x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Copaci surprinzători pentru grădina dumneavoastră

Copaci surprinzători pentru grădina dumneavoastră

de Cornelia Constantin    |    05 Mar 2009   •   00:00

PROTEJAŢI COPACII CHIAR ŞI ATUNCI CÂND NU SUNT MONUMENTE NATURALE
De cele mai multe ori noi grădinarii ne gândim la flori. Cât mai multe şi cât mai frumos înflorite. Ocazional ne atrage atenţia frunzişul plantelor sau fructele decorative. Extrem de rar ne gândim la scoarţa copacilor. Şi când facem asta ne vine implicit în minte scoarţa decorativă a cornului şi crenguţele sale roşcate care răsar din stratul de zăpadă. Ei bine, mai sunt şi alţi arbori şi arbuşti cu scoarţă decorativă despre care merită să amintim aici. Atenţie însă, unii nu sunt adaptaţi la zona noastră climaterică şi vor necesita protecţie la frig, zăpadă sau la vânt puternic.



DOUĂ CONIFERE...
Cupressus arizonica. Este un conifer originar din America de Nord (din ce în ce mai puţin prezent în mod natural prin păduri) care poate ajunge la maturitate până la 25 m înălţime. Coroana are formă conică, tulpina poate ajunge până la 50 cm în diametru, iar culoarea de ansamblu a copacului este gri-verzui sau verzui-albăstrui. Este folosit pe scară largă ca arbore ornamental pentru grădină. Scoarţa sa este uimitoare dacă o priviţi cu atenţie şi de aproape: o combinaţie de verde şi gri care te face să te gândeşti la... pictura modernă. O dovadă în plus că mama natură este mereu la modă.

Pinus bungeana. Acest pin este originar din China şi poate ajunge şi el la 25 m înălţime, însă are o creştere lentă. Combinaţia de culori care se găseşte pe scoarţa sa este uimitoare: mai multe nuanţe de verde, roşu şi galben. Culorile se transformă în funcţie de cantitatea de lumină care ajunge la crengi. Acestea cresc aproape vertical după ce se produce o ramificare aproape de bază. Se spune despre acest pin că este cel mai frumos dintre toţi şi din cauza scoarţei sale decorative este cultivat în mod deosebit. În China, Pinus bungeana este plantat frecvent în preajma templelor şi chiar se cunosc exemplare cu vârste venerabile. În Europa şi în America de Nord au fost introduşi în 1846, dar se regăsesc în mod curent în grădini botanice şi foarte rar în parcuri.  

... ŞI UN PALMIER

Washingtonia robusta. Este un palmier originar din Mexic şi din sudul Statelor Unite. Este foarte răspândit în toate zonele litorale, unde creşte până la 30 m înălţime. Se regăseşte şi la noi în ţară în zonele mai calde, plantat cu scop decorativ (pentru frunze). Totuşi, Washingtonia robusta este decorativă şi prin florile sale roz-portocalii precum şi prin scoarţa sa surprinzătoare. Tulpina palmierului este una perfect verticală, cu frunzele şi eventualele flori grupate în vârf. Tulpina este relativ subţire şi de puţine ori ne apropiem de ea ca să vedem cât de atractivă este. Decorul natural al scoarţei imită, dacă vreţi, valurile mării... în culoare roşcat-maronie. Un prilej real de inspiraţie pentru artişti.

CE FACE SCOARŢA?
Scoarţa copacilor are mereu un scop practic. Stratul de cambiu, care se află imediat sub scoarţă, este delicat şi are nevoie de protecţie aşa încât să nu fie lovit sau tăiat. De asemenea, scoarţa nu permite pierderea excesivă de apă, protejează copacii de temperaturi extreme sau soare intens, ajută la respiraţia copacului şi este un aliat de nădejde împotriva bolilor şi dăunătorilor. În afara acestor funcţii foarte importante pentru metabolismul vegetal, în unele cazuri, scoarţa mai are şi scop decorativ.

Sper ca după ce aţi citit aceste rânduri să fiţi mai atenţi la copacii din jurul dumneavoastră. Să-i admiraţi, pentru că mama natură este mereu o sursă de inspiraţie pentru iubitorii de frumos, să-i îngrijiţi pentru o bună dezvoltare şi să-i trataţi cât mai rapid şi mai natural cu putinţă atunci când apar probleme. Nu-i neglijaţi şi veţi avea răsplata cuvenită.

SCOARŢA RĂNITĂ

Dacă aveţi un copac cu scoarţă rănită nu lăsaţi lucrurile aşa. Este o certitudine că acel copac se va îmbolnăvi (boli fungice, cancere ale ţesuturilor, invazii ale dăunătorilor). Curăţaţi rănile cu un cuţit ascuţit după care aplicaţi un strat protector (spray sau vopsea specială). Pe cât posibil aplicaţi protecţii naturale pentru că aşa vindecarea este mai rapidă. În cazuri grave se folosesc şi soluţii chimice.

ALŢI COPACI CU SCOARŢĂ DECORATIVĂ
Merită sa amintim aici şi de alţi copaci cu scoarţă atractivă: eucaliptul, stejarul, sicomorul, salcâmul negru, pinul de Monterey. Dacă aveţi ocazia să vi-i procuraţi, plantaţi-i în grădină şi nu veţi regreta. Unii vor necesita protecţie la frig.

INFO

Mulţi artişti şi designeri de obiecte utilitare s-au inspirat din natură şi în special din felul cum arată scoarţa copacilor. Există piese de mobilier, proiecte de clădiri, obiecte decorative, tablouri, ţesături, felicitări şi multe altele. Scoarţa de copac procesată într-un mod specific se foloseşte pentru obturarea apariţiei buruienilor în grădină, pentru pavarea aleilor (e drept, stratul acesta de scoarţă se tasează în timp) sau, folosită în combinaţie cu anumite soluri, la plantarea nenumăratelor varietăţi de orhidee. Tot din scoarţa unor copaci se obţin mirodenii sau medicamente

×
Subiecte în articol: mereu verde scoarţa scoar