x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum să ai o viață fără griji și să eviți factorii de stres

Cum să ai o viață fără griji și să eviți factorii de stres

23 Mar 2021   •   18:24
Cum să ai o viață fără griji și să eviți factorii de stres

Datoriile, problemele profesionale, sarcinile casnice și programul dezorganizat sunt doar câțiva dintre factorii cauzatori de stres, care îți pot afecta starea de sănătate și bună dispoziție.

 

A învăța să trăiești o viață fără griji poate părea imposibil, dar adevărul este că sunt anumite lucruri pe care să le faci și care te pot ajuta să elimini sursele de stres.

Organizează-ți viața financiară

O viață dezorganizată din punct de vedere financiar poate fi cauzatoare de stres, deoarece intri într-un cerc vicios în care acumulezi datorii. De pildă, dacă nu îți plătești facturile la timp, vei fi taxat suplimentar pentru întârziere, iar, dacă nu achiți impozitele, abonamentele sau asigurările obligatorii, vei fi amendat. Drept urmare, pierderile financiare sunt mai mari dacă nu îți organizezi banii cu atenție.

 

Sunt anumite cheltuieli de care ești conștient încă de la începutul anului: impozitul pentru casă, cel auto, inspecția periodică a mașinii, asigurarea RCA, plata utilităților etc. Toate acestea pot fi calculate anual și stabilit astfel un buget pentru achitarea lor. Având o situație a cheltuielilor anuale îți va fi mai ușor să gestionezi venitul lunar.

 

Totodată, este important să prioritizezi cheltuielile, astfel încât să poți rămâne cu bani la finalul lunii. Faptul că ai economii îți oferă siguranță și te ajută să faci față problemelor neprevăzute fără să te mai stresezi din pricina lipsei banilor.

Nu te implica în mai multe proiecte decât poți realiza

Cea mai simplă și eficientă metodă de a reduce stresul din viața ta este să faci câte un lucru pe rând. Concentrează-ți întreaga atenție asupra unei sarcini pe care o ai de făcut și nu te lăsa distras de alte lucruri. Oprește notificările de la aplicațiile de socializare, ignoră e-mailurile primite și îndreaptă-ți toată energia asupra a ceea ce ai de făcut. Multitaskingul nu te ajută să duci la capăt mai multe lucruri deodată, ci doar îți dă impresia că te ocupi de toate. Timpul pierdut încercând să găsești câte o rezolvare pentru toate problemele în același timp îl poți economisi dacă alegi să te implici în câte un singur proiect.

 

Un program încărcat reprezintă o cauză majoră de stres. Simplifică-l reducând numărul de obligații din viața ta. Învață să spui „nu“ și nu mai accepta angajamente care nu îți sunt benefice. Să alegi să te distrezi, din când în când, îți poate îmbunătăți starea de spirit.

Nu te înconjura de persoane toxice

Dacă vrei să ai o viață armonioasă, este vital să nu te înconjori de persoane care nu te fac fericit. Oamenii care te înțeleg, care te văd exact așa cum ești, cu defecte și calități, în preajma cărora poți să fii tu însuți și cu care împărtășești interese comune sunt oamenii pe care să îi ții aproape. Întreabă-te câți dintre cei din jurul tău au aceste caracteristici și, dacă descoperi că oamenii cu care interacționezi zilnic nu aduc nimic pozitiv vieții tale, e timpul să faci unele schimbări. Persoanele toxice pot fi un factor cauzator de stres dominant, de aceea este bine să le eviți.

 

Stresul reprezintă o problemă majoră pentru mulți oameni, însă ține de percepțiile și acțiunile fiecăruia să aibă o viață fără griji.

 

Sursă foto: altafulla/ Shutterstock

×