V-aţi săturat de veşnicele jardiniere cu petunii în balcon sau pe terasă? Probabil că da. Încercaţi un decor natural cu varietăţi atractive de Clerodendroni
Clerodendronii sînt plante spectaculoase, însă, cu mici excepţii, nu foarte răspîndiţi la noi. Motivele sînt multe şi oarecum explicabile, dar dacă veţi trece peste aceste neajunsuri veţi avea nişte plante superbe. Haideţi să vedem despre ce e vorba.
În grădină
Varietatea de Clerodendron de grădină se numeşte bungeii şi are inflorescenţe precum nişte mingi roz care apar pe vîrful lăstarilor. Ca aspect general seamănă cu Hortensia. Fără să fie varietatea cea mai îndrăgită de Clerodendron, ea este cultivată pentru că rezistă la ger în zona noastră climaterică şi se comercializează în anumite perioade în magazinele de specialitate. Lucru care nu se întîmplă cu alte varietăţi, care nu suportă temperaturi mai mici de 10 grade C.
Pe terasă şi balcon
Pe perioada caldă a anului, aici puteţi să amplasaţi varietăţi precum phillipinum, speciosum, wallichii si ugandese. Varietatea phillipinum sau fragrans creşte înaltă şi, pe măsură ce creşte, îşi pierde frunzele de la bază. De asemenea, este predispusă la atacul musculiţelor albe de care se scapă foarte greu şi numai prin administrarea insistentă şi alternativă a unor insecticide (Mospilan, Victenon etc.). Toate necazurile avute le uitaţi în momentul în care apar florile: alb-rozalii, cu un parfum deosebit. Este mai frumos decît oricare alt parfum al unei plante (iasomie, gardenie, murraya). Este una dintre varietăţile cu creştere rapidă, care rezistă la temperaturi de minimum 10 grade, la variaţii bruşte de temperatură şi la eventuale dereglări de udare. Dacă are un ghiveci mediu sau mare ca dimensiune şi dacă i se administrează şi îngrăşăminte pentru plante cu flori e posibil ca planta să vă uimească prin dezvoltarea ei.
Varietatea speciosum are inflorescenţe roşii, spectaculoase, dar din păcate ea nu se află pe piaţa românească. O puteţi procura numai prin import direct de la furnizorii străini. Varietatea wallichii are flori deosebit de frumoase şi de mari, de culoare albă. Clerodendron ugandese se află la vînzare şi în magazinele noastre, însă numai în anumite perioade din an şi preţurile nu sînt chiar mici. În cazul dereglărilor de udare, planta îşi pierde frunzele şi este posibil să putrezească la bază. Florile au o culoare albastră nuanţată, foarte atractivă. Creşterea este un pic dezordonată şi este necesară conducerea lăstarilor fie pe un inel, fie pe un spalier. Clerodendronii devin treptat voluminoşi, destul de greu de controlat.