x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Copilul tău crește? Vezi ce cheltuieli importante să ai în vedere

Copilul tău crește? Vezi ce cheltuieli importante să ai în vedere

13 Mai 2022   •   13:12
Copilul tău crește? Vezi ce cheltuieli importante să ai în vedere
Sursa foto: Shutterstock

Dincolo de cheltuielile existențiale, de alimentație, igienă sau îmbrăcăminte, o familie cu un copil trebuie să se aștepte, inevitabil, și la investiții mult mai consistente, cum ar fi cele pe care le menționăm în rândurile imediat următoare.

Înscrierea la școală și alte activități extrașcolare

Dacă ai depășit etapa de grădiniță, ei bine, copilul tău va trebui înscris la școală pentru a urma ciclurile de învățământ primar, gimnazial și, mai apoi, liceal. Poate la un moment dat va trebui să te gândești inclusiv la meditații pentru anumite materii, pentru trecerea cu succes a examenelor decisive care îl așteaptă de-a lungul anilor petrecuți în școală.

 

Totodată, după cum realitatea o demonstrează, școala nu este mereu de ajuns pentru dezvoltarea armonioasă a copilului tău. De aceea, va trebui să te gândești la activități extrașcolare cu care copilul tău rezonează cel mai bine. Poate fi vorba despre diverse ateliere de creație, concursuri sportive sau tabere de dezvoltare personală.

Amenajarea camerei copilului

Atunci când este bebeluș, lucrurile sunt parcă ceva mai simple, fiindcă tu deții controlul. Totuși, pe măsură ce copilul tău crește, și nevoile lui sunt din ce în ce mai diversificate. Să aibă o cameră dedicată în locuință este, cu siguranță, o decizie excelentă pe care tu, ca părinte, o poți lua pentru el. În condițiile în care te-ai lovit în trecut de inexistența unui spațiu personal, vei ști și mai bine ce înseamnă asta.

 

Prin urmare, acesta își poate amenaja camera astfel încât să se simtă bine și să îi fie respectată nevoia de intimitate. Totodată, este momentul potrivit în care copilul are nevoie de un birou, poate și de un laptop.

Nevoia unei locuințe mai mari

Adesea se poate întâmpla ca amenajarea camerei copilului să fie un compromis în locuința pe care o deții, mai ales dacă vorbim de un apartament cu două camere. Este foarte probabil ca dormitorul ori sufrageria să devină practic camera în care copilul tău va dormi, învăța sau relaxa.

 

De aici, te poți gândi, poate chiar din timp, la posibilitatea achiziționării unei locuințe mai mari pentru familia ta, cu atât mai mult dacă te gândești să mai faci un copil. Desigur, este o cheltuială foarte mare, însă creșterea numărului de membri se va vedea în viitor, cu lipsă de spațiu, respectiv confort.

Achiziționarea unei mașini

Odată cu creșterea copilului, este foarte probabil să resimți tot mai mult nevoia unui autoturism de familie mai încăpător. Din fericire, vei găsi oferte auto noi care să se adapteze bugetului și nevoilor tale, de la SUV-uri la sedanuri potrivite.

 

Încă de la început, sosirea unui copil într-o familie înseamnă mai multe bagaje în mașină, nevoia unor sisteme de siguranță actuale, precum și un confort sporit la orice fel de drum pe care trebuie să îl parcurgi. Vei avea destule.

Vacanțe mai costisitoare

Faptul că ai un copil nu înseamnă că trebuie să renunți la vacanțe și momente de relaxare. Este o diferență între a renunța și a face compromisuri. Contează foarte mult ca de-a lungul unui an să petreceți timp liber împreună, iar asta se valorifică cel mai bine în mult așteptatele vacanțe.

 

Pe lângă faptul că vacanțele cu copii sunt complet diferite față de cele în doi, ele înseamnă și costuri mai ridicate, mai ales dacă ne referim la cazul achiziționării unor bilete de avion sau mesele zilnice. Însă poți face vacanțe și în țară, cu mașina personală, căutând cazări de familie sau chiar încercând experiențe mai de buget, cum ar fi la cort sau cabane cu gospodărire proprie.

 

 

Să vezi cum copilul tău crește sănătos și își dezvoltă personalitatea într-un mod adecvat este fără îndoială una dintre cele mai mari bucurii ale vieții de părinte. Într-adevăr, odată cu creșterea copilului vin și tot felul de cheltuieli importante, care ar fi bine să le prevezi încă de la bun început.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

×