x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sfaturi în gospodarie. La ce pot fi folosite cojile de dovleac

Sfaturi în gospodarie. La ce pot fi folosite cojile de dovleac

de Redacția Jurnalul    |    16 Sep 2024   •   17:45
Sfaturi în gospodarie. La ce pot fi folosite cojile de dovleac

Aroma bogată a dovlecilor îi face potriviți pentru a fi incluși în rețete culinare delicioase. Mai mult, chiar și coaja acestora poate fi întrebuințată în diverse scopuri, așa că este bine să nu o arunci.

Compost

Cojile de dovleac sunt biodegradabile și pot fi adăugate în compost. Acestea conțin substanțe nutritive, precum azot, fosfor și potasiu, importante pentru sănătatea solului. Trebuie însă tăiate în bucăți mici pentru a grăbi procesul de descompunere. 

Citeșe și Cele mai eficiente ingrediente naturale care te scapă de șoareci 

Snack-uri 
Acestea pot fi folosite pentru a face chipsuri crocante. Dacă ai coji de la un dovleac mai mic și tânăr, acestea pot fi coapte sau prăjite.

Spală bine cojile, taie-le în fâșii subțiri, condimentează-le cu ulei de măsline, sare și piper sau alte condimente, apoi coace-le cuptor până devin crocante.

Prăjite
Cojile de dovleac pot fi prăjite. Ele devin crocante și pot fi consumate ca o gustare sănătoasă. Pot fi prăjite în puțin ulei și condimentate cu sare, boia, usturoi, etc.

Hrană pentru animale
Cojile de dovleac pot fi oferite ca hrană pentru animale domestice. Porcii, iepurii și găinile le mănâncă. 

Decorațiuni 
Pot fi folosite pentru decorațiuni de toamnă. Dacă sunt mai groase, le poți sculpta pentru a crea ornamente rustice sau boluri decorative. Lasă-le să se usuce complet, apoi le poţi decora.

Exfoliant pentru piele
Datorită texturii ușor aspre, cojile de dovleac pot fi folosite pentru a masa pielea, îndepărtând celulele moarte. Poți usca cojile, apoi le poți măcina într-o pulbere fină și le amesteci cu uleiuri naturale pentru a obține un scrub exfoliant.

Colorant natural
Cojile de dovleac pot fi folosite pentru a obține un colorant natural pentru textile sau hârtie, oferind o nuanță de galben sau portocaliu. Fierbe cojile de dovleac într-o cantitate mare de apă, iar lichidul rezultat poate fi folosit ca vopsea naturală.

Citește și Este bonsaiul otrăvitor pentru pisici? Simptomele intoxicației și măsuri de urgență

Ameliorator de sol (mulci)
Cojile de dovleac mărunțite pot fi folosite ca mulci pentru grădină. Acestea protejează solul împotriva eroziunii și reține umiditatea, descompunându-se în timp și păstrează structura solului.

Decor pentru sculpturi 
Datorită texturii și culorilor lor naturale, cojile de dovleac pot fi folosite în artă sau în proiecte de bricolaj. Artiștii pot folosi aceste materiale pentru a crea sculpturi, colaje sau alte proiecte creative, potrivit spynews.ro.
 

×
Subiecte în articol: coji dovleac gospodarie