x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum e cu grădina de legume

Cum e cu grădina de legume

de Ing. Lucian Cristian    |    15 Mai 2008   •   00:00

Acest mate­rial se adre­sează acelor cititori care vor să iniţieze o grădină ce poate furniza necesarul de legume pentru întreaga familie.



Acest mate­rial se adre­sează acelor cititori care vor să iniţieze o grădină ce poate furniza necesarul de legume pentru întreaga familie. Desigur, un eventual surplus poate fi valorificat, asigurînd astfel o sursă de venituri suplimentară. În cazul în care dispuneţi de un teren suficient de mare şi puteţi mobiliza forţă de muncă suficientă, prin acumularea experienţei necesare şi printr-o bună organizare puteţi pune bazele unei afaceri pro­fitabile. O astfel de întrepri­nere presu­pune şi lucrări executate mecanic, fertilizări ale solului şi operaţiuni de combatere şi prevenire a bolilor şi dăunătorilor
 

Am scris, în această primăvară, o serie de articole despre cele mai apreciate plante şi legume, toate fiind vedete incontestabile atît în grădina oricărui gospodar, cît şi în bucătăria oricărei gospodine. Nu au fost articole destinate specialiştilor, ci mai degrabă profanilor în materie. Am făcut istoria fiecărei specii în parte, am analizat valorile nutritive, răspîndirea în lume a culturilor sau a capacităţilor de prelucrare. Majoritatea cititorilor noştri au primit bine mesajul şi ne bucură reacţia lor pozitivă. Vom încheia acest ciclu cu o sumă de considerente generale privind grădina de legume.
 

Pasiune şi mulţumire

Cine îşi propune să aibă propria sa grădină de legume, fie ea şi una de mici dimensiuni, trebuie să facă o adevărată pasiune pentru această activitate, să simtă pe deplin mulţumirea lucrului făcut "ca la carte" şi bucuria culegerii roadelor. Dar, în acelaşi timp, trebuie să devină repede un om bine informat, un cititor de reviste şi de cărţi de specialitate, un colecţionar de cataloage, oferte şi pliante ale firmelor din domeniu. Grădinăritul este o activitate atractivă pentru toate vîrstele, de la copilărie pînă la senectute, relaxantă şi tonică în acelaşi timp. În sfîrşit, trebuie reţinut faptul că numai aparent este o activitate sezonieră, în realitate munca şi documentarea pentru a avea o bună grădină de legume se întind pe tot parcursul anului.
 

Alegerea locului

Determinarea locului unde urmează să vă dezvoltaţi grădina de legume şi zarzavat este extrem de importantă, aceste plante avînd nevoie, în marea lor majoritate, de o bună expunere la soare cel puţin cîteva ore pe zi. Solul trebuie să fie de tip uşor, de preferinţă nisipos, bine drenat şi menţinut afînat. Accesul la teren trebuie să fie facil, cu o sursă de apă permanentă în imediata apropiere. Evitaţi terenurile în veci­nătatea cărora cresc arbori sau copaci cu coroane stufoase, care pot dăuna culturii atît prin fenomenul de umbrire, cît şi datorită rădăcinilor puter­nice, acaparatoare a rezervelor de apă şi a nutrienţilor din sol. Nu uitaţi nici faptul că, înainte de plantarea propriu-zisă, orice teren are nevoie de lucrări de amenajare premergătoare obligatorii, într-o ordine bine stabilită, executate la timp şi riguros.
 

Planificarea grădinii

Orice grădină, dar mai cu seamă o grădină de legume trebuie atent plani­ficată încă din timpul iernii, iar primul pas este întocmirea unui plan al culturilor. Trebuie trasate spaţii suficient de mari pentru a efectua eventuale munci mecanizate. Legumele perene se vor dispune separat de cele anuale sau bienale, iar plantele de talie înaltă se plasează în extremitatea nordică a terenului, pentru a evita autoumbrirea. De la an la an este bine să se aplice principiul rotaţiei culturilor, pentru a diminua riscul apariţiei unor boli sau dăunători specifici unora sau altora dintre plante. Tot de planificare ţine şi stabilirea timpurilor de însămînţare sau răsădire, a lucrărilor de întreţinere şi îngrijire, a stropirilor specifice.

 

Plantare şi îngrijire

Iniţierea unei culturi se face prin însămînţare sau prin răsaduri. În grădina de legume, cel mai adesea se lucrează cu răsaduri, fie cultivate chiar de proprietar, fie cumpărate de pe piaţa de specialitate. În ambele va­riante este importantă calitatea seminţelor şi a răsadurilor, precum şi alegerea perioadei optime de iniţiere a culturii, în funcţie de condiţiile me­teorologice din anul respectiv. O ope­raţiune esenţială pentru grădina de legume este udatul, care se face abundent imediat după plantare şi constant pe toată perioada de creştere, deoarece majoritatea acestor plante nu rezistă la secetă.


Importanţa legumelor

Legumele sînt importante în alimentaţia noastră, datorită conţinutului mare de substanţe hrănitoare şi în special de vitamine a căror lipsă ori insuficienţă din organism pot provoca serioase tulburări ale metabolismului uman. Apariţia acestor efecte negative sînt extrem de importante la copii şi adolescenţi, organismele tinere fiind expuse diveselor boli specifice vîrstei.
 

Vitaminele A şi B

Cele mai frecvente vitamine ce se găsesc în legume sînt A, B, C, D, E, F, PP. Vitamina A, care stimulează funcţiile pielii şi ochilor, se găseşte din plin în morcov, praz, tomate, salată, spanac, ardei gras, mărar şi pătrunjel verde.

Vitaminele B, care stimulează creşterea şi au un rol foarte important în formarea globulelor roşii, se găsesc în sfeclă roşie, ridichi de lună, cartofi, mazăre şi spanac.

×
Subiecte în articol: grădina legume viaţa la ţară