x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cymbidium, flori superbe

Cymbidium, flori superbe

de Cornelia Constantin    |    06 Apr 2006   •   00:00
Cymbidium, flori superbe

Orhideele incanta prin minunatele flori, de aceea multi vor sa le aiba in casele lor ca plante decorative. Dintre diversele varietati de orhidee exista una care se adapteaza foarte bine la noi

MEREU VERDE
Orhideele incanta prin minunatele flori, de aceea multi vor sa le aiba in casele lor ca plante decorative. Dintre diversele varietati de orhidee exista una care se adapteaza foarte bine la noi

Cymbidium este una dintre cele mai iubite orhidee la noi in tara, datorita florilor sale mari si chiar parfumate in unele cazuri. Nu sunt foarte multi furnizori, dar ele se pot achizitiona relativ usor in Bucuresti, la preturi cuprinse intre 80 si 200 RON pentru exemplare mature cu mai multe tije florale.

Exista doua tipuri de Cymbidium: de dimensiuni standard sau miniaturi. Avantajele de a achizitiona o miniatura sunt toleranta acesteia la caldura, pretul mai mic si faptul ca nu ocupa un spatiu foarte mare. Aceasta orhidee chiar se dezvolta bine ca planta de apartament.

IUBESTE LUMINA

Cymbidium provine din zonele luminoase si ceva mai reci ale Asiei, motiv pentru care dimineata suporta pret de cateva ore soarele direct. Insa in orele de vara torida, ea trebuie macar partial umbrita, pentru ca exista riscul sa-i apara arsuri pe frunze. Daca lumina se pastreaza in parametri optimi, frunzele vor fi de un verde deschis.

TEMPERATURA - FACTOR CRITIC

Ca si in cazul altor plante, temperatura este foarte importanta. Cymbidiumul se trece printr-un usor repaus pe perioada de iarna, moment in care tolereaza si 6 grade Celsius. Insa daca vara se depasesc 30 de grade, planta va fi afectata. Evident, temperatura se asociaza cu udarea. Primavara si vara, aceasta orhidee creste mult si deci solicita cantitati mari de apa. Pe masura ce temperatura scade, udarea se face mai rar si superficial. Iarna apa se administreaza atat cat pseudobulbii sa se mentina sanatosi. La sfarsitul verii si toamna, pe masura ce temperatura scade, apar si mugurii florali. Indata ce apar bobocii se recomanda pastrarea constanta a temperaturii, pentru ca orice variatie poate duce la caderea lor.

DESPRE FERTILIZARE

Ingrasamantul cu azot preponderent se aplica in perioada de crestere si cel cu potasiu, in perioada in care trebuie sa apara mugurii florali. In functie de concentratia ingrasamantului pe care il folositi, el se aplica esalonat de doua-patru ori pe luna. Iarna se aplica o data pe luna sau deloc. Transplantarea se face de obicei dupa doi ani, primavara, dupa ce s-au trecut florile. Daca planta a invadat ghiveciul sau daca pamantul s-a deteriorat, puteti sa grabiti momentul transplantarii. In magazinele de tip hypermarket se gasesc si la noi amestecuri de pamant pentru orhidee.

Chiar daca nu par sa reprezinte cea mai fericita combinatie, pentru ca nu avem alternativa, trebuie sa ne descurcam cu ceea ce avem la indemana.

APA
Cymbidiumul este o orhidee semiterestra, motiv pentru care are nevoie mai mare de umiditate decat alte orhidee. Apa se administreaza conform perioadei de vegetatie si in asociere cu temperatura. Umiditatea relativa (in aer) se pastreaza intre 40% si 60% iarna, atunci cand planta are boboci. Aerisirea spatiului in care este tinuta ajuta la prevenirea patarii florilor si impiedica aparitia bolilor de natura fungica
×
Subiecte în articol: orhidee