatura contractuala, eventual sa va plateasca si daune pentru ce ati suferit, lucru care mi se pare insa utopic.

SFAT

Pentru a fi si mai protejati in eventualitatea unei astfel de situatii conflictuale s-ar putea adauga unei astfel de clauze si formularea potrivit careia partea indreptatita a cere rezilierea contractului (pentru neexecutarea de catre cealalta parte a propriilor obligatii) nu va datora celeilalte parti, pentru aceasta solutie, nici o despagubire, compensatie, penalitate sau altele asemenea
×
Subiecte în articol: contract contractului clauza parti rezilierea