x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum scapi de musculițele de oțet din bucătărie. Metode eficiente

Cum scapi de musculițele de oțet din bucătărie. Metode eficiente

de Anastasia Paul    |    15 Mai 2023   •   21:15
Cum scapi de musculițele de oțet din bucătărie. Metode eficiente
Sursa foto: Hepta

Vremea caldă aduce zile mai lungi, flori superbe și alimente de sezon. Însă dincolo de aceste vești bune, există și unele aspecte mai puțin dorite.

Muștele de fructe pot să apară în orice perioadă a anului dar atunci când vremea se încălzește pot invada bucătăria. 

Dr. Jody Green, entomolog la Universitatea din Nebraska-Lincoln, explică faptul că, deși astăzi nu le vezi, mâine te poți trezi cu sute de astfel de insecte zburătoare. Ele apar la fructele prea coapte sau de la cele lovite, și  care tind să se coacă și să putrezească mai repede. O altă cale prin care intră în casă este prin prinderea de haine sau zburând înăuntru când ferestrele sunt deschise, scrie cnet.com.

Odată ce musculițele de oțet sunt în casa ta, vor depune ouă în fructele putrezite sau în orice substanță fermentată și își vor continua ciclul de viață. Din fericire, există metode de a scăpa de ele. 

Cum arată 
Muștele de fructe sunt foarte mici, au ochii roșii și sunt de culoare maro deschis, cu inele întunecate în jurul abdomenului. Au și două aripi, în timp ce multe insecte au patru aripi.

Alimentele care le atrag
Numele comun pe care entomologii îl dau muștelor de fructe este „muște de oțet”. Asta pentru că sunt atrase în mod natural de lichidul fermentat și, atunci când fructele putrezesc, fermentează și ele.

Dar acestea nu prosperă numai pe fructe putrezite sau cu oțet. Iubesc substanțele zaharoase, precum vinul și berea, și le poți găsi în fundul coșului de gunoi sau în orice loc umed cu o sursă substanțială de hrană.

„Sursă substanțială de hrană” poate însemna ceva diferit pentru tine decât pentru musca mică, dar puternică, a fructelor.

„S-ar putea să nu fie hrana pe care vrei să o mănânci, dar muștele de fructe sunt atât de mici încât este nevoie doar de un mic microhabitat, cum ar fi sifonul rezidual dintr-o cutie din coșul de reciclare sau bucăți și firimituri rămase într-un recipient pentru mâncare", explică Jody Green. Acestea sunt locuri principale pentru reproducerea lor. Odată ce vremea se încălzește, este nevoie de mai puțin timp pentru ca ouăle să se transforme în muște de oțet. 

Cum se previne infestarea
Menținerea locului cât mai uscat și lipsit de alimente împiedică dăunătorii să-și continue ciclul de viață.

Așa că aruncă des gunoiul și scoate afară materialele reciclabile. Curăță coșurile atunci când  se acumulează lichid, șterge blaturile după ce ai terminat de gătit și păstrează chiuveta și gunoiul liber de alimente vechi, și cât mai uscate posibil.

Păstrarea fructelor și legumelor în frigider, în loc de pe blat, va îngreuna muștele de fructe să apară. Și, deoarece sunt atrase de fructele putrezite, ar trebui să vă alegi cu atenție produsele din magazin pentru a te asigura că nu aduci bucăți putrede sau învinețite acasă.

De asemenea, ar trebui să reciclezii sau să compostezi cutiile de carton cât mai crepede posibil deoarece în musculițele se pot reproduce. Orice loc care prinde apă sau este umed, cum ar fi o cârpă umedă de bucătărie sau covorul de lângă chiuvetă, ar putea deveni un teren de reproducere pentru acestea.

Acțiuni care nu funcționează
Una dintre metodele des folosite dar care nu funcționează este vărsarea de apă fiebrinte în canalul de scurgere al chiuvetei. 

Nici turnarea prafului de borax sau de pământ de diatomee în canalizare, menținerea rece a mediului înconjurător sau spălarea fructelor imediat ce ajungi acasă, deoarece punerea fructelor sub apă poate face ca musculițele să apară mai repede.  

Metode potrivite
Menținerea bucătăriei curată și uscată, aruncarea frecventă a gunoiului, culesul cu grijă a produselor și depozitarea lor în frigider sunt cele mai bune soluții.

Dacă ai de-a face cu o infestare, pune oțet și câteva picături de săpun de vase într-un castron, acoperă bolul cu folie alimentară și fă găuri în el. Hârtia lipicioasă va ajuta la prinderea lor.


 

×