AMENAJARI ORIGINALE
Confort si decor personalizate intr-o casa de la tara
Localitatile aflate in apropierea oraselor mai mari, fie ele sate sau comune, devin incet, dar sigur, extinderi ale zonelor urbane. Corunca este un astfel de sat, situat la nici cinci kilometri departare de orasul Targu-Mures. Multi oraseni si-au cumparat aici teren si si-au facut un camin.
Atmosfera rustica capata noi conotatii atunci cand noii veniti, dornici de confortul citadin, isi construiesc
case dotate cu tot ceea ce presupune traiul de la oras. Dar daca utilitatile si aparatura casnica sunt moderne, finisajele si amenajarile interioare trebuie cumva adaptate la specificul zonei. Arhitectul Gabriela Laszlo a proiectat o
casa cu exterior ce se incadreaza in aspectul linistit al satului. Amenajarea interioara a lasat-o, insa, la latitudinea proprietarilor, dar a avut grija ca spatiile incaperilor sa fie frumos si logic organizate. Parterul si mansarda sunt echitabil impartite pentru cele doua zone disticte dintr-o casa: diurna si nocturna.
PREDOMINANTA LEMNULUI
|
In stanga se poate observa solutia aleasa pentru decorarea plafonului din camera de zi. Tavan fals ce lasa sa se intrevada planseul dintre parter si mansarda |
Ridicata pe structura din lemn, casa are la interior evidentiate grinzi si stalpi din lemn masiv. Mascarea lor prin imbracarea cu placi de gips-carton ar fi coborat prea mult plafoanele, respectiv ar fi restrans dimensiunea zonelor unde exista stalpii. De aceea, pentru finisaje si mobilier au trebuit alese materiale si obiecte in consonanta cu lemnul. Confort contemporan exprimat de dotarile si utilitatile din casa, dar decor cu accente rustice relevate in alura mobilierului si aspectul general al amenajarii. Asa ca in final a rezultat un mixaj interesant intre rural si urban.
Intrarea in casa se face printr-un mic hol deschis catre camera de zi a carei laturi este sugestiv creionata de prezenta a doi stalpi rotunzi din lemn. Decupajele de la nivelul plafonului, mobilierul simplu, finisajele curate, plantele decorative tradeaza clar combinatia de rustic si modern ce predomina in decorul casei. Mai departe, in stanga holului de la intrare se desfasoara zona sufrageriei si a bucatariei. Un spatiu generos, ce lasa sa se intrevada accesul catre mansarda, ce se realizeaza prin intermediul unei scari interioare. Forma si textura mobilierului se impun aici privirii. Robustetea pieselor de mobila dicteaza alaturi de prezenta structurii la vedere carcaterul rustic al acestei parti a interiorului.
ACCENTE DECORATIVE
|
Aplicatiile
de pe pereti sunt realizate de proprietara din materiale autocolante. Ele inveselesc camera copiilor, fiind o solutie decorativa
la indemana oricui
|
La mansarda se remarca incaperea destinata copiilor. Pe fondul finisajelor simple, dusumea si zugraveala cu vopsea de nuanta alba, s-au gasit solutii interesante pentru schimbarea atmosferei camerei. Mobilierul este bine organizat pe laturile spatiului disponibil, sub pantele acoperisului. Astfel, centrul incaperii, unde inaltimea este mai mare si permite libertate de miscare, este debarasat de obiecte. Un loc perfect pentru cei mici sa se poata juca in voie. Decorul este dictat de cateva elemente aparent minore intr-un interior: perdelele, covorul si aplicatiile ornamentale de pe pereti (cele din urma realizate de proprietara). Aceste detalii colorate transforma ambianta. Per ansamblu, este un interior original, pentru ca rusticul si moderul sunt reusit combinate, spatiile aerisite, fluide si bine organizate. O casa perfecta pentru o familie cu copii, in care se simte caldura si ospitalitatea unui adevarat camin.