x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum să alegi inteligent jucării pentru cei mici? Distracție, mișcare sau educație?

Cum să alegi inteligent jucării pentru cei mici? Distracție, mișcare sau educație?

30 Mai 2022   •   11:33
Cum să alegi inteligent jucării pentru cei mici? Distracție, mișcare sau educație?

Alegerea jucăriilor este o investiție, atât pentru distracția copilului, cât și pentru dezvoltarea abilităților sale. Jucăriile pot avea rolul de a stimula inteligența, cogniția, socializarea, limbajul și chiar afectivitatea. Și pentru a-i oferi celui mic posibilitatea de a maximiza aceste abilități, trebuie să iei în calcul anumite criterii înainte de a ceda tentației și a cumpăra jucării la întâmplare.

Alegerea jucăriilor în funcție de nevoile vârstei

Jucăriile atrag de cele mai multe ori prin culorile vesele, imprimeurile atractive și prețurile avantajoase. Însă, abține-te să cumperi jucării destinate altei categorii de vârstă. Dacă este mai mic, nu este recomandat să se joace cu jucării mai mari, deoarece acestea pot conține piese ori elemente toxice și în plus, aceste jucării ar trebui să permită acumularea unor cunoștințe specifice vârstei.

Jucăriile și etapele de dezvoltare ale copilului. Un bebeluș are nevoie de jucării de împins, de baie, jucării cu sunete și forme diferite. Copiii de 2-3 ani se află în etapa în care încep să își dezvolte abilitatea de comunicare și capacitatea de asimilare de informații. Lor le sunt destinate jucării de pluș, seturi de construit, seturi de bucătărie, etc. Copiii care merg la grădiniță se vor distra cu jocuri tip Lego, puzzle-uri, jocuri de construcții, jocuri care le încurajează creativitatea și abilitatea de relaționare cu cei de vârsta lor.

Cărțile pentru categoriile de vârstă oferă șansa ca cel mic să învețe și să recunoască diferite specii de animale, culori, litere, cifre sau pur și simplu să se bucure de un basm fermecător.

Obiceiurile copiilor pot dirija alegerea jucăriilor potrivite

Ia în calcul stilul de joacă al copilului. Poți descoperi ce fel de jucării preferă în funcție de felul în care îi place să se joace. Dacă îi place să stea mai mult pe afară cu alți copii de aceeași vârstă, atunci i se poate potrivi o bicicletă, o trotinetă copii, sau diverse jocuri pentru exterior.

Funcțiile jucăriilor, un criteriu prioritar

Cauți o jucărie care să îl calmeze pe cel mic, care să îi mențină atenția mai mult timp sau jucării pentru dentiție? Dacă vrei ca jucăria să îl țină ocupat pe cel mic, ia în calcul jucăriile cu funcții multiple. Jucăriile complexe sau cele care oferă o varietate de activități, pot face minuni atunci când juniorul este nervos, agitat sau plictisit. Citește cu atenție eticheta produsului sau cere sfatul consultanților din magazine.

Sursa de imagine: fizkes / Shutterstock.com

×