Aceste rozătoare sunt incredibil de distructive, mestecând pereți, izolație și cabluri electrice. Dacă vrei să-ți ferești casa de șobolani, trebuie să-ți dai seama cum să scapi pentru totdeauna de ei. Nu-ți face griji, este posibil să faci asta eficient și sigur, scrie smithspestmanagement.com.
Iată sfaturile unei companii de top din San Francisco:
Principii
Cea mai eficientă modalitate de a elimina șobolanii este de a adopta o abordare triplă, concentrată pe igienizare, excludere și capcană.
Șobolanii sunt foarte inteligenți și pot evita cu ușurință capcanele. Pentru a-i prinde trebuie să folosești unele speciale, să le amplasezi în zonele cu trafic intens și să le lași acolo zile ori chiar săptămâni.
Rodenticidele pot fi o modalitate eficientă și accesibilă de a scăpa de șobolani, dar va trebui să le pui într-o momeală sigură.
Cine sunt
Majoritatea oamenilor știu cum arată șobolanii dar trebuie să știi mai multe despre viața lor, cum își aleg un habitat și ce mănâncă pentru a înțelege în ce fel să acționezi.
Șobolanii sunt rozătoare de talie medie, cu dinți, care s-au răspândit în toată lumea din Asia și Australia. Conform Sistemului de Informații Taxonomice Integrate (ITIS), există peste 60 de specii de șobolani.
Dimensiunile lor variază de la mici până la mari, putând ajunge la mărimea unei pisici și o greutate de 5 kilograme. Blana lor are nuanțe de maro, roșcat, gri. Cozile sunt scurte. Au nasul turtit, urechile mici și burta gri. Locuiesc pe pământ, trăiesc în colonii, se pot cățăra și pot cuibări în interiorul caselor și structurilor.
Comportament
Șobolanii sunt dăunători dificil de controlat, deoarece trăiesc peste tot. Atâta timp cât oamenii sunt prin preajmă pentru a oferi șobolanilor următoarele trei lucruri, ei vor prospera:
1. Adăpost
Căutarea unui adăpost este principalul motiv pentru care șobolanii intră în casa ta. În sălbăticie, șobolanii se adăpostesc în buruieni, ierburi și alte plante. În case, șobolanii se vor refugia sub mobilier, în spatele pereților sau în colțurile întunecate, rar folosite ale casei. Ei își fac adesea cuiburi în interior și sub aparate.
2. Hrană
Șobolanii sunt omnivori, așa că vor mânca orice le este disponibil. Deși se știe că ei merg la gunoi și mănâncă hrana care a fost lăsată afară, unii șobolani vor vâna animale mici, cum ar fi păsările și șopârlele.
3. Apă
Șobolanii pot supraviețui o lună sau mai mult fără să bea apă. Acest lucru se datorează faptului că ei dispun de suficiente lichide din alimentele pe care le consumă. Atunci când au nevoie să bea apă, ei găsesc în canalele de scurgere, vasele pentru animale de companie sau condensul de pe țevi ori pereți.
Concepții greșite
Există multe concepții greșite despre controlul șobolanilor. Cea mai comună este că șobolanilor le este foame.
Deși este adevărat că șobolanii, ca toate animalele, au nevoie de hrană pentru a supraviețui, este important să ne amintim că sunt omnivori versatili. Din această cauză, ei au de obicei hrană mai mult decât suficientă, ceea ce înseamnă că nu putem controla șobolanii presupunând că sunt înfometați.
În timp ce există mitul cu plasarea unei capcane cu unt de arahide sau alte alimente pentru a atrage un șobolan, de obicei aceasta nu funcționează. În schimb, șobolanii intră adesea în cutii de capcane și stații de momeală pentru că le place adăpostul confortabil.
Informații importante
Șobolanii sunt curioși și precauți. Pentru a scăpa de ei trebuie să înțelegi că nu le plac schimbările, au obiceiuri obsesive și sunt animale în mod inerent iscoditoare. Datorită acestor trăsături, poți să îi atragi cu capcane cu hrană dacă le pui în locurile potrivite și le pregătești corect.
Șobolanii evită lucrurile care nu au același miros ca al lor. Dacă pui o capcană nouă în mediul lor și nu miroase ca și cum ar fi fost înainte vreun șobolan în sau pe ea, o vor evita. Pentru ca acestea să funcționeze, trebuie folosite substanțe speciale, care miros ca șobolanii, și lăsate mai mult decât crezi, zile ori săptămâni.
În plus, este important să-ți amintești că șobolanii sunt vicleni. Odată ce au văzut câțiva șobolani uciși într-o capcană, o vor evita și va trebui schimbată abordarea.
Ce daune provoacă
Pentru animale așa mici, șobolanii pot provoca pagube incredibile într-o casă. În plus, răspândesc boli și amenință astfel sănătatea locatarilor.
- Daune structurale lemnului, gips-cartonului, izolației și altor materiale de construcție
- Rod firele electrice și cresc astfel riscul de incendiu și electrocutare. Ei sunt cauza a circa 25% dintre incendiile anuale din imobile în SUA.
- Distrug tapițeria
- Rod cărțile, hârtiile și hainele
- Provoacă zgomot care afectează somnul sau relaxarea
- Își fac cuiburi în pereți, sub chiuvetă sau chiar în aparate, cum ar fi spatele frigiderului sau partea inferioară a mașinii de spălat
Urmele de șobolani din casă
1. Mirosuri și sunete ciudate
Șobolanii emană un miros puternic de amoniac. De asemenea, sunt foarte zgomotoși, scârțâie, zgârie, foșnesc în timp ce se deplasează prin casa ta.
2. Excremente
Șobolanii lasă excremente în urmă, în timp ce se deplasează prin casa ta. Este posibil să observi excremente mici, întunecate, de-a lungul căilor principale. Deoarece ei au o vedere slabă, creează și mențin aceleași trasee de-a lungul pereților. Pe măsură ce parcurg aceste trasee, ei lasă pete de grăsime și alt fel de pete de-a lungul pereților.
3. Urme de pași
Aruncă o privire într-un colț rar folosit și prăfuit al casei tale. Șobolanii lasă adesea urme de picioare și coadă în locurile pe unde trec.
Sfat: Dacă nu ești sigur că ai șobolani în casă, presară un strat fin de bicarbonat de sodiu pe podea și verifică dacă există urme proaspete dimineața.
4. Daune
Nu în ultimul rând, șobolanii vor lăsa pagube în urma lor. Ei rod cablurile electrice, mobilierul, recipientele de depozitare, hârtia și pot mânca alimente lăsate pe blatul de bucătărie. Pe măsură ce o fac, pot lăsa excremente și urină în toată casa, crescând riscul de expunere la boli.
Semne în pereți
Poate fi dificil să detectezi prezența șobolanilor atunci când trăiesc în spatele zidurilor tale.
- Sunete ciudate în pereți, inclusiv scârțâituri și zgomote de alergare
- Mormane de excremente în zone ascunse, cum ar fi în spatele aragazului, în subsol sau mansardă sau în colțurile casei
- Pachete alimentare, recipiente sau resturi cu urme de mușcături
- Pete de-a lungul pereților, care arată ca un amestec de murdărie și grăsime
- Cuiburi în izolație, hârtie mărunțită, bucăți de țesătură sau alt material moale
- Conductele care par a fi roase sau deteriorate
În plus, este posibil să vezi un șobolan viu sau mort undeva în casa ta.
Dacă observi oricare dintre aceste semne, este timpul să contactezi o echipă profesionistă de gestionare a dăunătorilor.
Cum să scapi rapid de șobolanii din casă: 7 moduri eficiente
Metode naturale
1. Localizează toate punctele de intrare
Înainte de a scăpa de șobolani, trebuie să efectuezi o inspecție completă pentru a determina de unde provin. Amintește-ți că nu au nevoie de un punct de intrare prea mare. De fapt, ei pot trece prin orice gaură prin care poți să-ți bagi degetul mare, așa că este important să localizezi și să sigilezi chiar și golurile mici.
Recomandări:
Acordă atenție scurgerilor deteriorate, fisurilor în ușa garajului, golurilor din jurul orificiilor de ventilație și spațiilor din fundație.
Caută goluri în jurul conductelor sanitare sau de utilități care ajung în casa ta.
Caută în spațiul din jurul orificiilor de aerisire, a scurgerilor și a liniilor de aparate.
Verifică spațiile din interiorul, dedesubtul și de sub dulapurile tale.
Caută în colțurile și zonele podelei din dulapurile interioare și zonele de depozitare.
Verifică zona din jurul șemineului sau a sobei cu lemne.
Caută goluri în jurul ferestrelor, ușilor și țevilor care duc la chiuvete și mașini de spălat.
Verifică dacă există deschideri în apropierea podelei și a peretelui.
Cel mai simplu mod de a identifica punctele active de intrare a șobolanului este să cauți semnele de mai sus ale acestora, inclusiv urme de grăsime și pete de urină.
2. Sigilează găurile
Sigilează orice găuri în pereții interiori sau exteriori.
Umple aceste goluri cu vată de sârmă, plăci metalice, ciment.
Verifică-le cel puțin o dată pe lună pentru a te asigura că sunt în stare bună și inspectează întreaga casă cel puțin o dată pe an pentru a identifica orice puncte de acces noi.
3. Respinge-i
Când vine vorba de a scăpa de șobolani, câteva ingrediente simple și naturale pot fi foarte eficiente.
Încearcă aceste opțiuni naturale:
Pune ulei de mentă, piper cayenne, piper negru sau cuișoare în jurul exterior al casei pentru a preveni intrarea lor.
Presară piper măcinat (sau spray cu piper) lângă deschiderile și găurile pentru șobolani. Acesta le va irita nasul și căile respiratorii și îi va descuraja să intre din nou acasă.
4. Îndepărtează sursele de hrană și apă
Rozătoarele de toate felurile sunt atrase de sursele de hrană și apă.
- Păstrează toate alimentele sigilate în recipiente groase din plastic, metal sau sticlă, cu capace etanșe.
- Curăță imediat orice mâncare vărsată.
- Nu lăsa vase în chiuvetă, spală farfuriile, ceștile și ustensilele de imediat după utilizare.
- Asigură hrana în vrac pentru animale de companie și evită să lăsați hrana și bolurile de apă peste noapte.
- Păstrează gunoiul securizat în containere groase din plastic sau metal, cu capace strânse.
- Curăță frecvent recipientele de gunoi folosind apă fierbinte și săpun.
- Aruncă gunoiul, reciclarea și compostul în mod regulat.
5. Elimină locurile ascunse
Șobolanii iubesc adăposturile și locurile ascunse. Una dintre cele mai bune moduri de a escăpa de șobolani fără otravă este eliminarea ascunzătoarelor acestora.
- Curăță dezordinea din și în jurul casei și îndepărtează obiectele de pereți.
- Scapă de grămezile de îmbrăcăminte în afara sezonului, de cutiile de depozitare neasigurate și de ziare sau reviste pe care șobolanii le pot sfărâma și le pot folosi ca material de cuib.
- Ridică cutiile depozitate de pe podea.
- Depozitează articolele din afara sezonului în recipiente de plastic rezistente, cu capace etanș, mai degrabă decât în cutii de carton.
6. Pune capcane
După ce ai acoperit punctele de intrare și ai eliminat cele de hrană, va trebui să scapi de șobolanii rămași în casă. Capcana este cea mai bună modalitate de a face acest lucru. Nu este nevoie de otravă doar de capcane care îi ucid rapid și eficient.
Capcanele cu lipici sunt o altă opțiune, deși mai dură. Capcanele cu lipici te ajută să îi urmărești și să identifici zonele de deplasare a lor, să le verifici și să le înlcuiești des. Folosește unt de arahide, semințe nesărate, banane sau mere ca momeală.
Dacă observi că șobolanii mănâncă ceva anume în casa ta, poți folosi alimentul respectiv. De exemplu, cei care mănâncă mere de pe blat pot răspunde bine la o capcană cu mere feliate.
Sfat: Dacă preferi să nu te ocupi tu de asta, apelează la o firmă specializată.
Metode chimice
7. Momeala cu otrăvuri
Momeala cu rodenticide este o modalitate eficientă de a scăpa de șobolani, dar aceste substanțe trebuie folosite cu prudență. Astăzi, momelile pentru șobolani sunt împărțite în două categorii principale, anticoagulante și non-anticoagulante.
Anticoagulantele precum warfarina, clorofacinona și difacinona sunt cele mai populare și eficiente momeli pentru rozătoare. Ele ucid rozătoarele întrerupând procesul de coagulare a sângelui.
Non-anticoagulantele, pe de altă parte, sunt de obicei otrăvuri într-o singură doză care ucid rozătoarele prin perturbarea mecanismelor de producere a energiei în celulele corpului.
Momelile moderne vin într-o varietate de formue, momeli alimentare, momeli peleți și momeli lichide care pot fi folosite împreună cu alimente proaspete.
Dacă vrei să folosești momeli pentru a ucide șobolai, există câțiva factori esențiali de care trebuie să îi ai în vedere.
În primul rând, rodenticidele sunt ilegale în unele locuri și este posibil să nu fie disponibile pentru non-profesioniști.
În al doilea rând, siguranța este esențială atunci când utilizezii momeli și otrăvuri și este esențial să urmezi toate instrucțiunile de pe etichetă.
Nu încerca metode nedovedite!
Deși există multe metode care vor funcționa pentru a scăpa de șobolani, există și o mulțime de mituri de control al șobolanilor. Având în vedere acest lucru, nu-ți pierde timpul, banii sau energia cu aceste tactici nedovedite:
1. Ultrasunete
Unii recomandă dispozitive de respingere cu ultrasunete pentru a scăpa de șobolani, dar nu există dovezi că acestea funcționează. Amintește-ți, șobolanii sunt inteligenți și adaptabili. Deși un zgomot enervant îi poate speria la început, se vor obișnui rapid și vor continua să se reproducă, să cuibărească și să mănânce normal.
2. Dispozitive electromagnetice
La fel ca mașinile cu ultrasunete, dispozitivele electromagnetice pur și simplu nu funcționează pentru a descuraja șobolanii pe termen lung. În schimb, ei se vor obișnui rapid. Indiferent cât de multe dintre acestea instalezi, nu vor face nimic pentru a-i controla.
3. Pisici și câini
Unii oameni cred că animalele domestice precum pisicile și câinii pot ajuta la controlul șobolanilor. Și în timp ce pisicile și câinii pot ucide un șobolan ici și colo, aceasta nu este o soluție bună pe termen lung. Pentru început, nicio pisică sau câine nu poate elimina o întreagă familie de șobolani. În plus, șobolanii poartă boli care se pot transmite animalelor domestice și oamenilor, așa că încurajarea contactului între prietenii tăi cu patru picioare și șobolani, pur și simplu nu este o idee bună.
Cum acționează o firmă specializată
Te gândești să angajezi un profesionist în controlul dăunătorilor care să te ajute să scapi de șobolani? Iată cum acționează.
1. Inspecție și evaluare
Sunt identificate toate zonele unde se adăpostesc, de hrănesc și punctele de acces. Se întocmește un plan personalizat de eliminare a lor și oferă rezultate rapide și eficiente.
2. Tratament
Se folosește o combinație de abordări, inclusiv capcane, igenizare, momeli.
3. Excludere
După ce va fi rezolvată populația de șobolani existentă, se vor aplica metode de excludere pentru a preveni intrarea șobolanilor în viitor. Se sigilează punctele de intrare existente și se elimină orice factor îi atrage.
Cum se curăță exrementele și se desființează cuiburile
Odată ce toți șobolanii au plecat, trebie făcută curățenie.
Plan în 6 pași
1. Folosește chipament de protecție
Excrementele de șobolan și rozătoare și materialele cuiburilor pot conține bacterii și agenți patogeni dăunători, inclusiv Hantavirus. Din acest motiv, este esențial să porți echipament de protecție atunci când cureți după ei. Ai nevoie de mănuși de cauciuc sau latex, mască și salopete de unică folosință.
2. Aerisirea zonei afectate
Înainte de a începe procesul de curățare, deschide toate ușile și ferestrele timp de cel puțin 30 de minute. Acest lucru permite aerului proaspăt să circule.
3. Înmoaie și pulverizează toate materialele contaminate
Folosește un dezinfectant comercial sau o soluție de casă alcătuită dintr-o parted înălbitor amestecată cu 10 părți apă, stropește bine toate materialele de cuib, excrementele și urina. Lasă amestecul să se înmoaie timp de 5 minute.
4. Șterge toate materialele de cuibărit, fecalele și urina
Folosind un prosop de hârtie sau o cârpă de curățat de unică folosință, șterge materialele înmuiate și pune-le într-o pungă de plastic.
Sigilează bine punga înainte de a o arunca într-un coș de gunoi în aer liber
Când ai terminat, pune toate mănușile, salopetele, măștile și alte articole de curățare folosite într-o pungă de plastic. Sigilează-le bine și pune-l într-un coș de gunoi în aer liber.
Sfat: Nu mătura și nu aspira niciodată excrementele, materialul de cuibărit sau urina deoarece particulele ajung în aer și cresc riscul de a fi inhalate.
5. Spală mâinile și îmbrăcămintea contaminată
Spală hainele pe care le-ai purtat sub salopetă separat, cu apă fierbinte și detergent puternic.
Spală mâinile și pielea expusă cu săpun și apă caldă imediat ce ai terminat de curățat.
6. Urmărește-ți sănătatea
În cele din urmă, monitorizează semnele de boală. Contactați imediat medicul dacă ai febră, frisoane sau dureri musculare.
Întrebări frecvente
1. Când ar trebui să sun o firmă specialisată
Dacă problema este prea mare pentru a o rezolva pe cont propriu. Aceasta te va ajuta cu identificarea punctelor de intrare, localizarea zonelor de cuibărit, stocare a hranei, scoatere a lor din pereți fără a provoca mai multe daune casei. Va găsi și cauza principală a infestării și împiedică revenirea lor în viitor.
2. Cât de repede se reproduc șobolanii
Femelele de șobolan se pot împerechea de până la 500 de ori în doar 6 ore și pot da naștere până la 2.000 de pui într-un singur an, cu 22 de pui într-o singură fătare. Având în vedere că au o perioadă de gestație mai mică de o lună, este ușor de văzut cum populațiile scapă rapid de sub control.
Pe măsură ce populațiile de șobolani încep să crească în sau în jurul casei tale, vei observa și o creștere a excrementelor și a daunelor.
4. Ce boli pot transmite
Creșterea populației de șobolani vă expune, de asemenea, riscul de a contracta boli transmise de rozătoare. Șobolanii sunt renumiti pentru că sunt purtători de o varietate de boli periculoase, precum hepatita E și pot infecta oamenii cu această tulpină. Mulți dintre ei poartă boala tifos dar și purici.