x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum alegem aparatul de aer condiţionat

Cum alegem aparatul de aer condiţionat

de Alina Iancu    |    19 Iun 2010   •   00:00
Cum alegem aparatul de aer condiţionat

După o iarnă cu temperaturi extreme, în timpul căreia toţi am tânjit după o rază de soare, vara şi-a intrat pe deplin în drepturi. În săptămâna care tocmai a trecut, românii au avut de înfruntat temperaturi crescute şi au căutat să se adăpostească în încăperi răcoroase. Astfel, aparatele de aer condiţionat au devenit tot mai căutate, dar cum piaţa abundă de oferte de acest gen, achiziţionarea lor devine din ce în ce mai greoaie. În pocesul de selecţie trebuie să se ţină cont în primul rând de suprafaţa care trebuie răcită şi de locul în care urmează să fie montat aparatul, criterii care stabilesc puterea de funcţionare. Clasa energetică reprezintă de asemenea un criteriu de bază, după care urmează nivelul de zgomot, funcţiile aparatului, sistemele de filtrare şi dotările pe care le are. Ultimul pas de urmat este să vă asiguraţi că aparatul este instalat de firme autorizate.

CE, UNDE, CUM
Aparatele de aer condiţionat sunt împărţite în funcţie de puterea pe care o au, care se măsoară în British Thermal Units/oră (BTU/h), care reprezintă unitatea internaţională pentru exprimarea puterii aparatului (1 watt = 3.412 BTU/h). Pentru o cameră cu înălţime standard de 2,5 metri, în funcţie de suprafaţă, se recomandă următoarele aparate:
- aparat aer condiţionat 9.000 BTU pentru suparafeţe care măsoară până la 25 m²;
- aparat aer condiţionat 12.000 BTU pentru suparafeţe care măsoară între 25 şi 35 m²;
- aparat aer condiţionat 18.000 BTU pentru suparafeţe care măsoară între 35 şi 45 m²;
- aparat aer condiţionat 24.000 BTU pentru suparafeţe care măsoară între 45 şi 50 m².

Puterea aparatului se alege şi în funcţie de locul în care urmează să fie montat. Spaţiile cu ferestre orientate pe direcţii aflate în bătaia soarelui, care se supraîncălzesc pe timpul zilei, necesită aparate cu putere mai mare. Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul încăperilor în care o sursă de căldură pot fi alte electrocasnice, de tipul calculatoarelor.

Aparatele de aer condiţionat sunt alcătuite din două unităţi, dintre care una trebuie montată la exterior, într-un spaţiu deschis, care să permită eliminarea aerului cald emis.

FUNCŢII DE BAZĂ
Toate aparatele de aer condiţionat au, pe lângă funcţia de răcire, alte câteva funcţii de bază: încălzire, setare specială pentru funcţionare pe timpul nopţii, auto, dezumidificare şi ventilare. Încălzirea se realizează pe principiul pompei de căldură prezentată în Jurnalul casei în urmă cu câteva numere, iar temperatura care poate fi atinsă este de 28°C. Indiferent dacă aparatul încălzeşte sau răceşte, uniformizarea temperaturii se poate realiza cu ajutorul funcţiei de ventilaţie. Magda Murgea, SDA division director la Altex, spune: „Un factor important în senzaţia de confort este umiditatea. Nivelul optim este situat între 40% şi 60%. Dezumidificarea aerului creşte senzaţia de confort, iar prin asigurarea nivelului optim de umiditate este limitată dezvoltarea microorganismelor şi a mucegaiului".

Cu ajutorul funcţiei sleep mode, ventilatorul funcţionează la o viteză mai mică, iar jetul de aer este direcţionat către tavan, astfel încât să nu deranjeze în timpul somnului. În cazul penelor de curent, aparatele sunt prevăzute cu funcţia de autorestart, care, o dată cu revenirea energiei electrice, le permite să repornească automat şi să funcţioneze conform ultimei setări.

DOTĂRI SUPLIMENTARE
Aparatele de aer condiţionat mai pot avea alte câteva funcţii suplimentare. Iuliana Papuc, media manager la Domo Retail SA, spune că printre cele mai importante este „funcţia inverter, cu ajutorul căreia temperaturile dorite se ating mult mai repede, timpul de pornire este redus cu o treime, iar consumul de energie şi implicit costurile sunt reduse cu până la 30%. De asemenea, sunt evitate pornirea şi oprirea repetate ale compresorului şi sunt eliminate fluctuaţiile de temperatură". Un alt avantaj al funcţiei inverter este că dă voie aparatului să funcţioneze în timpul iernii până la temperatura de -15°C, în vreme ce limita pentru aparatele care nu beneficiază de această funcţie este de -10°C. Alte funcţii şi dotări suplimentare sunt programarea în vederea pornirii sau opririi aparatului la o anumită oră, etanşarea antipraf, autocurăţare sau flux de aer lateral.

FILTRAREA AERULUI
Tipurile de filtre care se găsesc în aparatele de aer condiţionat se împart în două categorii. Filtrele antipraf captează şi reţin paticulele foarte mici existente în aer precum praful sau polenul şi pot fi spălate.
Filtrele deodorizante funcţionează pe bază de cărbuni active, care filtrează aerul şi elimină mirosurile neplăcute sau fumul de ţigară. Sunt tratate antibacterian şi antimicrobian, cu scopul de a preveni dezvoltarea alergenilor în interiorul aparatului, dar şi în încăperi. În funcţie de firma producătoare, nivelul de filtrare poate să difere. Este recomandat ca filtrele de praf să fie curăţate periodic, iar pentru aparatele cu filtru de carbon este indicată înlocuirea lor dacă în urma reviziei se constată că acest lucru este necesar.

SFATURILE SPECIALIŞTILOR
Ca orice produs electrocasnic, aparatele de aer condiţionat consumă energie electrică. Principalul factor care influenţează consumul este clasa energetică din care face parte şi care este inscripţionată pe ambalaj. Este recomandată folosirea aparatelor din clasele de energie A sau A+. De asemenea, este indicată efectuarea reviziilor la intervale de un an şi înlocuirea filtrelor acolo unde este necesar.
Instalarea aparatului este un pas important, pentru că, în cazul în care nu este făcută de o firmă autorizată, atrage după sine pierderea garanţiei.

×
Subiecte în articol: ne-am interesat pentru tine