x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum să scapi de mirosurile neplăcute din casă doar cu sare și portocale

Cum să scapi de mirosurile neplăcute din casă doar cu sare și portocale

de Anastasia Paul    |    29 Dec 2023   •   09:00
Cum să scapi de mirosurile neplăcute din casă doar cu sare și portocale

O casă curată ne aduce bucurie dar poate fi dificil să scăpăm de mirosurile de umezeală, mucegai, animale de companie și să menținem mereu un aer proaspăt.

Este tentant să întinzi mâna după odorizante și lumânări parfumate pentru a masca mirosurile neplăcute. Acestea sunt adesea pline de substanțe chimice care pot declanșa alergii și dureri de cap . În plus, bazarea pe odorizante comerciale poate deveni costisitoare în timp, așa că ar fi potrivită o abordare mai sănătoasă și mai economică pe termen lung.

O soluție simplă și practică pentru împrospătarea locuinței ar fi alcătuirea unui deodorizant prin umplerea cu sare a cojilor de portocale tăiate în jumătate. Poți adăuga ierburi, condminete și uleiuri esențiale. 

Citricele precum portocale, grapefruituri și lămâi au mirosuri puternice și distincte. Acizii din aceste citrice neutralizează mirosurile, în special cele organice precum usturoiul, ceapa, legumele putrezite și gătitul peștelui. În același timp, sarea este cunoscută pentru calitățile sale de absorbție a apei și umidității. Cele mai bune sunt sarea gemă și sarea Epsom. Acesta este motivul pentru care ar trebui să începi să presari sare pentru a elimina mirosul din pantofi.

Taie o portocală în jumătate, scoate pulpa cu o lingură, apoi adaugă sare pentru a umple coaja. Poți adăuga ierburi, precum rozmarin, mentă, cimbru, flori și uleiuri esențiale. De asemenea, poți folosi un fruct citric diferit, cum ar fi lămâia sau grapefruitul. Înlocuiește-l în fiecare săptămână pentru a-ți menține un miros proaspăt în casă.

Alte modalități de a împrospăta casa cu coji de portocală
Poți folosi portocale și coji de portocală în diferite moduri. Pentru un spray deodorant puternic, amestecă cojile de la 2-4u portocale într-un borcan de sticlă cu 4 căni de alcool, asigurându-te că toate cojile sunt complet acoperite în lichid. Lasăacest amestec să stea netulburat timp de 1-2 săptămâni într-un loc răcoros și întunecat. Când este gata, combină o parte din alcoolul infuzat cu portocale cu o parte apă distilată, adăugând 10 - 20 de picături de portocale sau alt ulei esențial de citrice pentru un plus de parfum. Pulverizați spray-ul în aer sau peste lenjerie de pat și mobilier.

Alternativ, usucă benzile de coji de portocală la soare sau la cuptor timp de câteva ore. Taie cojile uscate în bucăți mai mici și încorporați-le în potpuriu. De asemenea, poți folosi cojile de portocală pentru a ține dăunătorii departe de plante.

O altă idee este să faci bile de pomander. Folosește o scobitoare pentru a unge o portocală întreagă cu cuișoare, creând un model încântător. Înfășoar-o cu o panglică încrucișată și leag-o cu o fundă. Punețpomanderele într-o pungă de hârtie pentru câteva zile pentru a se usca. Vei ști că sunt gata atunci când se simt mai ușoare și emit un sunet gol la atingere. Aceste sfere aromatice pot fi plasate în dulapuri, sertare sau rafturi, potrivit housedigest.com.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: curatenie sare portocala mirosuri