x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Covorul, un accesoriu nelipsit în designul de interior

Covorul, un accesoriu nelipsit în designul de interior

14 Aug 2010   •   00:00
Covorul, un accesoriu nelipsit în designul de interior

● Text: articol realizat cu sprijinul Mr. Bricolage

Pe lângă accentul decorativ important, covoarele au şi multe avantaje practice. Adaugă căldură încăperii nu numai prin "încălzirea" pardoselii, ci şi prin senzaţia de intimitate pe care o conferă. De asemenea, sunt buni izolatori fonici şi sunt versatile, putând fi elementul central al unei încăperi. În acelaşi timp pot delimita vizual anumite zone, dau un plus de culoare sau pot fi elementul liant între culorile din încăpere.

CUM NE ALEGEM COVORUL
Colecţiile existente îţi dau posibilitatea să găseşti cu uşurinţă un covor pentru orice stil sau decor doreşti. Însă trebuie să ţinem cont de câteva elemente definitorii înainte de a achiziţiona un covor. Dacă vreţi ca elementul central al camerei să fie covorul în sine este recomandat să alegeţi unul cu medalion pe mijloc. În cazul în care doriţi să atribuiţi acest rol unei alte piesă de mobilier sau decoraţiuni, covorul ar trebui să aibă modele repetitive.

Luaţi în considerare şi modelul tapiţeriei şi al pereţilor din cameră: dacă au un model prea încărcat alegeţi un covor cu un motiv mai discret. Pentru tapiţerii sau tapet uni, puteţi opta pentru unul cu un model mai aglomerat. Alegeţi însă un covor în culori coordonate cu decorul încăperii. Cel puţin una dintre culorile lui trebuie să fie în concordanţă cu ceea ce se află în încăpere. Luaţi cu dumneavoastră mostre de tapet, tapiţerie sau un eşantion de culoare din vopseaua pereţilor atunci când mergeţi să cumpăraţi covorul. Ţineţi minte că dacă alegeţi unul în culori deschise camera va părea mai spaţioasă, în timp ce un covor în nuanţe mai închise poate da un plus de confort atmosferei.

Un alt element important sunt texturile prezente într-un ambient. Prezenţa mai multor tipuri de fibre într-un covor sau într-o zonă pot adauga farmec încăperii. Produsele din sisal sau iută îmblânzesc duritatea unei pardoseli de gresie sau parchet masiv. Nu vă limitaţi la forme rectangulare. Un covor rotund sau oval adaugă originalitate camerei.
Puteţi folosi mai multe covoare într-o cameră, atâta timp cât coordonaţi foarte bine modelele şi culorile acestora. Dacă folosiţi două covoare de aceeaşi dimensiune, veţi obţine o impresie de divizare a zonei în două arii. Optaţi mai bine pentru dimensiuni diferite. Majoritatea modelelor sunt disponibile în mai multe mărimi.

COVOARE PENTRU ORICE ÎNCĂPERE
Fiecare încăpere are propria destinaţie şi un stil unic în care este amenajată. De aceea, se recomandă alegerea covorului în funcţie de utilizarea pe care o daţi încăperii în care urmează să fie aşezat. Pentru livinguri, sub măsuţa de cafea sunt recomandate dimensiuni de 120 cm x180 cm sau 140 cm x 200 cm. Dimensiunea covorului depinde de mărimea măsuţei de cafea şi bineînţeles de mobila din jurul ei. Covorul trebuie să fie suficient de mare încât toate cele patru picioare ale măsuţei să se afle pe suprafaţă. Lungimea lui ar trebui să fie aproximativ aceeaşi cu cea a mobilei din zona respectivă. Ca să scoateţi în evidenţă mobila, lăsaţi un spatiu liber între ea şi covor.

Pentru mesele mari, caracteristice zonelor de luat masa sunt recomandate covoare de 170 cm x 240 cm sau chiar de 200 cm x 300 cm. Picioarele scaunelor nu trebuie să fie în afara covorului nici măcar atunci când oamenii sunt aşezaţi la masă. Ca să alegeţi mărimea potrivită, măsuraţi masa şi adăugaţi cel puţin 100 cm la lungimea şi lăţimea ei ca să obţineţi dimensiunea optimă a covorului.
În dormitoare lăsaţi de jur împrejurul covorului un spaţiu liber. Dacă acest lucru nu este posibil atunci încercaţi măcar să obţineţi acest spaţiu numai pe laterale, dar cu grijă să menţineţi aceleaşi dimensiuni în ambele părţi. Pentru majoritatea dormitoarelor dimensiunea potrivită este de 200 x 300cm.

FIBRELE
La origini, covoarele erau ţesute din lâna sau bumbac. Astăzi găsim o multitudine, realizate din fibre sintetice şi câteva din fibre naturale. Alegerea ne este influenţată de traficul la care este supusă ţesătura, de modalitatea de întreţinere şi mai ales de cât suntem dispuşi să plătim pentru covor. În ceea ce priveşte fibrele sintetice ar trebui să ştiţi că acrylul are o rezistenţă ridicată la decolorare, la murdărie şi la pete. Polipropilena rezistă cel mai bine la murdărie, dat fiind faptul că fibra de polipropilenă respinge apa şi nu se pătează. Este totodată şi cea mai ieftină opţiune. Nailonul este versatil, durabil, uşor de curăţat, de întreţinut şi face bine faţă traficului intens.

Din categoria fibrelor naturale lâna este printre cele mai recomandate. Culoarea, durabilitatea, moliciunea şi întreţinerea uşoară fac din lână cea mai bună fibră pentru covoare. De fapt, lâna este standardul la care se raportează toate celelalte fibre. Bumbacul este mai moale decât lâna, însă are o durată de viaţă mai scurtă. Covoarele din bumbac sunt disponibile în mai multe culori. Cea mai uşoară dintre toate fibrele este iuta. Când este expusă în lumina Soarelui, fibra se poate deschide sau închide la culoare, însă dacă este expusă la umiditate se distruge. Sisalul este cea mai puternică şi durabilă dintre fibrele naturale. Are calităţi antistatice şi rezistă foarte bine la decolorare. Este perfectă pentru orice zonă.

×
Subiecte în articol: bricolaj