x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum să îți aranjezi singur grădina: sfaturi utile

Cum să îți aranjezi singur grădina: sfaturi utile

02 Aug 2021   •   14:55
Cum să îți aranjezi singur grădina: sfaturi utile
Sursa foto: Pexels.com

Timpul petrecut în grădină are o mulțime de efecte pozitive asupra sănătății fizice și mentale. Dacă te numeri printre norocoșii care au puțin spațiu verde în jurul casei, ar fi păcat să nu-l transformi într-un loc de poveste, unde să te poți deconecta de la activitățile cotidiene. Un design deopotrivă îndrăzneț și practic, pe care îl poți realiza pe cont propriu, îți va oferi șansa de a amenaja totul așa cum îți dorești. În cazul în care ai nevoie de puțină inspirație ca să transformi grădina într-un colț de rai, descoperă, mai departe, câteva idei și sfaturi utile.

Evaluează terenul pe care vrei să-l amenajezi

Atunci când te decizi să demarezi un proiect de amenajare a grădinii este esențial să începi cu verificarea solului. Astfel, încearcă să formezi o bilă dintr-o mână de pământ ca să poți determina tipul terenului. Dacă aceasta prinde ușor formă, ai la dispoziție un sol argilos, iar, dacă pământul se fărâmițează rapid și îl pierzi printre degete, înseamnă că este nisipos. Totodată, dacă bila de pământ prinde formă, dar se crapă la prima atingere, atunci solul este unul lutos. De regulă, un teren ideal pentru grădină reprezintă o combinație între cele trei tipuri de sol, cu mențiunea că ar fi bine ca pământul argilos să se regăsească într-o proporție mai mică.

Curăță și pregătește solul pentru amenajare

Îndepărtarea buruienilor, afânarea pământului sau fertilizarea solului sunt doar câteva dintre etapele necesare pentru pregătirea terenului. Indiferent dacă vrei să plantezi doar flori și arbuști sau te-ai gândit să ai și o zonă pentru gazon ori răsaduri de legume, terenul trebuie să beneficieze de o amplă igienizare. Pentru toate aceste lucruri vei avea nevoie de diverse ustensile și unelte, ca, de exemplu, o cazma, o greblă, un cultivator, foarfecă, mașină de tuns gazonul, motocoasă de umăr, fierăstrău sau curățitor cu presiune. Toate îți vor fi de ajutor ulterior pentru întreținerea și îngrijirea grădinii.

Determină conceptul de amenajare a grădinii

Spațiul exterior al casei tale poate fi aranjat așa cum îți dorești, însă, pentru stabilirea conceptului grădinii, trebuie să iei în considerare funcționalitatea acesteia, stilul preferat și timpul pe care îl vei aloca îngrijirii. Poate că îți dorești o grădină rustică, plină de verdeață și culoare, un decor franțuzesc cu alei din pietre și tufișuri de lavandă ori o grădină englezească bogată, în flori și arbuști care creează un aspect insolit. Oricare ar fi preferințele tale, încearcă să nu imiți, pur și simplu, o grădină spectaculoasă pe care o admiri, ci, să găsești un concept care să te definească și să se potrivească designului general al casei.

Stabilește ce funcționalități îți dorești în grădina ta

Cu siguranță, vrei ca spațiul din exteriorul casei să-ți ofere o mulțime de funcționalități. Acest lucru este perfect normal. Totuși, ca să te asiguri că vei beneficia și de o zonă pentru luat masa, una dedicată grătarului, un loc de joacă pentru copii, un spațiu pentru flori și așa mai departe, cel mai bine ar fi să segmentezi întreaga suprafață. Practic, poți să împarți terenul în câte zone ai nevoie astfel încât să combini cât mai multe funcționalități și să amenajezi fiecare secțiune pe rând. În acest fel, o să te bucuri de o grădină practică și frumos amenajată pentru tot felul de activități diferite. 

Ai grijă să te decizi și cu privire la materialele pe care le vei folosi pentru grădină, dar, și asupra plantelor, arbuștilor și elementelor de decor pe care intenționezi să le utilizezi. La final, nu-ți mai rămâne decât să stabilești bugetul și să îți pui în aplicare planul de amenajare profitând la maximum de spațiul disponibil.

Sursa foto: https://images.pexels.com/photos/6231781/pexels-photo-6231781.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=750&w=1260 

×